Nu aan het lezen
Obama: wat gaat ie nog doen het komende jaar?

Bezoek ook: Hey!USA | NWYRK | volg ons op Facebook, X of Threads

Nacht Dag
USA365 brengt nieuws en bijzondere verhalen uit Amerika die je niet terugvindt bij andere Nederlandse en Vlaamse media.

Obama: wat gaat ie nog doen het komende jaar?

President Barack Obama heeft nog iets meer dan een jaar in het Witte Huis. Op 8 november 2016 wordt er een nieuwe president gekozen. Wat kan Obama nog doen in de resterende tijd? Met andere woorden, wat staat er nog op zijn agenda?

Barack Obama: wat gaat ie nog allemaal doen?

Wapenwetgeving

Barack Obama en zijn resterende agendaNa de schietpartij in Roseburg, Oregon, staat de wapenwetgeving en het aantal doden dat door een vuurwapen om het leven komt weer even op de politieke agenda. Dat is altijd het geval – ook na Tucson, Aurora, Newtown en Charleston. Maar de kans dat er echt iets verandert is zeer klein. De Republikeinen, de machtige NRA en wapenfabrikanten zijn fel tegen elke vorm van strengere wetten en regulering. Het tegenovergestelde is het geval. Na elke schietpartij stijgt de verkoop van wapens. Toch zal Obama niet opgeven. Hij zal proberen om strengere regels rondom wapenvergunningen en wapenbezit te bewerkstelligen, al weet hij dat zijn plan voor strengere regels eigenlijk al een aantal jaar geleden strandde.

Klimaatverandering

Een ander punt op Obama’s agenda is de uitstoot van broeikasgassen. Klimaatverandering is een belangrijk agendapunt van Obama en dat zal tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties, die eind dit jaar in Parijs plaatsvindt, wederom aan de orde komen. Obama heeft het klimaat tot één van zijn topprioriteiten gemaakt. Obama zal zich dan ook hard inzetten voor strengere regels, handhaving omtrent klimaatverandering en de uitstootgassen die zorgen voor de opwarming van de aarde.

Elk resultaat dat in Parijs wordt bereikt, zal moeten worden goedgekeurd door de nationale parlementen. Aangezien de Republikeinen in het Congres niet geloven dat klimaatverandering en opwarming van de aarde door de mens worden veroorzaakt, is de kans klein dat een akkoord het haalt. Obama kan dan nog via een executive order iets voor elkaar proberen te krijgen, maar zal daarmee nog meer de woede van de Republikeinen op zijn hals halen.

Guantánamo Bay

2008: Obama met Ted en Caroline KennedyObama beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne van 2008 dat hij de gevangenis op Cuba, Guantánamo Bay, waar terroristenverdachten worden vastgehouden, zou sluiten. Tot op heden is dat nog steeds niet gelukt. Verschillende landen hebben gevangenen overgenomen. Onlangs werd bekend dat de overige gevangenen misschien naar een zwaar beveiligde gevangenis in Colorado worden overgebracht. De Republikeinen zullen alles in het werk stellen om dat te voorkomen. Dus de kans dat Guantánamo Bay nog binnen Obama’s termijn wordt gesloten, is uiterst klein.

Obama bracht als eerst zittende president een bezoek aan een gevangenis. In Oklahoma sprak hij met gedetineerden en kondigde een hervorming van het rechtssysteem aan. Obama vindt dat de gevangenissen overvol zitten met mensen die soms jaren vastzitten vanwege een klein vergrijp. Vaak gaat het om het bezit van drugs. Jonge mensen zitten soms jaren vast als gevolg van de War on Drugs die de overheid in de jaren tachtig begon. Obama vindt dat deze mensen een tweede kans moeten krijgen. De eerste stap is er al. Zo komen binnenkort honderden gevangenen die voor een licht vergrijp vastzitten vrij.

Immigratiehervorming

Wat al lang op het verlanglijstje van president Obama staat, is immigratiehervorming. Ook hier zal tijdens zijn presidentschap niet zoveel aan gaan veranderen. Hij heeft via een executive order geprobeerd om hervorming van de immigratie in gang te zetten, maar heeft daarbij ook de medewerking van het Congres nodig. Net als bij Guantánamo Bay is die medewerking ver te zoeken.

Handelsverdragen met Europa  

Het CongresOp het gebied van buitenlands beleid wil Obama een handelsverdrag (TTIP) met Europa sluiten. Onlangs sloot de regering Obama een handelsverdrag (TPP) af met landen rond de Stille Oceaan. Obama vindt dit verdrag belangrijk om Amerikaanse banen te beschermen en een sterkere positie te hebben ten opzichte van China. Amerika wil nu graag met Europa het TTIP-verdrag afsluiten. Maar zowel in Europa (ook in Nederland) als in Amerika groeit de weerstand tegen het verdrag. Het verdrag houdt namelijk in het kort in, dat producten die in Amerika getest worden en worden goedgekeurd automatisch ook op de Europese markt komen. Maar Europa heeft voor veel producten veel strengere eisen. Voor Amerika is het verdrag belangrijk, omdat ze zo meer en gemakkelijker toegang hebben tot de Europese markt.

Dit zijn de punten die nog op Obama’s agenda staan. Hij zal niet alles voor elkaar krijgen en heeft niet meer zo veel tijd, maar hij zal alles in het werk stellen om zijn nalatenschap na Obamacare, het homohuwelijk, Cuba en het akkoord met Iran nog meer glans te geven.


Marco van den Doel

Marco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven