Nu aan het lezen
Alaska: bezoek de staat van de wildernis
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Alaska: bezoek de staat van de wildernis

De staat Alaska is voor veel Amerika-liefhebbers vaak nog een grote onbekende. Dat het er groen is en erg koud kan zijn, dat is wel bekend, maar verder? De naam van de hoofdstad is al een lastige vraag in een pubquiz. Hoogste tijd voor wat meer informatie over deze staat en natuurlijk de nodige reistips! 

Alaska: bezoek de staat van de wildernis

Koopje

Alaska: bezoek de staat van de wildernis
Alaska: bezoek de staat van de wildernis

Alaska is nog niet zo heel lang Amerikaans grondgebied. In 1867 kochten de Verenigde Staten het van Rusland, voor een bedrag van ruim 7 miljoen dollar. Daar werd destijds wat om gelachen, de Russen dachten dat het gebied weinig waard was en ook in Amerika was men niet enthousiast. Inmiddels is duidelijk dat Alaska vol zit met natuurlijke rijkdommen zoals olie en aardgas, dus terugkijkend was de transactie voor de VS een koopje.

Het duurde even voordat Alaska een volledige staat werd. Pas in 1959 werd het de 49e staat van de VS, daarvoor had het gebied meerdere keren een andere status gekregen, overigens zonder dat het gebied in andere handen viel. De naam Alaska stamt af van een Russische term die ongeveer zoiets als ‘vasteland’ betekent. De Russen waren ook degenen die als eerste westerlingen het gebied bereikten, in het bijzonder de Deens-Russische ontdekkingsreiziger Vitus Bering die er in 1741 aankwam en naar wie de woeste, ijskoude zee tussen Alaska en Rusland is vernoemd.

Natuur en steden

Anchorage
Anchorage

Alaska is qua oppervlakte de grootste van alle 51 staten, bijna twee keer zo groot als Texas, en na datzelfde Texas tevens de staat met de grootste olieproductie van Amerika. Het is een staat met weinig (grote) steden en vooral veel wilde, uitgestrekte natuur. Bijzonder is dat de hoofdstad Juneau (31.000 inwoners) alleen per schip of vliegtuig te bereiken is! De grootste en bekendste stad is Anchorage, met bijna 300.000 inwoners bijna tien keer zo groot als Juneau.

Alaska telt in totaal acht Nationale Parken, maar daarnaast ook nog veel ongerepte wildernis en bijzondere diersoorten (elanden, beren, dolfijnen, vossen, wolven en vele anderen). Met de berg Denali heeft Alaska ook de grootste berg van Noord-Amerika binnen het grondgebied. Water is er ook volop, met in het westen de Beringzee en het noorden van Alaska wordt begrensd door de Noordelijke IJszee en in het zuiden heb je de Golf van Alaska. Alleen in het oosten grenst er direct een ander land aan Alaska (Canada), maar nergens grenst deze staat aan andere Amerikaanse staten.

alaska_bear_kalmai

 
Into the wild

alaska_intothewildsceneAlaska werd ook bekend dankzij de door Sean Penn geregisseerde bioscoopfilm Into the wild, waarin het verhaal wordt verteld van Chris McCandless (gespeeld door acteur Emile Hirsch), een jonge avonturier die in de wildernis van Alaska wil leven. Dit waargebeurde verhaal werd in 2007 verfilmd en toont de prachtige natuur van Alaska in al haar facetten. Hoewel de afloop van McCandless’ avontuur niet best was (hij overleed door voedselgebrek in combinatie met het eten van giftige zaden), groeide de film uit tot cultklassieker. De natuur, het avontuur en de prachtige soundtrack bij de film door Pearl Jam-zanger Eddie Vedder maakten dat Alaska synoniem werd voor Into the wild.

Wat te doen en te bekijken in Alaska? Vijf tips:

Alaska heeft ongekend veel natuurpracht te bieden, waardoor het onmogelijk is hier een volledig overzicht te geven van wat er te doen is. Bedenk voor je afreist dat de zomers er kort zijn (juni t/m augustus), maar dat dit wel het beste seizoen is om Alaska te bezoeken met temperaturen van 15 tot 23 graden. Hier zijn vijf aanraders die je in Alaska eigenlijk wel gezien of gedaan moet hebben:

Denali National Park
Denali National Park

Denali National Park – Het enorme nationale park rondom de grootste berg van Noord-Amerika biedt veel natuurpracht. Met je eigen auto mag je maar twintig kilometer het park in, de resterende kilometers (meer dan honderd) leg je verplicht af met een shuttlebus. Vergeet je camera niet op te laden, want je komt er zeker beren, elanden, bevers en andere bijzondere diersoorten tegen!

Vliegen over de natuur – Bij diverse parken in Alaska heb je de mogelijkheid met een bushplane over de natuur te vliegen. Zeker doen, want de ongereptheid is vanuit de lucht uiteraard nog mooier! Ben je weer geland, kun je uiteraard altijd mooie wandelingen maken of wildwatervaren met een kayak, iets wat in Alaska op heel veel plaatsen mogelijk is.

Restanten van de mijnbouw in McCarthy
Restanten van de mijnbouw in McCarthy

Oude kopermijnen bekijken – In Alaska werd ooit aan mijnbouw gedaan en de kopermijnen van McCarthy waren in 1900-1930 goed voor een behoorlijke vondst aan koper. De mijnen van McCarthy zijn nu al decennia verlaten en het gebied heeft veel weg van het wilde westen: nagenoeg onbewoond, ruig en verwijzend naar een ver verleden van zware arbeid. De omgeving, met o.a. de Root Glacier, biedt veel mooie panorama’s.

Cruise of boottocht – De kusten van Alaska bieden fantastische uitzichten op ijsschotsen, fjorden en de zee. Er zijn vele mogelijkheden om met een boottocht of zelfs cruise Alaska vanaf het water te bekijken, voor zowel de korte (enkele uren of een dag) of lange termijn (cruise van twee weken).

Noorderlicht
Noorderlicht

Bekijk het Noorderlicht – Het Noorderlicht (aurora borealis) is een spectaculair lichtverschijnsel dat in Alaska ook te bekijken is (wel enigszins afhankelijk van het jaargetijde en weersomstandigheden, maar het komt hier ruim 200 dagen per jaar voor). Vanuit de plaats Fairbanks gaan diverse tours waarmee je het Noorderlicht kunt bekijken. Pak direct even de natuurlijke warmtebronnen van Chena mee als je toch in de buurt bent!

Wie Alaska wil bezoeken kan via diverse reisorganisaties terecht voor het boeken van groepsreizen of individuele, op maat afgestemde reizen. Plan je reis goed voor en zorg dat je op de elementen bent voorbereid!

Ben jij ooit in de wildernis van Alaska geweest en heb je nog meer tips of mooie foto’s van de natuur? Laat het ons weten in de reacties of op onze Facebookpagina!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven