Nu aan het lezen
Oregon: local vertelt over deze prachtige staat
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Oregon: local vertelt over deze prachtige staat

Oregon is niet het meest bezochte gebied van Amerika, maar de staat in het noordwesten heeft wonderschone natuur en met Portland een zeer levendige, dynamische stad. Local Alex McCracken, die ons af en toe bijpraat over zijn thuisstaat, neemt ons mee door Oregon. De plek waar nog niet zo lang geleden wiet werd gelegaliseerd en een tragische schietpartij plaatsvond. Maar waar gelukkig ook veel moois valt te beleven!

Oregon: local vertelt over deze prachtige staat

Alex, gastschrijverOnze nieuwe Amerikaanse gastschrijver Alex McCracken is een acteur die woont en werkt in Portland, Oregon. Hij werd geboren in Kobe, Japan, omdat zijn ouders werkten voor een groot Amerikaans bedrijf. Na ook nog een periode in Taiwan keerde Alex met zijn familie eind jaren negentig terug naar de VS, naar Ohio. In die staat bracht hij de rest van zijn kinderjaren door. Toen hij de kans kreeg om te gaan studeren in Oregon greep hij die met beide handen aan. Alex behaalde er een graad in politieke wetenschappen en woont nu zo’n vijf jaar in de Pacific Northwest. Hij vertelt ons graag over de mooie plekken van Oregon, dat recent werd opgeschrikt door de zoveelste fatale schietpartij.

‘Dringende behoefte wapenwetten aan te passen’

Criminaliteit in de Verenigde Staten“Het is zo’n tragische gebeurtenis,” zegt Alex, die zelf op een behoorlijk afstandje resideert van de plek waar het allemaal gebeurde. “Umpqua ligt bijna 320 kilometer van de plek waar ik woon in Portland. Het is een erg grote staat. Ik kan zeggen dat de gebeurtenissen op Umpqua Community College een wrede herinnering zijn van de dringende behoefte om wapenwetten in Oregon en overal in de Verenigde Staten aan te passen.”

Alex somt nog wat soortgelijke gebeurtenissen uit het verleden op. “Deze schietpartij is de laatste in een serie tragische massamoorden in de laatste jaren alleen. In 2007 vermoordde een schutter 32 mensen op het Virginia Polytechnic Institute and State University. In 2012 was er een schietpartij in een bioscoop in Aurora, Colorado waar twaalf slachtoffers vielen en zeventig gewonden. Later dat jaar opende iemand het vuur op een basisschool in Newtown, Connecticut, wat 26 mensen het leven kostte, vooral jonge kinderen.”

‘Onstabiele individuen’

Terug naar Oregon. Hoe kon dit gebeuren? “In het geval van Umpqua hadden onstabiele individuen bijna grenzeloos toegang tot dodelijke wapens en ammunitie, met dank aan de milde wapenwetten hier in de Verenigde Staten. Ik, en vele Amerikanen met mij, hopen dat deze laatste tragedie ons vooruit duwt richting de broodnodige hervormingen.”

Al toont de geschiedenis aan dat, hoe schokkend het geweld ook is, de VS niet bereid is te werken aan de wapenwetten of deze te verbeteren.

Natuur: Mount Hood en Multnomah Falls  

MultnomahOregon heeft gelukkig ook heel veel moois te bieden, waardoor je bovenstaande ellende bijna zou vergeten. Alex rekent zijn thuisstaat tot één van de mooiste in Amerika, op Alaska en Hawaii na. “Oregon is een prachtige staat, vol weelderige dennenbossen, indrukwekkende bergen en stromende rivieren. Mount Hood is een slapende vulkaan net buiten Portland. Het is één van de hoogste bergen in de Cascade Range en is het hele jaar door bedekt met sneeuw. Mensen gaan er vaak skiën of hiken.”

Voor liefhebbers van watervallen, waar wij eerder over schreven in deze reportage, heeft Alex de volgende verborgen parel ter aanbeveling. “Eveneens net buiten de stad vind je Multnomah Falls, één van de grootste watervallen in de wereld.”

Portland 

Portland, OregonAan schitterende natuur dus geen gebrek in het noordwesten van Amerika. Maar er is meer. Alex benadrukt dat zijn eigen stad heel veel te bieden heeft. Misschien meer dan wat mensen over het algemeen op voorhand verwachten. “De stad Portland is een jonge, levendige plaats. Veel mensen vanuit heel het land zijn hier naartoe verhuisd; het groeit erg snel! Het culinaire niveau is niet te vergelijken met waar dan ook in de VS. Er zijn hier geweldige restaurants, bars en voedselkarretjes, werkelijk overal. Portland is gebouwd boven een rivier, we hebben dus veel mooie bruggen, inclusief een nieuwe die onlangs is geopend voor voetgangers en fietsers. Er zijn veel fietsers in de stad. Er zijn meer dan honderd brouwerijen in Oregon, mensen hier waarderen bier boven de meeste dingen.”

We hebben hier ook nog niet zo lang geleden wiet gelegaliseerd, als vierde staat van Amerika. Veel apotheken zijn hier afgelopen jaar naartoe gekomen.

Kust en Crater Lake 

Oregon UitgelichteWeer even terug naar die prachtige natuur. Met de kustlijn in het westen heeft Oregon in dat opzicht nog een extra troef in handen. Eerder plaatsten wij al posts op onze Facebook-pagina over die reusachtige rotsblokken op Cannon Beach. Alex kan daar ook van genieten. “De kust van Oregon in het westen is absoluut verbluffend, met mistige kliffen, enorme golven en dichtbegroeide regenwouden. Het water is vaak te koud om in te zwemmen, maar de stranden zijn adembenemend mooi. Richting het centrale deel van onze staat heb je Crater Lake, een reusachtig meer gevormd door een oude, ingestorte vulkaan. Het water is er glashelder en op een goede dag lijken het water en de lucht bijna identiek. Het is één van de meest beroemde bezienswaardigheden in ons land.”

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven