Nu aan het lezen
Motown Movement #4: de winter voor de deur
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Motown Movement #4: de winter voor de deur

motown movement

Na de zomer begon een nieuwe lichting studenten aan de klus in Detroit. Dit keer zouden zij 3 maanden blijven, om na de winter nog eens 3 maanden terug te keren. Vlak voor de wintermaanden dus een goed moment om weer eens bij te praten over het project Motown Movement! 

Vroeg winter in Detroit

motown movement
Thomas

Wie de Motown Movement op sociale media volgt, heeft misschien onlangs al de foto gezien van een besneeuwd huis aan Ford Street. Is de winter zo vroeg begonnen dit jaar in Motor City? We spraken via Google Hangout met Thomas Meisters, student werktuigbouwkunde en chairman van de nieuwe lichting studenten die voor een jaar aan het project van de Motown Movement gaat werken. “Ja de winter kwam wat vroeger dan verwacht. Gelukkig hebben we voor het werk buiten wat nog gedaan moest worden wel een contractor gevonden die dat ondanks de sneeuw kan doen”, zo vertelt Thomas.

Hoe ging het na de aankomst in Detroit met het werk aan het huis? “Het was eerst een beetje de stand van zaken opnemen en kijken waar we precies zijn. Ook hebben we met een aantal aannemers van hier gesproken. Toen we hier kwamen was het doel om voor de winter het appartement boven af te hebben. We kwamen er al snel achter dat dat niet erg realistisch was. Er moet nog veel gebeuren en het is ook niet efficiënt om bepaalde klussen op te splitsen in boven en beneden, maar om dat gewoon in één keer te doen. Daarnaast moet er nog het nodige aan het huis gebeuren zodat we door een aantal inspecties heen kunnen komen en dat wordt helaas duurder dan we van tevoren dachten. Maar ik ben er zeker van dat dit een succes gaat worden. Soms gaat het even wat minder, maar that’s life.”

[artikel gaat door onder de foto]
motown movement
De huidige lichting studenten

Een stad vol contrast

motown movement
Community event

Voor Thomas was het zijn eerste keer in Amerika toen hij in september in Detroit aan kwam. Hoe bevalt het tot nu toe? “De cultuurschok was niet per se heel groot. Het blijft een westers land en je kent veel al van bijvoorbeeld de popcultuur. Detroit is dan wel weer heel speciaal. Ik blijf nog steeds verbaasd over het contrast van wijk tot wijk als je hier door de stad rijdt. Je hebt hele mooie wijken maar hebt er ook die heel erg in verval zijn geraakt. De mensen zijn juist weer heel behulpzaam. Ze begrijpen dat wij hier zijn om te helpen maar zijn ook erg benieuwd naar ons verhaal en willen ons helpen als we iets nodig hebben. Het enige vervelende vind ik dat je gewoon echt nergens bent zonder auto!”

Moest er opnieuw een band worden gesmeed met de lokale bevolking? Thomas geeft aan dat de nieuwe groep snel de contacten had aangehaald met de buurt: “Je merkte dat de mensen in het begin nog wat huiverig waren, maar al snel beseften ze dat we weer hard voor ze aan de slag gingen. We hebben 2x al een evenement gehouden. Een BBQ om kennis te maken, daar kwam zeker weer een man of 30 op af. En ook met Halloween hebben we nog een evenement gehouden en ook voedsel uit onze moestuin uitgedeeld. Nu staan er nog geen nieuw evenement gepland. Je merkt wel dat als de winter hier komt, mensen gewoon niet meer naar buiten willen.”

[artikel gaat verder onder de foto]
motown movement
Buurtbewoners tijdens een evenement

Geen volledige winterstop voor de Motown Movement

motown movement
Kids uit de buurt

De groep studenten gaat op 4 december weer terug naar Nederland. Na de winter keren ze in april terug voor een nieuwe periode van ongeveer drie maanden. Een bewuste keuze omdat de strenge winter dan wordt vermeden. Staat het project dan stil in de tussentijd? “Nee zeker niet! Er zijn hier genoeg mensen die het project steunen en ook een oogje in het zeil houden bij het huis. Er hangen ook camera’s en lampen dus dat zit qua veiligheid wel goed. Wij gaan zelf in Nederland weer druk verder met het proberen op te halen van geld. Dan kunnen we vanaf april weer veel dingen doen en wellicht het huis voor de zomer ook nog helemaal afronden. Daarnaast blijven we bezig met het ontwikkelen van de duurzame methoden zodat de mensen hier ook echt aan de slag kunnen met verduurzaming. We willen hen echt laten zien dat ze ook met weinig budget gewoon veel kunnen doen om duurzamer en energiezuiniger te leven. De harde realiteit, zeker hier in de wijk, is dat er echt nog een hoop armoede is. Mensen betalen een groot deel van hun inkomen aan huur en de energierekening.”

Uiteraard blijven wij het project volgen, dus houd onze social media in de gaten voor de volgende update! Volg uiteraard ook de Motown Movement online zodat je hun wekelijkse updates uit Detroit meekrijgt!

motown movement
Aan het werk in de tuin
Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven