Nu aan het lezen
Motown Movement #3: de stand van zaken in Detroit
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Motown Movement #3: de stand van zaken in Detroit

motown movement

In onze vorige artikelen over The Motown Movement las je over hoe de ploeg Nederlandse studenten druk bezig was met het opknappen van een vervallen huis in Detroit. Deze zomer zou de groep die er een half jaar zat, weer terug naar Nederland komen. Hoogste tijd dus voor een update!

Motown Movement #3: de stand van zaken in Detroit

Gemotiveerd terug in Nederland

motown movement
Groepsfoto NL en Amerikaanse team

Net als in de vorige twee artikelen spraken we Casper van Alfen via Skype. Casper zat samen met de groep studenten een half jaar in Detroit en is inmiddels terug in Nederland. Dat moet even wennen zijn na een half jaar in Motown? Casper: “We zijn iets meer dan een maand terug nu. Toen ik naar Amerika ging was het een soort mind explosion van alle nieuwe dingen die ik daar zag. Ik had verwacht dat dit ook bij terugkeer in Nederland zou zijn, maar na een half uur was het al weer zoals het vroeger was. Het is wel gewoon erg relaxed om weer terug te zijn. Inmiddels zijn we ook al weer bezig met onze studie. Ik merk dat ik na een jaar ertussenuit geweest te zijn, weer heel erg gemotiveerd ben!

Mis je Detroit al? “Soms wel, zeker. De mensen waren echt tof, zo inspirerend. Ze hebben daar niet zoveel maar zijn zo positief, ze maken er gewoon wat van. Ze leven echt van dag tot dag, dat heb ik ook wel een beetje geleerd daar. Plus het huis waar wij zelf woonden, dat mis ik ook wel. En het is gewoon heel leuk om eigen baas te zijn en je eigen project te runnen. Toch zijn er ook dingen die ik helemaal niet mis. Amerika is soms best een raar land. Je ziet soms dingen waar je met je hoofd niet bij kan! In Nederland is alles dan toch net iets beter geregeld.”

Flinke vertraging

motown movementWe spraken Casper voor het laatst zo’n anderhalve maand voordat hij en de andere studenten weggingen uit Detroit. Wat is er in die laatste periode nog allemaal gebeurd? “We hadden wat problemen met de elektricien. Die kwam soms niet opdagen, had rare werktijden en werkte soms ’s nachts, op een gegeven moment kwam hij helemaal niet meer. Daardoor hadden we een vertraging van wel vier of vijf weken. Gelukkig hadden we het contract op orde en kregen we wel ons geld terug. Maar die vertraging was flink, zeker omdat we er zelf 20-25 weken zaten. Ons einddoel hebben we dan ook niet gehaald. We hebben wel een nieuwe elektricien aangenomen en hij en de loodgieter zijn nu allebei klaar.”

In de zomervakantie lag het werk even stil. Het zware werk is echter wel gedaan in de afgelopen maanden. “Wij hebben het lastige werk wel gedaan. Bijna alle vergunningen zijn aangevraagd, wat echt een lastig proces is in Amerika. Voor de rest moet er nog wat cosmetisch werk gedaan worden. De afwerking aan de binnenkant, zoals stuken, verven en kleine details afmaken. En de duurzame technieken moeten nog verder ingevoerd worden.

Lees meer over alle plannen van de Motown Movement in ons eerste artikel

In de tussentijd kwamen er ook nog wat tips uit Nederland. “Er kwam een groep hoge vertegenwoordigers van Nederlandse bouwbedrijven langs. We hebben hen Detroit laten zien. Vanuit het centrum startten we en gingen we steeds verder richting de buitenwijken. Dan zie je ook echt het contrast tussen die wijken goed. Ook het huis hebben we hen laten zien. Dit was echt onze doelgroep en we hebben er dan ook veel connecties en tips aan overgehouden. We hebben echt veel geleerd van hun bezoek, het waren echt doorgewinterde professionals!

[artikel loopt door onder de foto]
motown movement
Aan het werk aan de vloer

Nieuwe lichting studenten

motown movement
Het team dat tot juli in Detroit zat

Het project Motown Movement gaat ook de komende maanden door: een nieuwe lichting studenten gaat verder waar Casper en zijn team waren gebleven. Inmiddels zijn zij net gearriveerd in Detroit. Casper: “We hebben er nu voor gekozen om 2x drie maanden te gaan. Deels omdat je dan de winter overslaat in Detroit. Dat is echt een zware periode daar met veel kou, de mensen zitten ook gewoon in een soort van winterslaap dan. Het werk staat dan ook allemaal op een lager pitje, maar dat was voor ons project niet handig. Dus ze gaan nu van september tot november en van maart tot juni.

Hoe was het afscheid van Detroit? “We hadden nog een afscheidsbarbecue georganiseerd met de buurt, daar kwamen veel mensen op af. Daarnaast hebben we met vrienden nog wat gedaan en is er nog een evenement georganiseerd in ons kantoor. Daar waren allemaal mensen uit het duurzame circuit van Detroit, een soort netwerkevenement. Dat was een groot succes met een mooie opkomst van 50-60 mensen! Zoiets gebeurt op dit vlak niet zo snel in Detroit, dus dat was top.

motown movementCasper kijkt zelf tevreden terug: “Ik kijk sowieso met veel trots terug en zie het als een hele leerzame periode. We hebben daar veel kunnen betekenen maar ook persoonlijk. Je kunt beter structuur geven aan bepaalde dingen, weet hoe je moet omgaan met klanten. Het is jammer dat we het niet hebben afgerond, maar er is ook heel veel goed gegaan. Je kan er niet altijd van uitgaan dat alles volgens plan gaat. Het is een mooie periode geweest. Ik ben heel erg te spreken over de mensen in Detroit, zij hebben echt een geweldige mindset. Ik hoop zeker ooit nog eens terug te kunnen!

Het vervolg

De opening van het huis is dus noodgedwongen wat uitgesteld, maar de nieuwe ploeg studenten is volgens Casper net zo gemotiveerd om het project af te maken. Wij blijven de Motown Movement uiteraard ook de komende tijd volgen! Houd onze site en social media dan ook in de gaten voor de volgende update uit Detroit!

En Casper: namens USA365 en onze volgers super bedankt voor je tijd en de mooie verhalen die je afgelopen half jaar met ons hebt gedeeld uit Detroit!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven