Nu aan het lezen
National Park Wonders of the USA: schitterend fotoboek
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

National Park Wonders of the USA: schitterend fotoboek

park wonders

We krijgen er maar geen genoeg van: fotoboeken over de prachtige Amerikaanse National Parks. Gelukkig voor ons en vele andere Amerika-liefhebbers is er weer een nieuwe aanwinst in deze categorie: National Park Wonders of the USA van de Nederlandse fotograaf Jan Heijdra. Een pareltje!

National Park Wonders: de 61 Amerikaanse National Parks

Onze landgenoot Jan Heijdra werd in 2016 geïnspireerd tot het maken van dit boek, toen de Amerikaanse National Park Service zijn 100-jarige bestaan vierde. Heijdra woonde destijds in de staat Massachusetts en begon aan een reis langs alle National Parks van Amerika. Het resultaat is een schitterend, hardcover fotoboek van 340 pagina’s, met daarin alle 61 National Parks van de VS. Wacht even, 61? Waren dat er niet 59, zoals we onlangs ook schreven in een artikel over een ander fotoboek? Klopt, maar de Indiana Dunes en het Gateway Arch park in St. Louis zijn er inmiddels ook al weer officieel bijgekomen!

[tekst gaat verder onder de foto]
park wonders
Cover van het fotoboek

De schoonheid van Amerika: hoog en laag

Heijdra’s foto’s laten de schoonheid van de Amerikaanse National Parks treffend zien. Het boek bevat letterlijk hoge en lage punten: van de top van Angel’s Landing in Zion National Park tot de laaggelegen zoutvlakte van Death Valley NP. Schitterende foto’s alom in het boek. Wat te denken van bijvoorbeeld een zonsopkomst op Cadillac Mountain in het Acadia National Park. Of de zonsverduistering van augustus 2017 gefotografeerd in Mormon Row, Grand Teton National Park. Zo maken we ze zelf niet en om eerlijk te zijn, zo zien we ze ook niet vaak in fotoboeken van professionele fotografen! Dit soort uniek materiaal geeft echt een extra dimensie aan dit boek van Jan Heijdra.

[tekst gaat verder onder de foto]
park wonders
Olympic National Park – Foto: Jan Heijdra

Unieke beelden van wildlife

park wonders
Redwood NP – Foto: Jan Heijdra

Wat National Park Wonders of the USA als fotoboek daarnaast nog meer onderscheidt van soortgelijke boeken, is de vele aandacht voor de wildlife in de parken. Talloze foto’s van dieren komen voorbij: van beren, vogels, herten, insecten tot alligators. En ook hier zijn het niet ‘slechts’ foto’s van deze dieren in de nationale parken. Het zijn fraaie actiefoto’s die je ook niet even op een middagje in een park schiet. Wat te denken van bijvoorbeeld de bruine beer met een zalm in zijn mond in het Katmai National Park in Alaska?! Of de bald eagle (adelaar), Amerika’s nationale symbool, die in het Voyageurs National Park in Minnesota langs vliegt met een blik alsof hij elk moment de lens en fotograaf wil aanvallen…!

Het zijn dit soort beelden die van National Park Wonders niet slechts het zoveelste fotoboek over Amerikaanse parken maakt, maar zorgen dat het echt een aanwinst is voor de liefhebber. Het Engelstalige boek bevat vrij weinig tekst, dus de aandacht gaat echt volledig naar de beelden. En die zijn simpelweg van absolute topkwaliteit!

BEKIJK ONDERSTAANDE SLIDESHOW MET MOOIE FOTO’S VAN JAN HEIJDRA:

Wist je nog niet wat je voor Kerst wilde hebben dit jaar? Nu wel! Het boek National Park Wonders of the USA is hier verkrijgbaar. Volg Jan Heijdra daarnaast ook op bijvoorbeeld Instagram (@parkwonders) voor meer schitterend fotomateriaal!

Alle foto’s in dit artikel zijn verkregen via en met dank aan: Jan Heijdra.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven