Nu aan het lezen
Nationale Parken in VS: 10 dingen die je niet wist
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Nationale Parken in VS: 10 dingen die je niet wist

Gastschrijver

Nationale Parken in Amerika: 10 dingen die je nog niet wist! In het kader van het 100-jarige bestaan van de National Park Service (NPS) schotelt gastschrijfster Gonneke Karel ons onderstaande interessante weetjes voor! 

Nationale Parken in Amerika: 10 dingen die je niet wist

10. Yellowstone heeft de primeur

In het jaar 1872 wees het Amerikaanse congres Yellowstone aan als het eerste nationale park van Amerika. Dit park kwam onder toezicht te staan van het leger. Het aantal parken onder hun toezicht werd er uiteindelijk te veel en daarom werd de National Park Service (NPS) opgericht om de parken en monumenten te beheren. Op 25 augustus 2016 vierde Amerika de honderdste verjaardag van de National Park Service. De parken organiseren extra activiteiten het hele jaar door speciaal rondom dit jubileum. Op deze site kun je checken wat er te doen is!

Yellowstone
Yellowstone

9. Gratis bezoekdagen en de National Park Pass

In Amerika wordt elk jaar een aantal dagen aangewezen als gratis bezoekdag van de nationale parken, zodat iedereen van het natuurschoon kan genieten, ook de mensen die weinig geld te besteden hebben. In 2016 zijn dat zelfs extra dagen vanwege het 100-jarige bestaan van de NPS. Bekijk hier kun je welke dagen er zijn aangewezen.

Dit zijn de 10 mooiste natuurfoto’s op Instagram!

Kun je niet op de gratis dagen en ga je meerdere parken bezoeken? Dan kun je een National Park Pass aanschaffen. Een America the Beautiful Pass kost tachtig dollar. Deze kun je onder meer kopen bij de entree van elk Nationaal Park met entreegeld. De pas is ruim een jaar geldig, namelijk tot het eind van die maand een jaar later. Tip: ga je na je reis binnen deze tijd niet nog een keer, vul dan op de pas maar één naam in, zodat je de pas thuis kunt weggeven of verkopen aan iemand anders. Al zijn er ook rangers die erop toezien dat je bij de aankoop ook echt twee namen op de pas zet: die van de chauffeur en die van de bijrijder. Net zoals er duizenden rangers zijn die je toegang tegen tot het park, zonder naar die namen op de achterkant van de pas te kijjken.

Grand Canyon

8. Wat is het meest bezochte park?

De meeste mensen denken de Grand Canyon of Yellowstone, maar dat is niet juist. Het meest bezochte park is Great Smoky Mountains National Park, met meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar. Grand Canyon komt op plaats twee, met gemiddeld 5,5 miljoen bezoekers, en Yellowstone zelfs pas op een vijfde plaats na Rocky Mountains National Park en Yosemite National Park met een ruim 4 miljoen bezoekers. Het minst bezochte park heeft trouwens maar 12.000 bezoekers per jaar: The Gates Of The Arctic.

Nationale Parken in Amerika: 10 prachtige foto’s!

7. Speciale munten

Heb je de quarterdollarmunten wel eens bekeken? Buiten de meest bedrukte quarter met de Bald Eagle zijn er munten waarop een nationaal park of monument per staat wordt afgebeeld. Sinds 2010 worden er per jaar vijf vrijgegeven. Dit wordt gedaan op volgorde waarin de gekozen plekken een nationaal park of monument werden. Je kunt deze verzamelen en ze in een speciaal boek voor deze munten bewaren. Er worden sets gemaakt voor dagelijks gebruik, maar ook sets in zilver om te verzamelen. Deze zijn ook in omloop inmiddels, dus als je mazzel hebt dan vind je ook nog eens een zilveren quarter, bijvoorbeeld bij het wisselen van je papiergeld voor muntjes voor wasmachines, zoals in ons geval.

Grand Teton
Grand Teton

6. Het officiële embleem

1000px-US-NationalParkService-Logo.svgHet symbool van de nationale parken is een punt van een speer. Dit symbool voor de oorspronkelijke bewoners werd het officiële embleem in 1951. Op deze speerpunt staan de belangrijkste kenmerken van de parken: de sequoiaboom en de bizon. Zij staan voor alle flora en fauna. De bergen en het water op de speerpunt staan voor de kenmerkende landschappen van een nationaal park en de recreatiemogelijkheden.

5. American Samoa en The Virgin Islands 

Er zijn 27 staten met nationale parken en ook American Samoa en The Virgin Islands hebben nationale parken. Je kunt wel 59 verschillende nationale parken bezoeken. Californië is met negen stuks koploper en Alaska is met acht parken een goede tweede. Utah heeft echter de meeste bezienswaardigheden bij de parken en monumenten. Death Valley National Park, dat de laagste waterstand in de Verenigde Staten heeft op 94 meter onder de zeespiegel, ligt maar 76 mijl van Mount Whitney vandaan.

Geniet hier van onze reportage over de Bryce Canyon in Utah! Is dit het mooiste park van de VS?

Deze berg heeft het hoogste punt in de Verenigde Staten van de aaneengesloten staten; 4835 meter. De hoogste berg van Amerika ligt echter in het Denali National Park in Alaska; 6193,5 meter. Alaska heeft ook het grootste park, Wrangell-St. Elias. Het kleinste is Hot Springs in Arkansas. Het verschil? Zo’n 32.000 vierkante kilometer, want de kleinste is maar 24 vierkante kilometer.

ofu

4. Hier vergissen mensen zich vaak in!

Soms worden nationale parken en nationale monumenten met elkaar verward. Nationale parken zijn gekozen vanwege hun natuurlijke schoonheid, unieke geologische kenmerken en ongewone ecosystemen. De monumenten zijn gekozen vanwege hun historische of archeologische betekenis. Er is één staat die geen nationaal park of monument heeft: Delaware! En dat terwijl dit de eerste staat is van de Verenigde Staten.

Bijzonder: fotoreportage Dry Tortugas, national park ver van de bewoonde wereld!

Er zijn sinds 24 augustus 2016 413 nationale monumenten in de andere staten; op die dag heeft president Barack Obama het Katahdin Woods and Waters National Monument toegevoegd aan de lijst. Hij voert de lijst aan van presidenten die het meeste grondgebied heeft veiliggesteld. Het oudste nationale monument is Devils Tower in Wyoming, in 1906 toegevoegd door president Theodore Roosevelt nadat hij de Antiquities Act had opgesteld. Theodore Roosevelt was gek op natuur en was vaak te vinden in North Dakota. Daarom heeft hij daar een nationaal park dat zijn naam draagt. Er zijn ook nog drie monumenten die zijn naam dragen. Het Vrijheidsbeeld is trouwens ook een National Monument, sinds 1924.

3. Nature Cat voor kinderen

Wanneer je met kinderen op vakantie bent en naar één of meerdere nationale parken gaat, dan is er voor hen the Nature Cat. Deze digitale kat gaat met kinderen opzoek naar dieren, planten en bezienswaardigheden. Je kunt ook een dagboekje uitprinten. In dit boekje kun je van alles plakken, opschrijven en bij de rangers kun je een stempel halen. Je kunt het hier downloaden.

nationale parken

2. Grotten

Ook grotten kunnen worden benoemd tot nationaal park. Wind Cave National Park was de eerste in de hele wereld. Het langste grotsysteem in de wereld kun je vinden in Mammoth Cave National Park, Kentucky. Momenteel zijn er hier meer dan 3454 mijl aan tunnels in kaart gebracht. De grootste ‘kamer’ in het deel dat is ontdekt van deze grot is meer dan 8000 vierkante meter groot.

Sidderen op de gevaarlijke top van Zion National Park!

1. Remedie tegen je heimwee 

Ben je je reis nog aan het voorbereiden en wil je nog meer in de stemming komen? Of wil je juist je vakantiegevoel vasthouden? Op dit moment draait er in het Omniversum in Den Haag elke dag een aantal keer de film National Parks Adventure. Speciaal gemaakt voor het eeuwfeest van de National Park Service. Bekijk hier het overzicht van data en tijden van de voorstelling. De prachtige 3D-film neemt je mee door de mooiste nationale parken, waaronder Yellowstone, Yosemite, de Everglades, de Redwoods en Arches. De film duurt veertig minuten, dus niet zo lang, maar het is zeker de moeite waard!


motorroutesGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven