Nu aan het lezen
Palo Duro Canyon in Texas
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Palo Duro Canyon in Texas

Palo Duro Canyon is een canyon in de Texas Panhandle nabij de steden Amarillo en Canyon. Een deel ervan ligt in het gelijknamige State Park, wat een absolute aanrader is volgens onze gastschrijver Gonneke Karel. Zij schreef dit artikel over haar bezoek.

Palo Duro Canyon in Texas

Onverwachte wending

Het was in de herfst van 2011 dat ik samen met mijn man voor de toegangspoort stond. Door een onverwachte wending konden we helaas niet naar binnen. Gelukkig kregen wij een halfjaar later een herkansing. Samen met mijn man en vader ging ik op ontdekkingsreis in de op één na grootste canyon van Amerika. Deze tip kregen we van een local, dus dan moet het vast mooi zijn.

‘Ga vooral heel vroeg, zodra de poorten opengaan’, was het dringende verhaal van de mevrouw van het antiekwinkeltje in Amarillo en ook op onze camping, net buiten het park, vertelden zij ons dat we dan de mooiste vergezichten zouden hebben met de opkomende zon. Het is tevens de beste tijd om wild life te spotten.

Overnacht je graag in het park, maar liever niet in een tent of camper? Huur dan één van de drie hutten op de rand van de kloof of één van de vier Cow Camp-hutten op de bodem van de kloof.

Eindelijk naar binnen

Om 06.45 uur stonden we voor de poort te wachten tot de ranger eindelijk het hek openschoof en we naar binnen mochten. Direct na de eerste bochten hadden we al prachtige views over de vallei en de canyon. Net als de eerste herten langs de weg. De tips klopten dus, wat ons betreft.

We volgden de autopaden door het park, ook met een camper prima te doen. Maar je kunt ook fietsen, wandelen of te paard door het park. We kwamen zo bij de sunflowertrail. Een pad van 2,4 miles (een kleine 4 kilometer) one-way met het beste zicht op de rode rotsen.

Northern Cardinal

Na de wandeling vervolgden we onze weg om een rivier met de gekke naam ‘Prairie-Dog-Town-Fork-Of-The-Red-River’ over te steken. De camper moesten we wel voorzichtig door het water laten gaan, maar het was wel een ervaring om dat eens te doen. In de bomen rondom de rivier, maar ook bij de vogeltelplaats (een korte wandeling vanaf het eind van de autoroute) zaten talloze rode vogeltjes: de Northern Cardinal. Dit vogeltje staat veel afgebeeld op printjes rondom Kerst.

Palo Duro Canyon in Texas.

Ben je aan het eindpunt van het autopad, dan ben je ook bij de Light House Trail. Hier vandaan kun je hiken (zwaar pad) naar een rots in de vorm van een vuurtoren. Wij hebben dit overgeslagen en hebben ‘de vuurtoren’ maar gespot vanaf het visitor center. Wat minder goed zichtbaar was door de heiigheid. Wel zagen wij goed de wilde Long Horns die hier leven.

Bezoekerscentrum

Stop bij het bezoekerscentrum op de rand van de kloof om meer over het park te weten te komen. De parkwinkel in het bezoekerscentrum verkoopt boeken, aardewerk, sieraden, enzovoorts. Dit kun je ook kopen bij The Trading Post op de bodem van de kloof. Ben je toch al in de kloof dan kun je ook mee met een rondleiding vanaf Old West Stables. En wil je nog meer doen, dan kun je naar het Pioneer Amphitheater. Dit was toen wij er waren helaas dicht.

Alleen in de zomer geopend voor de TEXAS Outdoor Musical, een verhaal over de vroege kolonisten met zang, dans, vuurwerk en Texas-humor, zo staat op de borden geschreven. En als je vroeg bent, kun je ook nog meedoen aan de barbecue.

Voor ons geen musical helaas omdat het in april nog niet open was, maar we hebben wel bij het visitor center de legende van de kolonisten en de Indianen gehoord. Zonder te veel te verklappen, het is een mooi verhaal en ook nog een beetje spannend als je in geesten gelooft. Dus een bezoek waard om zelf het verhaal te ontdekken en te genieten van deze prachtige omgeving.

Bekijk hier meer foto’s!


archesGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven