Nu aan het lezen
Rocky Mountains en de Trail Ridge Road
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Rocky Mountains en de Trail Ridge Road

Hoera! Rocky Mountain National Park viert vandaag zijn honderdste verjaardag. Dit populaire park in de Rocky Mountains, in de staat Colorado, heeft veel te bieden. Van natuur tot wildlife en van mooie vergezichten tot grote temperatuurschommelingen. USA365.nl reed door het nationale park en neemt je mee in de wondere wereld van de jarige job!

Rocky Mountains en de Trail Ridge Road

De ingang van Rocky Mountain National ParkHet uitzicht op Lake Granby en de Shadow Mountain Lake zijn fascinerend, zelfs op de dag dat het flink bewolkt is als we de ingang naderen van het Rocky Mountain National Park. Bij het visitor center is het niet druk. Een parkbeheerder geeft een rondleiding en vertelt over de ontstaansgeschiedenis. Het is vandaag, maandag 26 januari 2015, precies honderd jaar geleden dat het Amerikaanse Congres de knoop doorhakte en het gebied de status van national park gaf.

Bekendste bergen van Amerika

Long Peak, de hoogste berg in het nationale parkDe Rocky Mountains zijn misschien wel de bekendste bergen van Noord-Amerika. In elk geval de grootste, want de bergketen loopt van de staat New Mexico tot in het noordwesten van Alaska. De afstand bedraagt liefst 4800 duizelingwekkende kilometers. In feite delen de Rocky Mountains Amerika in tweeën, daar komt ook de bijnaam The Continental Divide vandaan. De hoogste pieken liggen in het national park in Colorado. De Long Peak steekt er met ruim 4,3 kilometer ruim bovenuit. Wandelen kun je er eindeloos, want het park heeft ruim vijfhonderd kilometer aan trails. Bovendien is de Trail Ridge Road de hoogste geasfalteerde weg in Noord-Amerika. Het hoogste punt ligt op iets meer dan 3700 meter.

Trail Ridge Road

Trail Ridge Road in Rocky Mountain National ParkDat is dan precies het doel van die dag. Het rijden van de bekende Trail Ridge Road (niet het hele jaar open) door het fascinerende Rocky Mountain National Park. De vriendelijke medewerker van het visitor center vertelt dat de toegang slechts tien dollar is en geeft een kaart met interessante informatie en mooie uitkijkpunten mee. Ook krijgen we het goed bedoelde advies om zeker op de hoogste punten de auto niet te verlaten zonder jas. Het is die dag al niet heel warm en de temperatuur zou op de hoogste punten van het park zeker vijftien graden minder zijn.

Drieduizend herten

Bezoekers kunnen op herten stuiten in Rocky Mountain National ParkWie geen haast heeft, zou zeker een paar dagen moeten uittrekken voor dit bijzondere park. Want de Rocky Mountains hebben natuurlijk veel meer te bieden dan de Trail Ridge Road. Mijmeren bij fraaie vergezichten bijvoorbeeld, want het park is overweldigend. Niet alleen door de mooie natuur, maar ook door het vele ‘wildlife’. Wees niet verrast als je herten of andere wildlife treft; er leven zo’n drieduizend herten in het park. Het maakt een bezoek er alleen maar specialer op. Toeristen zetten hun auto er op de vreemdste plaatsen pontificaal voor aan de kant en kruipen de bosjes in om een hert op de gevoelige plaat vast te leggen. Het zijn bijzondere momenten, ook al omdat de beesten zich eigenlijk zelden laten afschrikken en hun eigen gang gaan.

Haarspeldbochten

Voor de echte autoliefhebbers is Rocky Mountain National Park een verademing. Veel haarspeldbochten, maar steiler dan zeven procent is het geen moment. Prettig, ook al door het feit dat er veel parkeerplekken zijn gecreëerd om de auto langs de kant te zetten en te genieten van het uitzicht. Zoals bij de Farview Curve, de Milner Pass, de Medicine Bow Curve of bij Hidden Valley. Vaak zijn er vanaf de parkeerplekken korte trails te wandelen om nog beter van het uitzicht te kunnen genieten. Er zijn plaatsen waar je amper weet waar je moet kijken. De Rocky Mountains vallen als een bad met warm water over je heen.

Sneeuw in de Rockies

Op grote hoogte sneeuw in het Rocky Mountain National ParkHoewel, op de hoogste punten tref je – zelfs midden in het hoogseizoen – sneeuw. Een vreemde gewaarwording als je een uur eerder nog staat te genieten van een graad of 28 en korte tijd later een homp sneeuw in je hand hebt. Dat maakt Amerika en de Rocky Mountains zo bijzonder, de afwisseling, zelfs in temperaturen, binnen relatief korte tijd te overbruggen in Rocky Mountain National Park. Zelfs de gestage afdaling is een belevenis op zich. Alleen al door de temperatuurmeter in je auto zie je het zienderogen warmer ziet worden.

Estes Park

In het al even zo bijzondere Estes Park – een hotelplaatsje aan de voet van Rocky Mountain National Park – is het druk in het hoogseizoen. Wie zekerheid wil hebben van één of meerdere overnachtingen, raden wij aan om ruimschoots van tevoren te reserveren. Zeker in de drukke weekeinden is er nauwelijks meer een (betaalbaar) hotelbed te vinden. Wie het niet erg vindt om na een enerverende dag een stukje verder te rijden, kan altijd nog een tripje naar Denver overwegen. Die stad ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Estes Park. Zelfs vanuit de hoofdstad van Colorado is het uitzicht op de Rocky Mountains fascinerend. Eigenlijk al meer dan honderd jaar!


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (9)
 • Leuk artikel wederom. Maar die foto die jullie op twitter gebruiken ter promotie van dit artikel is van Moraine Lake in Banff national park in Canada…

 • Park bezocht en de weg gereden.
  De Trail Ridge Road is de hoogste doorgaande geasfalteerde weg, de hoogste geasfalteerde weg is de weg Mount Evans op, eveneens in Colorado.

  Bizons leven niet in dit park, wel o.a. de bovengenoemde elk, coyotes, poema’s, zwarte beren en bobcats.

  In het zomerseizoen is kamperen in de Rockies de ultieme ervaring.

   • Dat plaatje hoort bij de volgende tekst op dezelfde website:
    “Altogether, 67 mammal species are known to be native to the area, but grizzly bears, gray wolves and bison were locally extirpated in the 19th and early 20th centuries.”

    Wel benieuwd waar jij deze in het park gezien hebt dan?

    Ze leven, behoudens Yellowstone, nergens op hoogte. Het klopt dat ze in Rocky Mountain NP geleefd hebben, maar tegenwoordig alleen nog (daar dichtbij) in semi-gevangenschap in Rocky Mountain Arsenal National Wildlife Refuge. Grootste wilde groep in Yellowstone, daar heb ik ze gezien.

    Op de officiële ‘mammal list’ van de NPS staat hij ook niet vermeld, wat betreft aanwezige mammals in Rocky Mountain NP. Begon even aan mezelf te twijfelen of ze dan niet vrij recent een herintroductie hebben gedaan vanuit NPS, maar lees dat nergens.

    • Hoi Wouter, ik ben even verder gaan zoeken en je hebt gelijk, mijn fout. Begon te twijfelen en heb de tekst inmiddels iets aangepast. Dank voor je observatie en het bezoek aan onze website!

     • Geen probleem. Ben ook een bovengemiddeld USA liefhebber en dan vooral op gebied van natuur en wildlife, vandaar. Compliment voor deze website, leuke artikelen en informatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven