Nu aan het lezen
Grand Teton National Park: natuurwonder in Wyoming
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Grand Teton National Park: natuurwonder in Wyoming

Een goede Amerikaanse kennis raadde me in het voorjaar een bezoek aan Grand Teton National Park aan. Ik vertelde over mijn rondreis door het mid- en noordwesten van de Verenigde Staten en mijn geplande bezoek aan Yellowstone National Park. Ze zei: ga ook naar Grand Teton National Park, want dat is op z’n minst net zo mooi als Yellowstone. Daar was – zo ondervond ik – geen woord aan gelogen. Hoewel het nationale park bij lange na niet de bekendheid geniet van Yellowstone of de Grand Canyon is het naar mijn idee één van de meest fascinerende nationale parken die het land rijk is. En raak je vooral niet uitgekeken op de prachtige bergtoppen die deels onder de sneeuw liggen.

Veel wildlife in Grand Teton National ParkAchteraf had ik er meer tijd voor moeten uittrekken, maar dat is alleen maar een goede reden Grand Teton National Park, in de fraaie natuurstaat Wyoming, nog een keer te bezoeken. Vanuit de staat Idaho reed ik naar de zuidelijke ingang van het park en stopte in het plaatselijke Jackson Hole bij het bezoekerscentrum. Want één fascinerende plek had ik al op internet ontdekt. Het uitzicht vanaf een schuur op de Tetons. De medewerkster wist precies waar ik het over had. “Je bedoelt Mormon Row.” Zoals wel vaker kreeg ik een kaartje mee en stippelde ze de route voor me uit. Onwetend wat me precies te wachten stond.

Puntige bergen

Eerst de geschiedenis. De Grand Tetons – het best te omschrijven als mooie, puntige bergen – zijn één van de jongste bergen van Amerika. Het laagste punt van het nationale park ligt op iets minder dan twee kilometer, het hoogste punt, de absolute piek van de Grand Teton op bijna 4200 meter. Vanaf de noordelijke ingang van het nationale park is het nog maar achttien kilometer naar Yellowstone National Park. Grand Teton National Park is sinds 14 september 1950 officieel een nationaal park. President John F. Kennedy bezocht het park in september 1963, twee maanden voordat hij werd vermoord in Dallas.

Culturele waarde

Overstekende bisons in Grand Teton National ParkIn het park kun je eigenlijk alles doen wat je in andere nationale parken ook kunt. Het is bijna te veel om op te noemen. Daarom beperk ik me tot één onderdeel: Mormon Row. Begin 1900 trokken mormonen richting dit deel van de staat Wyoming waar ze zich settelden. Ze kregen toestemming op dat deel van Grand Teton National Park te bouwen. Eigenlijk was het de bedoeling dat de huizen en grote schuren zouden verdwijnen, totdat in de jaren negentig werd besloten de panden te behouden vanwege hun culturele waarde. Vandaag de dag staan er nog zes panden en enkele ruïnes overeind die aan die tijd doen herinneren. Bezoekers vangen daardoor een glimp op hoe de mormonen in die tijd leefden.

Mormon Row

Bij Mormon Row in Grand Teton National ParkMormon Row, zoals het officieel heet, biedt één van de meest pittoreske vergezichten van het nationale park. Wie de zuidingang van het park neemt – zoals ik deed – neemt bij Antelope Flats Road de weg naar rechts. Vanaf daar is het nog een kleine twee kilometer rijden. Onderweg kwam ik hordes dieren tegen. Tot diverse keren toe staken er bizons over de weg. De waarschuwing die je vooraf krijgt – benader de beesten niet – is een advies dat iedereen in zijn oren moet knopen. Wie dat doet, heeft nergens last van en kan vanuit de auto foto’s schieten. In sommige gevallen liepen de beesten op nog geen drie meter langs mijn auto. Prachtig om mee te maken!

Fascinerend

Wie bij Mormon Row aankomt, parkeert zijn auto op een onverhard stukje weg en kan richting de huizen en schuren wandelen. Het uitzicht vanaf Mormon Row op de Grand Tetons is één van de meest fascinerende vergezichten die ik ooit in de Verenigde Staten mocht aanschouwen. Zelden zag ik andere toeristen – ook Amerikanen – met zo veel verbazing naar het uitzicht kijken. Een bezoek aan Grand Teton National Park is niet compleet zonder een tussenstop te maken bij Mormon Row. Weliswaar lang niet zo bekend als het doorgaans drukke Yellowstone National Park, maar net zo de moeite waard.

De beroemde 'barn' met schitterend uitzicht op de TetonsDe 'barn' van dichtbijBisons in Grand Teton National Park


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (5)
  • We zijn blij om te lezen dat je het zo naar je zin hebt gehad in Wyoming, dat zo veel meer heeft te bieden dan alleen Yellowstone National Park! Ook wij vonden Grand Teton National Park erg fraai, we zijn verheugd dat we daar een medestander in hebben gevonden!! Dank voor je tip over de reportage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven