Nu aan het lezen
Werk aan de winkel voor Biden
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Werk aan de winkel voor Biden

Joe Biden, de 46e president van de Verenigde Staten

Of je nu vóór of tegen Joe Biden bent, de komende vier jaar heeft hij als President van de Verenigde Staten de grote taak om puin te ruimen, orde op zaken te stellen en het zwaar verdeelde land te verenigen. Woensdag 20 januari staat in het teken van een bescheiden inauguratie, want er is immers weinig reden voor een feestje. Er is werk aan de winkel!

We hebben op een rij gezet welke acties Biden de komende weken zal aankondigen, op basis van uiteenlopende mediabronnen en memo’s van zijn team.

De eerste 10 dagen

In een memo van zijn ‘chief of staff’ Ron Klain, worden de eerste 10 dagen van de Biden administratie bekendgemaakt. Tijdens deze tien dagen zal Biden de nodige decreten van Trump vernietigen en nieuwe decreten ondertekenen. Dit is een zeer gangbare situatie die elke president in zijn eerste weken onderneemt. 

Dit zijn enkele maatregelen die Biden zal aankondigen tijdens zijn eerste 10 dagen als president:

 • De VS treedt terug in het klimaatakkoord van Parijs;
 • Draait het immigratiebeleid terug van moslimlanden zoals Irak, Libië en Sudan;
 • Uithuiszetting van Amerikanen die de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen worden bevroren;
 • Terugbetaling van studieleningen worden bevroren;
 • Miljoenen illegale immigranten in de VS krijgen de mogelijkheden om legaal in de VS te wonen en te werken;
 • Er wordt $1.9 biljard (€1560+ miljard euro) beschikbaar gemaakt voor Corona-aanpak en economische steun, zoals een cheque van $1400 per gezin;
 • Verschillende maatregelen om de Corona-crisis te beteugelen

Corona

De Corona-crisis in Amerika valt zelfs niet door de grootste Corona criticasters te ontkennen. Met meer dan 400.000 corona-doden is het land zeer zwaar getroffen. Tijdens de verkiezingen en zijn periode als elect-president, heeft Biden al meermaals aangegeven actie te ondernemen zodra hij ingezworen is. Het is bekend dat Biden de coördinatie centraal vanuit Washington DC wil aansturen. Tijdens zijn eerste 100 dagen als president wil hij tenminste 100 miljoen Amerikanen vaccineren, het aantal Corona testen opvoeren en een algemeen mondmasker plicht invoeren.

De Amerikaanse economie

Net als in Europa, kreunt de Amerikaanse economie door de genomen Corona-maatregelen. De werkloosheid neemt in een rap tempo toe door het omvallen van Amerikaanse bedrijven of zware reorganisaties in bijvoorbeeld de toeristische sector, luchtvaart en horeca. Zolang Covid-19 niet onder controle is, gaat de Amerikaanse economie niet herstellen. Het gaat nog maanden duren voordat de economie op volle toeren kan draaien en mensen weer richting Amerika kunnen reizen.

Verdeeldheid van het land

De inauguratie van Biden voor het Capitool wordt bescheiden én staat in het teken van een oproep tot vereniging van ‘links’ en ‘rechts’. Het wordt Biden’s grootste uitdaging als president: Het land verzoenen. Iets minder dan de helft van het land heeft niet voor hem gekozen en miljoenen Amerikanen geloven Trump en denken dat deze verkiezingen gestolen zijn. Biden is door Trump en de Republikeinen bovendien als ‘extreem links’ geprofileerd, terwijl Biden echter een gematigd Democraat is. Naar Nederlandse maatstaven kun je Biden zelfs ‘rechts’ categoriseren. Hierdoor moet Biden niet enkel handreikingen doen naar de Republikeinen, maar ook binnen de Democratische partij, om zijn regeertermijn optimaal te benutten.

Impeachment van Trump

De impeachment procedure van Trump door het Huis van Afgevaardigden, krijgt zijn vervolg in het Senaat na de inauguratie van Biden. Hierdoor doorkruist dit proces de belangrijkste eerste 100 dagen van Biden’s regering. Doordat het Senaat zich met de impeachment procedure moet bezighouden, wordt het voor Biden moeilijk om wetten snel goedgekeurd te krijgen. Impeachment is namelijk een tijdrovende kwestie. Het omzetten van zijn presidentiële decreten naar definitieve wetgeving, loopt hierdoor vertraging op. Presidentiële decreten zijn overigens per direct actief.

Er ligt al een voorstel op tafel om de tijd van het Senaat op te delen in twee dagdelen. Een dagdeel voor de impeachment en een dagdeel voor wetten en beleid.

De Biden regering

Na het onder controle krijgen van Corona en de economie, zijn deze hoofdpunten bekend waaraan de Biden regering zal werken:

 • Verhoging van het minimum loon naar $15 per uur;
 • Het realiseren van 18 miljoen nieuwe banen;
 • Economische programma’s voor arme gebieden, waaronder subsidies om bedrijven te starten, verbeterde educatie en steun voor koopwoningen;
 • Energietransitie van $2 triljoen ($2,000,000,000,000) naar schone energie zoals zon en windenergie;
 • Terugdraaien van toestemming voor oliewinning in natuurgebieden;
 • Stopzetting van de bouw van de muur tussen Mexico en de VS;
 • Versterking en uitbreiding van Obamacare;
 • Verbetering van de band met Europa, om samen sterker tegen China een blok te vormen;
 • Verbetering van de relatie met bondgenoten zoals Canada en de VN;
 • Hoognodige investeringen in infrastructuur;
 • Uitbreiding van educatie programma’s voor meer gratis onderwijs op universiteiten en colleges

… en de toekomst?

Het is op z’n zachts uitgedrukt dat Joe Biden, de 46e president van de Verenigde Staten, een zeer moeilijke regeerperiode tegemoet gaat. Dit ondanks een meerderheid in het Senaat voor de Democraten. De rol van zijn vice-president, Kamala Harris, wordt naar verwachting aanzienlijk groter dan bij vorige vice-presidenten. De kans is aannemelijk dat Kamala Harris tijdens de volgende verkiezingen in 2024 naar voren wordt geschoven als kandidaat voor het presidentschap.

Bronnen: Associated Press, BBC News, De Telegraaf, Wallstreet Journal, Fox News, CNN en NRC.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven