Nu aan het lezen
JFK junior: tragische dood na crash
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

JFK junior: tragische dood na crash

We dared to think that this John Kennedy would live to comb gray hair, with his beloved Carolyn by his side. But like his father, he had every gift but length of years.

Het zijn de woorden van senator Ted Kennedy tijdens de uitvaart van John F. Kennedy junior op 23 juli 1999. Zeven dagen eerder, op 16 juli – vandaag precies twintig jaar geleden – verongelukt het door Kennedy bestuurde vliegtuigje, een Piper Saratoga, in de Atlantische Oceaan nabij het eiland Martha’s Vineyard. Ook zijn vrouw Carolyn Bessette en zijn schoonzus Laura Bessette komen bij het ongeluk om het leven. Een enorme tragedie voor de Kennedy-familie, die er in de decennia daarvoor bijna gewend aan raakte bloedverwanten op veel te jonge leeftijd te verliezen.

Saluerend voor zijn vader

Beelden die de wereld over gingen: JFK jr. salueert zijn vaderJohn F. Kennedy junior werd slechts 38 jaar. Hij was zijn hele leven de zoon van John F. Kennedy, maar heeft zijn vader amper gekend; drie dagen voor zijn derde verjaardag werd de president vermoord in Dallas. Uitgerekend op zijn geboortedag moest hij zijn vader naar zijn laatste rustplaats brengen. De beelden van een piepjonge, saluerende John F. Kennedy jr. gingen de wereld over en stonden symbool voor de uitvaart van de jonge, charismatische leider die het land in november 1963 zo tragisch werd ontnomen.

Passie voor vliegtuigen

John Jr in cockpitDe kleine John John, zoals hij door velen werd genoemd, groeide op zonder zijn echte vader en zag zichzelf vrijwel altijd omringd door de media. Tijdens zijn korte tijd in het Witte Huis ontwikkelde JFK junior al een passie voor vliegtuigen. Als zijn vader met de Marine One bij het Witte Huis arriveerde, sprong de kleine Kennedy van enthousiasme over het gras. Hij mocht zelfs eens achter de knuppel zitten, uiteraard aan de grond en met de motoren uit. Dat zijn liefde voor vliegen hem ruim dertig jaar later zelf fataal zou worden, had op dat moment niemand kunnen bedenken.

Een Piper Saragota, type vliegtuig waarin JFK jr om het leven kwamOp 16 juli 1999 vloog Kennedy met zijn vrouw en schoonzus richting het eiland Martha’s Vineyard, in Massachusetts, om het huwelijk bij te wonen van zijn nicht Rory, de dochter van Robert F. en Ethel Kennedy. De vlucht van Essex County Airport in New Jersey verliep in eerste instantie probleemloos. Een andere piloot, Kyle Bailey, had zijn reis naar Martha’s Vineyard vanwege de slechte weersomstandigheden die dag gecanceld. Kennedy’s vluchtinstructeur bood aan mee te gaan op de fatale trip, maar JFK junior gaf aan de reis alleen te willen maken. De vluchtinstructeur drong verder niet aan.

Crash JFK junior

Die beslissing had enorme gevolgen. Kennedy was geen ervaren piloot. Hij had slechts 36 vlieguren gemaakt in de Piper Saratoga. Hij had pas de helft van de instrumentencursus af en was niet gekwalificeerd te vliegen in weersomstandigheden met slecht zicht. Uitgerekend die avond was dat het geval. Daarnaast was hij lichamelijk niet in topconditie;  zes weken voor de crash had Kennedy zijn linkerenkel gebroken bij een paragliding-ongeluk.

Restanten van de cockpitNa de vermissing duurde de zoektocht vier dagen. Toen de kustwacht, de marine en de oceanografische dienst eindelijk het vliegtuigje vonden, bleek de Piper Saratoga in stukken te zijn gebroken. Het lichaam van Kennedy bevond zich in het ene deel van de cabine, die van zijn vrouw en schoonzus zaten in een tweede stuk. Het lichaam van Kennedy was volgens een ooggetuige zwaar gehavend. Uit onderzoek bleek later dat er geen bewijzen waren gevonden dat de boordapparatuur slecht functioneerde. De meest waarschijnlijke oorzaak waarom het vliegtuigje nabij Martha’s Vineyard neerstortte, was omdat Kennedy de macht over het stuur verloor.

Vlag half stok

John F. Kennedy Jr. en CarolyneNa de dood van John F. Kennedy junior liet president Bill Clinton de vlag van het Witte Huis halfstok hangen en bezocht hij met zijn vrouw Hillary en dochter Chelsea de uitvaart. Tot op de dag van vandaag speculeert Amerika – net als bij zijn vader – wat er was gebeurd als hij nog had geleefd. Een politieke loopbaan? Een gooi naar het Witte Huis? Dus toch weer een Kennedy in de Oval Office? John F. Kennedy junior, op de vraag wat zijn eerste daad zou zijn als president: “Ik denk dat ik mijn oom Teddy zou bellen en zou glunderen.”

Maar zoals zijn oom al zei tijdens de uitvaart: “We durfden te denken dat deze John Kennedy lang genoeg zou leven om grijze haren te kammen, samen met zijn geliefde Carolyn aan zijn zijde. Maar net zoals zijn vader had hij elk geschenk, behalve lange jaren.”

En zo werd er op 16 juli 1999 een pijnlijke episode toegevoegd aan de geschiedenis van de Kennedy-familie.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven