Elizabeth Warren eerste vrouwelijke president?
Wie wordt over 27 maanden de opvolger van Barack Obama? Steeds meer gonst het in de Verenigde Staten van de geruchten; langzaam gaan belangrijke kandidaten van de Democraten en de Republikeinen zich nadrukkelijker profileren. De naam van Hillary Clinton wordt natuurlijk al eventjes genoemd – eigenlijk al sinds ze in 2008 het onderspit delfde tegen Obama. Ze is veruit de favoriet van de Democratische kandidaten – volgens een recent onderzoek zou ze op 72% van de stemmen kunnen rekenen. Een vrouw als leider van de VS; een unicum. Maar zal de eer aan Clinton zijn? Er is een kaper op de kust en haar naam is Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren: een geduchte concurrent
Elizabeth Warren is 65 jaar oud, een jaartje jonger dan Clinton, en linkser georiënteerd dan haar voornaamste concurrent. Ze werkte zich van onderwijzeres, huisvrouw, advocaat en hoogleraar op tot lid van diverse adviescommissies, adviseur van Obama en senator voor de staat Massachusetts. Net als Clinton heeft ze zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar haar naam wordt steeds vaker genoemd. Haar belangrijkste troef? Naast haar sympathieke uitstraling en haar populariteit bij de middenklasse, lijkt ze op dit moment de voorkeur te genieten van leden van de machtige familie Kennedy. En dat streepje voor bleek al diverse malen in de geschiedenis bepalend.
Op bezoek bij de Kennedy’s
De relatie tussen de Kennedy’s en de Clintons was sterk in de jaren ’90; een band die Bill Clinton een goede steun in de rug gaf. Niet voor niets bezocht hij samen met vrouw Hillary het graf van JFK, direct na zijn uitverkiezing in 1992. Zestien jaar later waren het onder meer Ted Kennedy (inmiddels overleden jongere broer van JFK) en Caroline Kennedy (dochter JFK) die openlijk Barack Obama steunden – en dus niet de toenmalige kandidate Hillary Clinton. We weten hoe het afgelopen is. Zes jaar na de race van 2008 zijn het tot nu toe vooral Ethel Kennedy (weduwe van Robert F. Kennedy) en haar invloedrijke zoon Joe Kennedy, die zich mengen in de strijd. Ze ontboden onlangs zowel Hillary als Elizabeth op hun landgoed in Hyannis, op Cape Cod, in Massachusetts. Volgens de New York Post zouden de twee na de gesprekken een lichte voorkeur hebben uitgesproken voor Warren. Steun van de Kennedy’s wil natuurlijk niet alles zeggen, maar de historie bewijst: het zou zomaar het verschil kunnen maken over twee jaar.
Andere namen
De dames zijn natuurlijk niet de enige kandidaten. Zo geeft bij de Democraten ook de huidige vicepresident Joe Biden aan een deelname te overwegen. Een andere naam is de progressieve gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo. Bij de Republikeinen is de belangrijkste kandidaat Jeb Bush, jongere broer van George W. Bush. De gouverneur van de staat Florida spreekt Spaans, heeft een vrouw van Mexicaanse komaf en kan meer dan andere Republikeinse kandidaten rekenen op de steun van de Spaanstalige gemeenschap, een belangrijke groep die doorgaans massaal op de Democraten stemt. Ook Chris Christie, de populaire gouverneur van New Jersey, geldt als een outsider. Een andere naam is Ted Cruz, senator uit Texas. Maar vlak ook Rick Perry niet uit – hij heeft sinds de voor hem mislukte race van 2012 een metamorfose ondergaan, zowel qua voorkomen als qua inhoudelijk vermogen. Ten slotte wil ook Mitt Romney het wellicht nog een keer proberen. De conservatieve Tea Party komt waarschijnlijk met Rand Paul, senator uit Kentucky.
Helmond, 1982. De veelzijdigheid, daar zit 't 'm in. De afwisseling tussen enorme vlaktes, kleine dorpen en wereldsteden. De mensen, de cultuur. Op je porch in Mississippi met je biertje en de blues, tussen de mensen op Times Square, genieten van Yosemite Valley. Amerika: ik zou er ieder jaar drie keer heen kunnen gaan. Ik heb nu negen reizen gemaakt en 35 staten bezocht.