Nu aan het lezen
Galveston, Texas: hoe een orkaan kunst brengt
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Galveston, Texas: hoe een orkaan kunst brengt

De Victoriaanse huizen in de Texaanse stad Galveston werden jaren overschaduwd door rijen grote bomen. Maar toen hurricane Ike het eiland op 13 september 2008 trof, betekende dat het einde voor ruim 35.000 eeuwenoude eiken. Het resultaat: een prachtig kunstproject. Lees meer in de nieuwe blog van gastschrijver Els Hekkenberg.

Galveston, Texas: hoe een orkaan kunst brengt

Galveston en orkanen

galveston3klHet eiland Galveston werd in 1900 getroffen door een verwoestende orkaan. Omdat er geen dijken waren, werden de huizen, bedrijven en alle begroeiing op het eiland platgespoeld. Tijdens de wederopbouw werden vele bomen geplant, die in een eeuw uitgroeiden tot een allesbedekkend en iconisch bladerdek.

Ruim een eeuw later werd Galveston weer getroffen. In 2008 hield de mede dankzij de hulp van Nederlanders aangelegde dijk stand tijdens hurricane Ike, maar veel gebouwen liepen stormschade op en de meeste van de inmiddels 40.000 volgroeide eiken werden overspoeld.

De meeste bomen die overeind bleven na Ike waren te zwaar aangetast door het zoute water en moesten een jaar later alsnog tegen de vlakte. De bomen en hun bladerdek, dat bijna een eeuw lang hét beeld vormde van Galveston, waren niet meer.

Donna saves the day

Galveston, Texas
Galveston, Texas

In de jaren na de orkaan besloot één van de bewoners van het schiereiland om de bomen te herdenken. Donna Leibbert stelde voor om van de stronken en andere boomresten kunstwerken te laten maken. Donna zou geïnspireerd geraakt zijn door eenzelfde project dat in Biloxi, Mississippi startte na hurricane Katrina. De stad omarmde het project als een soort collectieve rouwverwerking.

Veel inwoners kozen voor persoonlijke sculpturen: zo zette een fan van alles wat met Azië te maken heeft een geisha in haar tuin. Een ander portretteerde de moeder van het gezin als een zeemeermin en haar drie kinderen als drie dolfijnen. Een grote hond, die voor bijzondere gelegenheden altijd aangekleed wordt, kijkt richting de Golf (van Mexico) en waakt voor een toekomstige storm.

De sculpturen kunnen bij huizen over het gehele eiland Galveston gevonden worden. Een aantal is op de stoep te vinden, maar de meeste staan in de voor- of achtertuinen. Een groot deel is geconcentreerd op het East End Historic District, maar inmiddels is de trend verspreid over het hele eiland. Wil je ze allemaal zien? Volg dan een self-guided tour die je bij het Convention and Visitors Bureau kunt krijgen of online zelf aan kunt maken. Wie echt meer wil weten, kan de wekelijkse guided tour volgen.

Boomkunstwerken in GalvestonNaast de bomenkunst, zijn de andere resten van de verwoeste bomen gerecycled. Zo is er een schip van gemaakt, zijn ze gebruikt voor bouwprojecten en zijn er andere, kleinere kunstobjectjes van gemaakt.

Meer weten?

Een korte impressie en een kennismaking met Donna zie je in dit filmpje:


Els HekkenbergEls Hekkenberg (1986) is freelance journalist en communicatiestrateeg. Haar fascinatie in Amerika resulteerde in een masterdiploma Amerikanistiek. Ze mag inmiddels negentien staten van haar lijstje strepen, waarbij naast toeristische hoogtepunten ook vaak wat onbekendere oorden aangedaan worden. Maar na een aantal roadtrips door Amerika is het besef wel ingezonken: “You ain’t seen nothing yet”. En daarom zal er altijd een volgende reis op de planning staan. Op Twitter: @elshekkenberg

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven