De dorpsnaam veranderd voor een radio-DJ
Op 22 maart 1999 ontsnapte Cynthia Vigil uit de martelkamer die haar ontvoerder had gebouwd in een oude stacaravan. Haar vlucht maakte een einde aan de criminele, zieke activiteiten van seriemoordenaar David Parker Ray. De dader, die drie jaar later op 62-jarige leeftijd in gevangenschap overleed, noemde de plaats delict zijn ’toy box’: boven het speciaal geprepareerde bed (een soort onderzoekstafel als bij de gynaecoloog) hing een confronterende spiegel en in de kasten lagen martelwerktuigen als spuiten, zwepen, kettingen, katrollen, riemen, klemmen, chirurgische mesjes en zagen. Ray misbruikte en vermoordde hier mogelijk zestig vrouwen – het exacte aantal is nooit vast komen te staan.
Ik zag de schokkende documentaire een aantal jaren geleden op televisie en ben de zaak nooit vergeten. Hij speelde zich af in de staat New Mexico, in de kleine kern Elephants Butte, onderdeel van het dorpje Truth or Consequences. Die naam is opvallend, één van de vreemdste in de Verenigde Staten, en kent een bijzondere geschiedenis.
Hot Springs
Truth or Consequences wordt in New Mexico kortweg aangeduid met T or C. Het dorp, gelegen aan de Rio Grande, kent ongeveer 6.500 inwoners en is nog niet oud. Pas in 1912, na de bouw van de Elephant Butte Dam and Reservoir, vestigden zich hier mensen. De nederzetting werd Hot Springs genoemd, naar de warmwaterbaden die ook anno 2014 nog populair zijn bij Amerikaanse toeristen. Van de veertig zijn er tegenwoordig nog zo’n tien over. Het dorp ligt in de middle of nowhere, 200 kilometer van El Paso en 250 kilometer van Albuquerque en ufo-stad Roswell (zie eerder artikel).
Stunt van Ralph Edwards
De bekende radiopresentator Ralph Edwards zorgde hoogstpersoonlijk voor de verandering van de naam van het dorp. Hij presenteerde sinds 1940 de populaire quiz Truth or Consequences op NBC Radio: luisteraars moesten kennisvragen beantwoorden, en bij een fout antwoord had dat een consequentie (meestal een vernederende opdracht). Bij het 10-jarige bestaan in 1950 kwam Edwards met een bijzondere publiciteitsstunt: vanuit de stad die zijn naam in Truth or Consequences zou veranderen, zou hij voortaan het radioprogramma presenteren. In Hot Springs had men er wel oren naar. Op 31 maart 1950 stemden 1.294 inwoners voor en 295 tegen, en Hot Springs werd definitief omgedoopt tot Truth or Consequences. De studio kwam inderdaad in het dorpje en Edwards zou T or C de rest van zijn leven jaarlijks blijven bezoeken in het eerste weekend van mei, tijdens het plaatselijke feest Fiesta. Als je het dorp een keer wilt bezoeken, ga dan begin mei: het feest bestaat nog steeds en kent parades, modeshows en een heuse schoonheidswedstrijd. Er wordt ook gedanst; in het Ralph Edwards Park.
Er is een mooi fotoboek over het leven in het dorp T or C, gepubliceerd door Nick Waplington in 2001. En opvallend genoeg is er ook een film; Kiefer Sutherland speelde de hoofdrol in de matige actiefilm Truth or Consequences, N.M (1997). Geen enkele scène is daadwerkelijk in het dorp opgenomen, maar daar zul je de inwoners niet over horen. De misdaden in de film zijn te verwaarlozen vergeleken bij die van David Parker Ray. And that’s the truth.
Helmond, 1982. De veelzijdigheid, daar zit 't 'm in. De afwisseling tussen enorme vlaktes, kleine dorpen en wereldsteden. De mensen, de cultuur. Op je porch in Mississippi met je biertje en de blues, tussen de mensen op Times Square, genieten van Yosemite Valley. Amerika: ik zou er ieder jaar drie keer heen kunnen gaan. Ik heb nu negen reizen gemaakt en 35 staten bezocht.