Verliefd op Amerika: André Kuik

163 Flares 163 Flares ×

Het leven van André Kuik (1975) stond voornamelijk in het teken van zingen en entertainen, op een behoorlijk hoog niveau. Voorlopig staat zijn muzikale carrière op een laag pitje, maar een groot publiek bereiken doet hij nog steeds. Sinds zijn eerste reis naar Amerika, in 2009, is André online actief met www.reizen-door-amerika.nl en de bijbehorende Facebookpagina. En dat doet hij, gezien de grote aantallen betrokken fans, bepaald niet onverdienstelijk. Een monoloog over de tweede passie in het leven van de Groninger: de Verenigde Staten – eerste deel van een serie Verliefd op Amerika.

Samen genieten van Amerika

Facebook“Mijn vriendin en ik besloten in 2009 dat het er maar van moest komen: een reis naar Amerika. Ik was toch wel benieuwd naar bijvoorbeeld de Grand Canyon, en steden als Las Vegas. West-Amerika, dat werd ons reisdoel. Tijdens de voorbereidingen stelde ik al vast dat er op het internet maar weinig informatie te vinden was. Na onze vakantie begon ik daarom zelf maar, en tsja, dat is wat uit de hand gelopen. Ik ben inmiddels zeven keer in Amerika geweest en na iedere reis wordt de website uitgebreider. Leuk vind ik ook de groeiende groep mensen die me actief volgt op Facebook – het zijn er al meer dan 8.500. Volgen is eigenlijk niet het goede woord: er is veel interactie en betrokkenheid. Mensen sturen foto’s op die ik deel met de grote groep, en er wordt veel gereageerd op de uiteenlopende berichten. We genieten samen van Amerika: genereren samen ideeën en inspiratie. Ik heb de website overigens nadrukkelijk Reizen door Amerika genoemd, omdat het continent Amerika nog veel meer te bieden heeft dan alleen de USA. Zo kun je ook informatie vinden over het Nationaal Park Iguaçu in Brazilië. Dat was ook fantastisch.”

De westkust: eerste reis naar de VS

André Kuik“De Verenigde Staten en ik: het was liefde op het eerste gezicht. De reis in 2009 overtrof al mijn verwachtingen. Ik weet nog goed dat ik in een helicopter zat en dat na een bos ineens de Grand Canyon voor me opdook. Dat beeld staat nog steeds op mijn netvlies, je weet niet wat je ziet. Los Angeles was mooi, al past San Francisco beter bij me. Ga overigens niet naar LA zonder een auto te huren, want je kunt er anders vrij weinig. En Las Vegas… We zijn totaal geen gokkers, maar hebben er onze ogen uitgekeken. Tip: boek altijd een casinohotel. De kamer kost weinig, omdat men verwacht dat je toch wel geld uit zult geven; aan de machines. Nou, bij mijn tweede dollarbriefje won ik zelf al honderdtwintig euro. Las Vegas was goed voor ons! We maakten een 26-daagse rondreis en hebben ontzettend veel natuur gezien.”

Helikoptervlucht Grand Canyon De Grand Canyon Onderweg naar Zion National Park

New York, New York

New York by night, vanaf de Top of the Rock“In oktober 2013 maakten we een 7-daagse stedentrip naar New York City. Ik was inmiddels al een aantal maal naar Amerika geweest, maar die stad is echt nergens mee te vergelijken. Een waanzinnige, bruisende stad waar ik veel energie van kreeg. Onverklaarbaar, moeilijk uit te leggen: dat moet je zelf ervaren, wat die stad met je doet. We hadden er een behoorlijk tempo inzitten, maar je kunt in zeven dagen onmogelijk alle iconen gezien hebben. Voor mij sprongen onder meer het Empire State Building, de Top of the Rock en het Vrijheidsbeeld eruit. Het 9/11 Memorial vond ik ook indrukwekkend. Maar ik heb ook ontzettend genoten van events als basketbal in het Madison Square Garden en de Broadwaymusical met muziek van Janis Joplin. De stad biedt zo ontzettend veel! Tip: huur eens een fiets in Central Park! Je ziet dan veel meer in korte tijd, het gaat immers om best behoorlijke afstanden. We sliepen bij mensen thuis, vlakbij het Empire State Building. Met een eigen slaapkamer en een gedeelde badkamer. Een aanrader, omdat je dan ook tips krijgt van locals. En ach, je bent in zo’n stad toch de hele dag van huis. Boeken kan via www.airbnb.nl.”

Florida en Hawaii ontdekken

“Ik ben verder twee maal in Florida geweest en heb drie eilanden van Hawaii bezocht. Om met die laatste staat te beginnen: Hawaii is veel anders dan je van tevoren denkt. Strand, rokjes, kokosnoten en bloemenkransen – ik heb ze weinig gezien. Het zijn echt vulkanische eilanden, met veel natuur, afgewisseld met prachtige stranden. We hebben er veel rondgereden, er een soort ontdekkingstocht van gemaakt. Dat is sowieso een goede tip: trek erop uit! Blijf niet te veel op één locatie. Veel ontdekken kan natuurlijk ook in Florida. De eerste keer heb ik een grote rondreis gemaakt, aan de kust en in de binnenlanden. De tweede keer was bijzonder: ik werd door een reisgezelschap gevraagd om mee te gaan, als gids. Zij betaalden alles voor me, op voorwaarde dat ik alles tot in de puntjes zou regelen. Tsja, dat hoef je tegen mij geen twee keer te zeggen. Het was een hele andere reis dan anders, maar het was erg leuk om mee te maken. Naar het warme Florida in de winter: helemaal geen straf!”

Sunset in Key West, Florida USS Arizona Memorial - Pearl Harbor Malama Keanae; Maui, Hawaii Kilauea Iki Trail, Hawaii Volcanoes National Park Hanauma Bay; Oahu, Hawaii Anhinga Trail in Florida

Western Riding: te paard door Wyoming

Te paard door Wyoming - foto van thehideout.com“Als je mij vraagt naar hoogtepunten, kan ik niet één element noemen. Alles heeft zijn charme. Ik geniet van New York, maar ook van de natuur. En er is nog zoveel dat ik graag zou willen zien… Eén droom steekt er bovenuit. Ik zou ontzettend graag willen paardrijden in Wyoming. Verre van gangbaar! Het gaat om western riding en trailriding, het echte werk. Het vee samendrijven tijdens echte paardentrektochten – geweldig. Je gaat dan met een groep en wordt ook ingezet op de ranch aldaar. Vlaming Peter Decabooter is de uitbater van The Hide Out Ranch, in het dorpje Shell, vlakbij Yellowstone National Park – kijk maar eens naar deze reportage voor meer informatie. Ik heb in Groningen al geoefend op de speciale manier van paardrijden, dit gaat echt waanzinnig worden. Misschien al in 2015…” Klik verder voor veel meer informatie over de mooiste paardrijtochten!

Tips: bereid je goed voor en prop niet te veel in je reis

Toeren door West-USA“De Verenigde Staten, kortom, is voor mij het echte reizen en ontdekken. Als ik een tip mag geven: steek veel tijd en energie in de voorbereiding. Wat wil je echt graag zien? Lees bijvoorbeeld boeken; dan komt er vanzelf veel op je bucket list. En vooral: probeer niet te veel te proppen in één reis. Het is ook wel eens lekker om een dagje rustig aan te doen. Ik had tijdens mijn eerste reis misschien ook nog wel wat meer parken kunnen bezoeken, maar ach, er komt altijd nog wel een tweede kans, als je echt graag wilt. Ga je vooral niet haasten in Amerika! Ik vind dat je New York ook niet in een dag of vier moet doen. Trek er gerust een hele week voor uit.”

Bezoek de website van André op www.reizen-door-amerika.nl en bekijk ook de bijbehorende Facebookpagina. Alle foto’s bij dit artikel zijn genomen door André Kuik, met uitzondering van de bovenste (boven de titel van het artikel) en de foto van de paarden in Wyoming.

Perry Vermeulen

Helmond, 1982. De veelzijdigheid, daar zit 't 'm in. De afwisseling tussen enorme vlaktes, kleine dorpen en wereldsteden. De mensen, de cultuur. Op je porch in Mississippi met je biertje en de blues, tussen de mensen op Times Square, genieten van Yosemite Valley. Amerika: ik zou er ieder jaar drie keer heen kunnen gaan. Ik heb nu zeven reizen gemaakt en 35 staten bezocht.

4 thoughts on “Verliefd op Amerika: André Kuik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

163 Flares Twitter 4 Facebook 159 Email -- 163 Flares ×