Nu aan het lezen
Verkiezingen VS: de staten Iowa en New Hampshire
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Verkiezingen VS: de staten Iowa en New Hampshire

Iowa en New Hampshire zijn traditioneel de eerste twee staten waar de voorverkiezingen beginnen. Iowa houdt de zogenoemde caucus, waarbij mensen in buurthuizen, cafés en gymzalen bij elkaar komen en daar de verschillende kandidaten promoten en bediscussiëren en dan een keuze maken. Bij de primary in New Hampshire gaat het er wat formeler aan toe en maakt men de keuze in het stemhokje. Maar hoe belangrijk zijn Iowa en New Hampshire eigenlijk in de race om de nominatie en tijdens de landelijke verkiezingen?

Verkiezingen VS: de staten Iowa en New Hampshire

Demografie

Verkiezingen VS: de staten Iowa en New HampshireBeide staten zijn totaal verschillend. Iowa, centraal gelegen in de VS, heeft 99 kleine districten en er is veel platteland. Er zijn graan- en maisvelden zo ver als het oog reikt. Er zijn veel kleine gemeenschappen. Het is een overwegend blanke staat waar het grootste gedeelte van bevolking in de landbouw werkt. En het is een conservatieve christelijke staat. Dat wil zeggen; er wonen veel van de zogenoemde evangicals. Tijdens de landelijke verkiezingen is Iowa meestal een swing state. New Hampshire in het noordoosten is totaal verschillend van opbouw. Het is een progressieve staat en veel kleiner dan Iowa. Net als Iowa is New Hampshire een blanke staat en bestaat het grootste deel van de bevolking tot de middenklasse. Tijdens de landelijke verkiezingen stemt de staat vrijwel altijd Democratisch.

Yes We Can

Verkiezingen VS: de staten Iowa en New Hampshire
Obama in 2008 met Edward en Caroline Kennedy.

Iowa en New Hampshire zijn tijdens de voorverkiezingen belangrijk omdat het de eerste twee staten tijdens het voorverkiezingsseizoen zijn en winst in één of beide staten kan zorgen voor een momentum. Dat gebeurde in 2008. Barack Obama won tot ieders verrassing de caucus in Iowa en dat zorgde voor een zogeheten momentum. Hij verloor New Hampshire nipt van Hillary Clinton, maar zijn Yes We Can-speech zorgde dat hij zijn campagne kon voortzetten en de rest is geschiedenis. Ook in 2012 won Rick Santorum met een paar stemmen verschil de caucus in Iowa van Mitt Romney en daarom kon hij het nog relatief lang volhouden tegen Romney.

Een afspiegeling van de Amerikaanse maatschappij?

Maar de betekenis van beide staten is, in tegenstelling tot bij de voorverkiezingen, bij de landelijke verkiezingen onbelangrijk. Dat komt omdat Iowa en New Hampshire geen afspiegeling zijn van de Amerikaanse maatschappij. Iowa bestaat uit veel landbouw. Het grootste deel van de bevolking is blank. Er wonen nauwelijks Afro-Amerikanen, Aziaten of latino’s. En het heeft geen grote steden. De hoofdstad, Des Moines, heeft minder dan 200.000 inwoners.

Voor New Hampshire geldt hetzelfde. New Hampshire is ook een rurale staat. Er wonen veel blanke kiezers en heeft net als Iowa geen grote steden. In tegenstelling tot Iowa is New Hampshire een zogenoemde blauwe staat, terwijl Iowa een swing state is en andere staten veel gevarieerder zijn opgebouwd dan New Hampshire.

Iowans pretenderen dan ook dat zij de volgende president van Amerika kiezen.

Tijdens de voorverkiezingen zijn Iowa en New Hampshire belangrijk en dat vinden de staten zelf ook. Iowans pretenderen dan ook dat zij de volgende president van Amerika kiezen. Maar tijdens de landelijke verkiezingen spelen Iowa (7 kiesmannen) en New Hampshire (4 kiesmannen) geen belangrijke rol omdat ze geen goede afspiegeling zijn van de Amerikaanse maatschappij.


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven