Nu aan het lezen
Democratische kandidaten: Hillary is favoriet
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Democratische kandidaten: Hillary is favoriet

Waar de Republikeinse kandidaten elkaar met smerige spotjes en hard taalgebruik de tent uitvechten voor de partijnominatie, daar is het bij de Democraten relatief rustig. Lincoln Chafee, Jim Webb en Martin O’Malley haakten af. Er zijn na Iowa nog twee Democratische kandidaten over. Hillary Clinton is namens haar partij de grootste kanshebber om Barack Obama op te volgen. De uitkomst van de voorverkiezingen in Iowa was hartstikke spannend. Clinton won nipt in een nek-aan-nek-race met Sanders.

LAATSTE UPDATE: 2 FEBRUARI 2016

Hillary Clinton
Hillary ClintonHillary Rodham Clinton (1947) behoeft nauwelijks introductie. Voormalig First Lady (1993-2001), voormalig senator van New York (2001-2009), en oud-minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013). Je houdt van haar of je haat ‘r. Een tussenweg lijkt niet mogelijk. Ambitieus is ze zeker, maar dat maakt haar ook kwetsbaar. Zo probeerde ze tijdens de eerste termijn van haar man Bill de gezondheidszorg te hervormen, maar stuitte ze op een onwelwillend Congres, dat door Hillary nogal onverstandig werd gepasseerd. Clinton is de gedoodverfde Democratische kandidate. De vraag is niet eens zozeer of ze geschikt is voor het presidentschap, maar vooral of ze niet te oud is. Republikeinen zullen haar volop attaqueren, waarbij ook de seksschandalen van Bill niet onbesproken zullen blijven. Toch lijkt haar kandidatuur onvermijdelijk en maakt ze serieus kans Barack Obama op te volgen. Interessant is wie uit het Republikeinse speelveld haar tegenstander wordt.

Bernie Sanders
Bernie SandersBernie Sanders (1941) is de held van de linkervleugel van de Democratische partij en senator van de staat Vermont. Hij bekommert zich serieus om de sociaal laagste klassen in Amerika, die flink te leiden hadden onder de crisis. Opvallend is dat Sanders een enorme aantrekkingskracht heeft op jongere kiezers. Hij presenteert zich als de antipoliticus, keert zich tegen het grote geld van Wall Street (een steek onder water naar Hillary Clinton) en accepteert alleen beperkte giften van burgers. Daarmee haalde hij miljoenen op. De kandidatuur van Sanders betekent dat Hillary naar links moet opschuiven om ook die kiezersgroep binnen het Democratische kernelectoraat aan te spreken. Sanders zou zo maar eens een belangrijke rol kunnen spelen als Hillary de kandidate wordt. Clinton kan de kiezers die tijdens de voorverkiezingen op Sanders stemmen goed gebruiken. Hij deed het uitstekend in Iowa door maar nipt van Hillary Clinton te verliezen.

Martin O’Malley (stapte op 1 februari uit de race)
Martin O'MalleyDe kans dat Martin O’Malley (1963) nog serieus meedoet om de partijnominatie wordt met de dag kleiner. Alle aandacht gaat uit naar Hillary Clinton en in mindere mate Bernie Sanders. O’Malley was tussen 2007 en 2015 gouverneur van de staat Maryland en daarvoor burgemeester van Baltimore. O’Malley kon tot nu toe nauwelijks duidelijk maken waarom hij een gooi wil doen naar het presidentschap. Misschien gokt hij erop dat hij als vice-president op het Democratische ticket naast Hillary kan komen, maar die kans is niet zo groot. Hillary komt uit het nabijgelegen New York en dus is het waarschijnlijker dat zij met een ‘vp’ uit een zuidelijke of zuidwestelijke staat komt. O’Malley kwam recent nog handtekeningen tekort om op het stemformulier van Ohio te komen en staat in de peilingen ver achter op Clinton en Sanders.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven