Nu aan het lezen
Lewinsky heeft ‘diepe spijt’ van affaire met Clinton
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Lewinsky heeft ‘diepe spijt’ van affaire met Clinton

“Het is tijd de baret te verbranden en de blauwe jurk te begraven”, zegt Monica Lewinsky (40) in een exclusief epistel met het Amerikaanse blad Vanity Fair. “Ik heb diepe spijt van wat er is gebeurd tussen mij en President Clinton.” Na tien jaar doorbreekt Monica Lewinsky, ex-stagiaire in het Witte Huis, het stilzwijgen over haar (seksuele) affaire met Bill Clinton. En nee, dat ze de voorbije tien jaar haar mond niet opendeed, was niet omdat de Clintons haar zwijggeld hadden betaald. Lewinsky wil haar verleden gewoon afsluiten. Een artikel van Stan Bos.

‘De president moet hangen’

Noem de naam van Bill Clinton en in Europa denken veel mensen meteen aan de Lewinsky-affaire. En toegegeven, ondanks een enorme economische groei tijdens zijn presidentschap (1993-2001) zijn de namen Clinton en Lewinsky onlosmakelijk met elkaar verbonden. En niet bepaald op een manier die beiden voor ogen hadden. Clinton had een affaire – overigens niet zijn enige – met Lewinsky en begin 1998 kwam het naar buiten. Openbaar aanklager Kenneth Starr werd belast met het onderzoek naar Clintons escapades. De Republikeinen vonden dat de president moest ‘hangen’.

I did not have…

Monica Lewinsky in het Witte Huis naast president Bill ClintonClinton verklaarde in één van zijn beroemdste uitspraken (I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky, klik hier voor het fragment) dat hij geen affaire met haar had. Woorden die hij later moest terugnemen. Clinton werd beschuldigd van meineed en een deel van de Republikeinse partij wilde hem afzetten als president. Daarvoor was bij lange na geen tweederde meerderheid in de Senaat te vinden. Sterker, tien senatoren van Republikeinse huize stemden met de Democraten mee. En bij de tussentijdse verkiezingen, later dat jaar, verloren de Republikeinen vijf zetels in het Huis van Afgevaardigden, terwijl er in de machtige Senaat niets veranderde. Clinton werd een paar maanden eerder moeiteloos herkozen voor een tweede termijn.

Eigen verhaal Lewinsky

In het verhaal – dat vandaag officieel verschijnt – schrijft Lewinsky, destijds pas 22 jaar: ‘Ik ben vastbesloten mijn eigen verhaal een ander einde te geven. Ik heb eindelijk besloten mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken, zodat ik het verloop van mijn eigen verhaal kan terugpakken en mijn eigen verleden betekenis kan geven. Wat me dit zal kosten, daar kom ik later achter’. Waar Lewinsky hier precies op doelt, wordt niet duidelijk. Feit is wel dat dit verhaal reacties zal losmaken en dat een deel van de politiek hier een slaatje uit wil slaan.

Inleidende beschietingen – gevolgen voor 2016

Vooral de Republikeinen zullen er een draai aan willen geven om de beoogde kandidaat bij de Democraten – Hillary Clinton – in een kwaad daglicht te plaatsen. De Volkskrant sprak vandaag al over ‘inleidende beschietingen’. Boze tongen beweren immers al jaren dat Hillary haar man Bill maar om één reden trouw is gebleven; om president te worden. Daarvoor moet alles wijken. Ook al moet ze daarvoor hun huwelijk in stand houden, dat volgens bronnen niet veel meer is dan een politiek verstandshuwelijk.

Clinton Presidential Library

28916_394001440779_6014957_nLewinsky had na de affaire de grootste moeite haar leven weer op te pakken. President Clinton werd al weer snel net zo populair als daarvoor. Na zijn presidentschap gaf hij over de hele wereld lezingen om zijn torenhoge advocatenkosten te betalen, maar de affaire raakte met het verstrijken van de tijd in de vergetelheid. Ook in de William Jefferson Clinton Presidential Library and Museum (zie foto rechts) in Little Rock, Arkansas – de staat waar hij gouverneur was – moeten bezoekers met een vergrootglas zoeken naar wetenswaardigheden over zijn slippertjes met Lewinsky. Er is slechts een klein hoekje over ingericht. Ik herinner me mijn bezoek aan het museum in 2008. Nog net niet hoefde ik een medewerker te vragen waar ik wat over de Lewinsky-affaire kon vinden. Toen ik het zag, dacht ik: is dit alles?

Ondergesneeuwd

Net als Lewinsky zal Clinton er ‘diepe spijt’ van hebben dat zijn tweede termijn zo werd ondergesneeuwd door een schandaal waardoor een groot deel van zijn politieke agenda nooit uit de verf kwam.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven