Nu aan het lezen
Dwight Schultz: interview met Murdock van The A-Team
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Dwight Schultz: interview met Murdock van The A-Team

If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire: The A-Team. Liefhebbers van deze tv-serie uit de jaren tachtig weten wat er na deze zin komt: het pakkende intromuziekje, gevolgd door een nieuw avontuur van de sigarenrokende Hannibal, de temperamentvolle B.A. Baracus, womanizer Face en de gekke helikopterpiloot Howling Mad Murdock. Net als collega Stan Bos keek ik vroeger vaak naar de avonturen van dit excentrieke viertal. Bijzonder was het dan ook toen wij één van de hoofdrolspelers in 2011 exclusief interviewden in Hollywood: Dwight Schultz. Het verhaal werd gepubliceerd in Nieuwe Revu.

Dwight Schultz: interview met Murdock van The A-Team

The A-Team in Nederland

In 1984 streek het sterrenensemble van The A-Team neer in Nederland. George Peppard (Hannibal) was de grote afwezige, maar Mr. T (B.A.), Dirk Benedict (Face) en Dwight Schultz (Murdock) landden per KLM-helikopter op een groot grasveld bij Schiphol en deden daarna diverse locaties in ons land aan. Het enthousiasme van de massaal toegestroomde fans was keer op keer overweldigend. De drie werden als popsterren onthaald. Nederland heeft derhalve nog altijd een speciaal plekje in het hart van Schultz en min of meer om die reden besloot ‘Murdock’ in het voorjaar van 2011 in te stemmen met ons interviewverzoek, 25 jaar na het einde van The A-Team.

B.A. kon de gekke fratsen van Murdock niet altijd waarderen Murdock met groepsleider HannibalMurdock in actie als helikopterpiloot

Voorwaarde voor interview

Natuurlijk was de blijdschap groot, maar wat is een toezegging waard als iemand uiteindelijk niet komt opdagen? Tot het laatste moment was het spannend of we Schultz daadwerkelijk zouden ontmoeten. De voorwaarde die hij stelde was, dat we ergens op een rustige plek afspraken om geen slapende honden (lees: paparazzi en opdringerige fans) wakker te maken. We stelden voor hem te interviewen op onze hotelkamer en mailden hem voor vertrek de adresgegevens van de locatie in de wijk Hollywood. Na een roadtrip van drie weken door Amerika – waarbij Stan en ik diverse reportages hadden gemaakt voor Nederlandse media – arriveerden wij in Los Angeles. Door een lekkage in het hotel kregen wij een kleinere kamer toegewezen; een ruimte die niet echt geschikt was om Schultz te ontvangen. Daarop besloten wij op het laatste moment nog van accommodatie te switchen.

Aankomst van Murdock

Dwight Schultz in juli 2011, na het interview

We mailden Dwight dezelfde avond en hij reageerde gelukkig vrij snel dat hij de volgende ochtend – vanuit zijn woonplaats even buiten L.A. – naar het nieuwe adres zou komen, niet ver van de plek waar Robert F. Kennedy in 1968 werd vermoord. En zo geschiedde. Rond 11:00 uur stopte er een auto aan de overzijde van onze hotelingang, waar wij al een paar minuten op uitkijk stonden. Een man met pet stapte uit. ‘Dat is ‘m!’, riep ik in mijn enthousiasme tegen Stan. Alle voorbereidingen waren gelukkig niet voor niets geweest, maar het échte werk zou nu pas gaan beginnen. Zou de inmiddels 63-jarige Schultz écht wat willen zeggen? Zou hij dieper willen ingaan op de zeer moeizame relatie tussen Hannibal en B.A. op de set? Of zou hij ons afschepen met wat clichés en snel weer vertrekken? Die zaken flitsten door mijn gedachte.

Aan de voorbereiding kon het in elk geval niet liggen. Uitvoerig hadden we onze vragenlijsten bestudeerd en ons ingelezen over de serie, Schultz en zijn voormalige collega’s. In de hotelkamer stonden stoelen en interviewtafel klaar, met daarop de benodigde kladblokken, vragenlijsten, pennen en taperecorders, uiteraard met nieuwe, volledig opgeladen batterijen. We boden Dwight wat te drinken aan, maar hij verkoos zijn eigen drinkbus boven ons water van de Wallmart. We spraken eerst even over Amerika, onze roadtrip en andere zaken om het ijs te breken. Daarna begon het interview, dat bijna twee uur duurde.

Bijzonder gesprek

Het eindresultaat in Nieuwe RevuHet werd een bijzonder gesprek, waarin Schultz steeds openhartiger werd. De Amerikaan deed een boekje open over de vete tussen George Peppard en Mr. T, die allebei vonden dat zij dé ster van de serie waren. Hij kwam met enkele bizarre anekdotes, blikte terug op zijn bezoek aan Nederland in 1984 en legde uit waarom hij in 1994 niet bij de begrafenis van de aan longkanker overleden ‘Hannibal’ aanwezig was. Het kippenvel stond ons als jonge journalisten later op de armen, bij het terugluisteren van al deze onthullingen.

Schultz zat op zijn praatstoel, want na het interview ging hij vrolijk door, over de politiek in Amerika, Europa en de voetballende zoon van ‘Face’, met wie hij nog steeds contact heeft. Daarna liepen we met hem mee terug naar de hotellobby. In de lift spraken we nog even kort over de animatieserie Family Guy, waar hij als stemacteur een paar kleine rolletjes in vertolkte. Naast het hotel namen we nog wat foto’s van Schultz, gevolgd door een groepsfoto gemaakt door de eerste de beste voorbijganger.

Uittikken tijdens terugvlucht

Een paar dagen later – tijdens de terugvlucht van L.A. naar Amsterdam – begonnen we met het uittikken van de tapes, totdat de laptops leeg waren. Bij terugkomst in Nederland was het vervolgens puzzelen met de duizenden woorden aan Engelstalig materiaal. Maar na vele tikuren en een schitterend avontuur, slaagden we in ons doel. Het interview werd begin oktober 2011 geplaatst in het tijdschrift Nieuwe Revu. Zoals Hannibal het zou verwoorden:

I love it when a plan comes together.

Lees hier het hele artikel.

 

Meer bijzondere interviews lezen met bekende personen op USA365.nl?  

[button link=”https://usa365.nl/bassie-en-adriaan-in-amerika/”] Adriaan van Toor [/button] [button link=”https://usa365.nl/mart-smeets-over-amerika/”] Mart Smeets [/button] [button link=”https://usa365.nl/earnest-stewart-amerika/”] Earnest Stewart van AZ[/button] [button link=”https://usa365.nl/maarten-van-rossem/”] Maarten van Rossem[/button] [button link=”https://usa365.nl/charles-kazlauskas-van-milwaukee-naar-helmond/”] Kazlauskas van Helmond Sport [/button]
Bekijk reacties (10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven