Music Trails USA
We zijn in alle uithoeken van de Verenigde Staten geweest, maar de mooiste regio blijf ik de Mississippi Delta vinden. Hier waren de katoenplantages, hier leefden de arme Afro-Amerikanen, hier was slavernij en segregatie, hier werd de blues geboren. Ik ben er in 2009 en 2013 geweest en heb dorpen als Clarksdale, Indianola en Greenwood in mijn hart gesloten – ik hoop er nog vaker te komen in de toekomst.
Populair artikel op deze website: alle tips als je de Muziekreis Amerika wilt maken.
De regio wordt steeds meer ontdekt door schrijvers. Mijn boekenkast is inmiddels aardig gevuld met reisverhalen uit specifiek deze regio. Robert Johnson, Muddy Waters, Frank Ratcliff, BB King: ik weet tegenwoordig alles van ze en heb in Mississippi de plekken bezocht die belangrijk waren in hun leven. Schaf ook wat literatuur aan over deze mannen en hun geboortegrond: ik raad ze enorm aan omdat je hier het echte Amerika proeft.
Music Trails USA
Deze zomer verscheen er een nieuw boek, dit maal van een Nederlander: muziekarcheoloog en radiomaker Marc Stakenburg. Hij begeleidt al jaren muziekreizen naar Amerika en vertrouwde dit jaar zijn beste verhalen toe aan het papier. Music Trails USA, een prachtig vormgegeven hard cover-boek met meer dan 300 pagina’s, neemt je mee op reis vanuit je fijne stoel. Je leest over het ontstaan van blues, jazz, rock-‘n-roll, gospel en country in het deel dat over het zuiden gaat. Het boek begint in New Orleans en gaat via de Mississippi Delta naar Tennessee, naar gouden muzieksteden als Memphis en Nashville. Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Elvis en alle donkere Amerikanen die zo belangrijk waren voor de ontwikkeling van de blues: ze komen allemaal voorbij.
Grote groepen afro-Amerikanen trokken noordwaarts, waar vervolgens de elektrische blues en de soulmuziek ontwikkelde. In deel twee ben je onder meer in Chicago, Detroit en Gary, de stad van de familie Jackson. Stakenburg maakt ook uitstapjes naar New York en New Jersey, met verhalen over giganten als Bob Dylan en Bruce Springsteen.
Uiteindelijk verplaats je je naar de westkust, waar de muziek overwegend blank werd. Sluit je ogen en waan je even in Los Angeles en San Francisco. Een gevoel dat versterkt kan worden als je de playlist van de auteur gebruikt, te vinden op Spotify – het boek staat vol met muziektips.
Lezen gaat niet snel, en dat ligt niet aan het schrijftalent van de auteur. Je bent voortdurend aan het googlen naar meer informatie en ik gebruikte ook de hele tijd de apps van Youtube en Spotify. En er is de woede en het vergrote verdriet. Verdorie, ik ben overal geweest, en dan kom je via Stakenburg erachter dat er in de nabije omgeving nog veel meer interessante locaties te bezoeken waren. Ik kende juke joint Po’ Monkey’s niet, in Merigold, tijdens mijn bezoeken aan de Mississippi Delta. Een van de weinige authentieke muziekcafés en nu is het te laat; in 2016 overleed eigenaar Willie Seaberry op 75-jarige leeftijd. Of Memphis, de stad die ik ook twee keer bezocht. Het geboortehuis van Aretha Franklin (1942-2018) had ik best wel eens willen zien. Mijn hotel lag er note bene in de buurt. En nog eentje dan: ik was in Natchez, Mississippi, maar ben niet op de plek geweest waar de Rhythm Night Club afbrandde in 1940 – 209 mensen kwamen om het leven. Er is nu een museum over deze tragedie.
Dat is ook wel het leuke aan het boek: iedereen kent Graceland en de French Quarter. Ook de muziekcafé’s in Clarksdale (Red’s en Ground Zero) zijn al vaak voorbijgekomen in boeken en online. Stakenburg behandelt deze plekken uiteraard ook, maar wisselt ze af met verhalen die heel wat minder bekend zijn. Ze maken nieuwsgierig – reden te meer om nog maar eens af te reizen naar de muzikale hoofdsteden van de Verenigde Staten.
Music Trails USA is een aanrader om al die bijzondere verhalen en de vormgeving, waar echt veel aandacht aan is besteed. Meer informatie over het boek en de muziekreizen die Stakenburg aanbiedt? Kijk op zijn website: www.musictrails.nl.
‘Muziekarcheoloog’ Marc Stakenburg reist al bijna 40 jaar veelvuldig naar de Verenigde Staten, bakermat van de popmuziek. Hij verzamelde tijdens zijn reizen opmerkelijke en soms krankzinnige verhalen over de herkomst van de blues, jazz, gospel, rock-’n-roll, soul, country, folk, rock en punk. In deze muzikale ontdekkingstocht komen alle grote namen voorbij, van Robert Johnson tot Michael Jackson, van Elvis Presley tot Bruce Springsteen. Hoe en waar begon het allemaal voor hen? Alle belangrijke adressen zijn erin terug te vinden. En met de Spotify-lijst MusicTrails USA komen de geschiedenis en de muzikale reis uit het boek tot leven. Music Trails USA neemt je mee naar het zuiden, het noorden en uiteindelijk de westkust van de VS en laat onderweg zien hoe de muziek waar we dagelijks naar luisteren, is ontstaan.
Helmond, 1982. De veelzijdigheid, daar zit 't 'm in. De afwisseling tussen enorme vlaktes, kleine dorpen en wereldsteden. De mensen, de cultuur. Op je porch in Mississippi met je biertje en de blues, tussen de mensen op Times Square, genieten van Yosemite Valley. Amerika: ik zou er ieder jaar drie keer heen kunnen gaan. Ik heb nu negen reizen gemaakt en 35 staten bezocht.