Nu aan het lezen
Genieten van het NBA-circus in New Orleans
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Genieten van het NBA-circus in New Orleans

Cheerleaders van alle leeftijden, gekke stunts, metershoge dobbelstenen, opzwepende muziek, quizvragen, cameraspelletjes met het publiek: een NBA-wedstrijd is een waar gekkenhuis. En als je een beetje geluk hebt, zie je ook nog wat basketbal. USA365.nl maakte het circus mee in New Orleans, Louisiana.

Smoothie King Center: New Orleans Pelicans vs. Phoenix Suns

Hoewel ik geen verstokte basketbalvolger ben, stond het bezoeken van een NBA-wedstrijd al enige tijd op mijn wensenlijstje. Topbasketbal in Amerika, het beste van het beste; dat wilde ik graag eens van dichtbij bekijken. Op dinsdag 30 december 2014 was het zover en waande ik mij aandachtig toeschouwer in het Smoothie King Center, thuishaven van de New Orleans Pelicans, die het opnamen tegen Phoenix Suns. Tip-off: 19:00 uur.

Smoothie King Center in New OrleansFouilleren bij het Smoothie King CenterMet een Pepsi in de hand klaar voor het NBA-circus

Om me een beetje in te lezen en wat mee te krijgen van de huidige stand van zaken, had ik ‘s ochtends de The Times-Picayune aangeschaft, een dagblad in New Orleans. Op de eerste sportpagina stond een voorbeschouwing over de confrontatie. Opgehangen aan de afwezigheid van Pelicans-speler Eric Gordon, de nummere tien die door een schouderblessures niet in actie kon komen. Op de vervolgpagina’s verder veel statistieken.

‘Or a 9-millimeter’

De media bereiden zich voorVeel te vroeg arriveerden mijn reisgenoot en ik bij het stadion en toen we bij de ingang onze uitgeprinte tickets lieten zien, kregen we te horen dat we nog even moesten wachten. Pas om 18:00 uur, een uur van tevoren, mochten we naar binnen. Even daarvoor waren we bij de ingang van het complex al uitgebreid gefouilleerd. Of ik metalen voorwerpen bij me had, werd er gevraagd. ‘Or a 9-millimeter,’ grapte een bijdehante steward, er van uitgaande dat ik er geen één bij me had. Eten en drinken mocht niet mee naar binnen, dus de energierepen konden we weer dumpen in de auto. Deze hadden we voor 15 dollar geparkeerd bij een grote parkeergarage tegenover het stadion. Daar mochten we tot 00:00 uur blijven staan.

Warming-up, kinderkoor en volkslied

Na een wandeling van zo’n driekwartier keerden we terug, werden we wederom gefouilleerd en mochten we de NBA-tempel eindelijk betreden. Ik voelde me weer even als die kleine jongen die ooit voor het eerst een groot voetbalstadion instapte. Ik liep naar de rand van het veld en maakte er wat foto’s en opnames van de warming-up van het bezoekende team; Phoenix Suns (zie eerste video hieronder). Prachtig om die atleten aan het werk te zien! Voor de wedstrijd begon, voltrokken zich nog een paar rituelen. Een kinderkoor zong het volkslied en pas na het eerste punt van de thuisclub gingen alle toeschouwers zitten. Dat was nieuw voor mij.

Genieten van het NBA-circus in New Orleans

De wedstrijd begon stroef, met de nodige missers en slordigheidjes. Het duurde dan ook even voordat de Suns de score openden. Met een grote Pepsi in de hand zag ik het allemaal gebeuren. De vele onderbrekingen vielen me direct op. Naast de rustperiodes tussen de kwarten door, waren er ook nog de time-outs. Gevuld met non-stop optredens van cheerleaders (in écht alle leeftijdscategorieën) en diverse spelletjes. Zo was er de kiss cam – hierbij wordt er ingezoomd op twee geliefden die elkaar dan moeten zoenen.

Dobbelstenen gooien voor een prijsCheerladers in actieDe wat oudere cheerleaders in actie

Eén kerel weigerde mee te doen aan dit goedkope leedvermaak. Massaal boegeroep kreeg hij over zich heen. Later in de wedstrijd vond de regisseur hem opnieuw en herhaalde zich de ongemakkelijke situatie. Het devies van de Amerikanen: non-stop actie. Je krijgt bij een NBA-wedstrijd ook tijdens de onderbrekingen geen seconde rust. Dat was in mijn geval wel fijn, want ik had flinke koppijn, en dus amper tijd daar bij stil te staan.

De wedstrijd: spannend tot het einde

Het duel tussen de New Orleans Pelicans en Phoenix Suns bleef tot aan het einde toe razend spannend. Mooie driepunters, flitsende uitbraken, goede verdedigende acties; er zat alles op en aan. De thuisploeg maakte een achterstand knap ongedaan en won net aan met 110-106. Bijgaand wat korte fragmenten.

Rond 21:30 uur liepen we, met een hoofd vol indrukken, het stadion uit. De afsluiting van de dag volgde in een pizzeria even verderop, waar jazz-gigant Louis Armstong vanaf een lijst aan de muur meekeek.

Meer lezen over sport op USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/super-bowl/”] Super Bowl: 10 dingen die je moet weten[/button] [button link=”https://usa365.nl/10-nederlandse-sporthelden-amerika/”] Nederlandse sporthelden in Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/arthur-ashe-tennispionier/”] Arthur Ashe: Afro-Amerikaanse tennispionier[/button] [button link=”https://usa365.nl/indy-500-autorace-jaar/”] Indy 500: de belangrijkste autorace van het jaar[/button] [button link=”https://usa365.nl/sport-in-amerika/”] Onderdompelen in de sportgekte[/button] [button link=”https://usa365.nl/trivia-tuesday-amerikaanse-voetballers/”] Amerikaanse profvoetballers in Nederland[/button]
Bekijk reacties (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven