Nu aan het lezen
Carside attractions in VS: top 10 met foto’s!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Carside attractions in VS: top 10 met foto’s!

In Amerika zie je langs de weg regelmatig allerlei opvallende sculpturen en bouwwerken op autogebied, ook wel bekend als carside attractions. Deze dienen de aandacht van toeristen te trekken. Onze gastschrijfster Gonneke Karel geeft haar top 10 van carside attractions in de VS, met foto’s! 

Carside attractions in VS: top 10 met foto’s!

10. Chevy On a Stick in Albuquerque – New Mexico

Een Chevrolet boven op een boog geplaatst als symbool voor de autocultuur van de stad. Het kunstwerk kreeg de naam ‘Cruising San Mateo’ en werd ontworpen in 1991 door Barbara Grygutis. In de hele stad staan kunstwerken als symbool voor deze cultuur.

Een autowrak in Petrified Forest National Park, niet opgenomen in deze top 10.

9. VW Beetle Spider in Avoca – Iowa & Spider Bug Wilson VW in Lexington – Oklahoma

Dan denk je dat er maar één iemand zo gek is om van een Volkswagen Kever een spin te maken. Maar in Amerika zijn er zelfs twee, bedacht door twee verschillende mensen die elkaar niet eens kennen. Verschil is dat de mensen in Iowa geloven dat hun Volkswagen-spin na zonsondergang aan de wandel gaat!

8. Henry’s Rabbit Ranch in Staunton – Illinois

Rich Henry is de ranch begonnen voor zijn dochter die konijnen fokte. Het is dus geen attractie gefocust op auto’s, maar er zijn genoeg mooie auto’s te bewonderen, onder meer een stukje met half ingegraven Volkswagens Rabbits, drie originele Campbell 66 Express-trailers en een Campbell 66-tractor.

Roadside attractions VS.
Henry’s Rabbit Ranch.

7. Truckhenge in Topeka – Kansas

Iedereen kent wel de rotsen in Engeland die samen Stonehenge vormen. In Amerika zijn er vele varianten hierop te vinden. In Topeka zijn zes antieke trucks en een bus in de vorm van Stonehenge neergezet, afgewisseld met andere gerecyclede spullen. De familie van ontwerper Ron woont al sinds 1870 op hetzelfde landgoed. Ron leidt je graag rond.

6. Blues Brothers Car in Des Plaines – Illinois

Dit is een replica van de filmversie. De Bluesmobile is een Dodge Monaco Sedan uit 1974. In de film werd de Mount Prospect Police Car door Elwood Blues geruild voor een microfoon. Het kenteken ‘BDR 529’ duidt op The Black Diamond Riders uit 529 Jarvis Street in Toronto. Dan Akroyd, co-writer van de film, koos deze auto, omdat hij dit de mooiste auto vindt die de politie ooit heeft gebruikt.

Combine City.

5. International Car Forest in Goldfield – Nevada

Middenin de woestijn ligt het International Car Forest, een bos bestaande uit veertig geplante auto’s. Kunstenaars Mark Rippie en Chad Sorg zijn verantwoordelijk voor dit park. Zij bedachten dit, omdat zij vonden dat er eens een project moest zijn zonder religieuze achtergrond.

Volkswagen Slug Bug Ranch.

4. Spindle in Berwyn – Illinois

Spindle is een paal van bijna vijftien meter hoog waaraan acht auto’s zijn gespiesd. Spindle staat op de parkeerplaats bij het Cermak Plaza Shoppingcenter. De eigenaar van het winkelcentrum doneerde zijn eigen BMW. Misschien ken je het van de film Wayne’s World.

3. Takel in Galena – Kansas

Wie kent de takelwagen uit de film Cars niet? Takel tref je langs Old Route 66 bij een benzinepomp die is omgetoverd tot cafeetje. De personage in de film is gebaseerd op deze sleepwagen, en niet andersom wat veel mensen denken.

Takel in Galena.

2. Carhenge in Alliance – Nebraska

Nog zo’n replica van Stonehenge: 38 oude auto’s, allemaal grijs geverfd en gevormd in exact dezelfde cirkelgrootte als de stenen in Engeland. Het ligt in niemandsland van de High Plains-regio. Er zijn in de loop der jaren steeds meer kunstwerken bijgeplaatst, zoals de ‘Ford Seasons’. Er is sinds 2006 een visitor center.

Carside attractions
Bij Cadillac Ranch.

1. Cadillac Ranch, Volkswagen Slug Bug Ranch en Combine City – allen nabij Amarillo – Texas

Ga je naar Amarillo, dan kun je jouw hart ophalen aan alle ingegraven wagens. Het bekendste is Cadillac Ranch waar tien Cadillacs uit de jaren 1949 tot 1963 half staan ingegraven. Er liggen altijd wel busjes met verf, dus ga je gang en test jouw graffitivaardigheden.

Carside attractions in de VS.
Combine City.

Combine City langs Claude Highway ligt ten zuiden van Amarillo. Deze zijn niet voorzien van graffiti en het is ook niet de bedoeling om het land van de familie Ladehoff te betreden, maar evengoed kun je ze goed bewonderen vanaf de weg.

Volkswagen Slug Bug Ranch.

Ten oosten van Amarillo kom je bij de Volkswagen Slug Bug Ranch, tegenhanger van de Cadillac Ranch. Er zijn vijf Beetles ingegraven en net als de Cadillac-variant volgespoten met graffiti.


Gonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven