Nu aan het lezen
Overseas Highway: rijden door de Florida Keys
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Overseas Highway: rijden door de Florida Keys

Ga jij deze zomer naar Florida? En heb je nog wat dagen openstaan? Overweeg dan een bezoekje te brengen aan de Florida Keys in het zuiden, waarbij de Overseas Highway je langs de tropische eilandjes, blauwe wateren en prachtige vergezichten loodst. En vergeet vooral de Seven Mile Bridge niet! Autorijden is hier een feest.

Rijden door de Florida Keys

De Florida Keys is een eilandengroep gelegen tussen het zuidelijkste puntje van Florida en Cuba. Het tropische gebied is door de jaren heen vaak gebruikt als filmdecor voor Hollywood-producties, zoals Licence to Kill, met Timothy Dalton in de rol van James Bond. Min of meer door deze film maakte ik kennis met de Keys en haar fraaie autobruggen die dwars door de Golf van Mexico lopen. Ooit wilde ik daar ook eens het gaspedaal intrappen.

Vanaf Miami naar de Overseas Highway

Overseas Highway: rijden door de Florida KeysBegin dit jaar kwam die wens uit. Na een verblijf van drie dagen in Miami Beach besloot ik het er op woensdagochtend 7 januari op te wagen. Mijn terugvlucht vanaf New Orleans, Louisiana vertrok twee dagen later, dus zoals wel vaker was tijd de grootste vijand. En ook de enorme afstanden – iets waar ik me over blijf verbazen – want vanaf Miami naar de Keys is het toch nog zeker een goede anderhalf uur.

Vanuit Miami dien je de US Route 1 aan te houden richting Homestead en Florida City. Dan volgt een lange, kaarsrechte weg door het zuidelijke deel van Everglades National Park. Bij het verlaten van het vaste land gaat de weg over in de Overseas Highway, een weg van ruim 200 kilometer die enkele kilometers voor Key Largo begint en eindigt in Key West, de plek die het dichtste bij Cuba ligt, op zo’n 150 kilometer.

Paradepaardje: de Seven Mile Bridge 

Bijzonder is de Seven Mile Bridge ongeveer halverwege, een brug die het plaatsje Marathon verbindt met het eilandje Little Duck Key. Zoals de naam al doet vermoeden, bedraagt de lengte ervan zeven mijl. De spectaculaire brug komt onder andere voor in de films 2 Fast 2 Furious, Mission Impossible III, True Lies en het al eerder genoemde Licence to Kill.

De Seven Mile BridgePrachtig uitzicht naast de Seven Mile BridgeVoetgangersgedeelte naast de beroemde brug

Het scheelde niet veel of ik had dit fraaie bouwwerk nooit van dichtbij bewonderd. De Seven Mile Bridge stond vooraf op mijn lijstje, maar ik wist niet precies na hoeveel kilometer de brug zou beginnen. Ik was ergens halverwege en al een aardig tijdje aan het rijden, toen ik mij voornam na een paar mijl om te keren. Net op tijd doemde het boordje met de naam rechts van mij op en kon ik genieten van het bijzondere stukje autoweg in Amerika.

Aan de overzijde stopte ik voor een broodje en het schieten van wat plaatjes. Op de brug stoppen is niet toegestaan, maar langs de Overseas Highway zijn er diverse uitzichtplekken waar je de wagen even kunt parkeren en kunt genieten van blauwe zee, verlaten eilandjes, de indrukwekkende stilte en een zeer aangename temperatuur. Op sommige plaatsen kun je ook nog een lijntje uitgooien, mocht je iets met vissen hebben. Ook is er een wandelgedeelte parallel aan de Seven Mile Bridge. Verder bieden plaatsjes onderweg zoals Key Largo, Tavernier, Islamorada en Marathon voldoende voorzieningen. Ook in dit deel van Amerika zijn er supermarkten, tankstations en resorts in overvloed, al zijn de prijzen er vaak minder gunstig.

Orkaanramp

Een deel van de oude spoorlijnTijdens mijn tocht viel mijn oog ook diverse malen op de restanten van de oude treinrails die hier ooit liep: de Overseas Railroad. Deze spoorlijn liep ook van zuid-Florida tot aan Key West, maar werd in 1935 verwoest door een orkaanstorm. Bij Bahia Honda Key zie je een deel van de oude brug, waar later een opening in werd aangebracht om schepen doorgang te verlenen. In Islamorada vind je het Hurricane Memorial; een bescheiden monument ter nagedachtenis aan de honderden slachtoffers van de ramp. In maart 1995 werd dit historische bouwwerk door de Amerikaanse regering opgenomen in het National Register of Historic Places.

Key West 

Wie alle tijd heeft, kan de hele Overseas Highway afrijden tot aan Key West. Langs de weg vind je mile markers, boordjes die elke mijl aangeven hoeveel mijl je nog te gaan hebt. De telling begint in Key West en loopt op tot het noordoosten. Voor mij was Key West die dag een horde te ver, maar wij horen uiteraard graag over deze plek als jij er wel bent geweest of nog naartoe gaat. Ik zou zeggen: geniet van het prachtige uitzicht en het autorijden over de Overseas Highway. Maar nog belangrijker: let goed op het verkeer en kom heelhuids terug.

Meer lezen over Florida en Miami op USA365.nl? 

[button link=”https://usa365.nl/miami-beach-het-new-york-van-het-zuiden/”] Miami Beach: New York van het zuiden?[/button] [button link=”https://usa365.nl/cubanen-in-miami/”] Cubanen in Miami: emigratiegolven en Marielitos[/button] [button link=”https://usa365.nl/moord-op-gianni-versace/”] Moord op Versace: dodelijke gigolo[/button]
Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven