Nu aan het lezen
Rhode Island, the biggest little state
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Rhode Island, the biggest little state

Rhode Island, in het noordoosten van Amerika, is veruit de kleinste staat van het land. Niet voor niets luidt de onofficiële bijnaam ‘the biggest little state’. Hoe klein ook, Rhode Island heeft veel te bieden. Vooral de fraaie plaats Newport, gelegen aan het water en de Claiborne Pell Newport Bridge, is meer dan een bezoek waard.

Rhode Island: the biggest little state

Claiborne Pell Newport Bridge Alleen de bijnaam intrigeert al: the biggest little state. Ofwel: de grootste kleine staat. Rhode Island is inderdaad de kleinste staat van Amerika, met afstand zelfs. Zo klein als The Ocean State is, zo mooi is er de natuur, de wegen, de plaatsjes en de uitzichten. De rit naar het zo mooie Newport, over de indrukwekkende Claiborne Pell Newport Bridge (gebouwd tussen 1966 en 1969), zou ik dagelijks kunnen maken. Vooral op een mooie zomerdag is het een feest om over deze brug te rijden. Om nog maar te zwijgen over het uitzicht op de brug vanaf Goat Island, als ook Rhode Island niet aan de avond kan ontsnappen. Rhode Island – en in het bijzonder Newport – is een echte aanrader voor de absolute fijnproever.

Tussen New York en Boston

State Capitol in ProvidenceIk beveel de staat dus van harte aan, zeker als je tijdens je vakantie even aan de hectiek van bijvoorbeeld New York City of het nabijgelegen Boston wilt ontsnappen. Hoe dichter ik tegen het noordoosten van Amerika aankruip, hoe beter ik me voel. Sla Rhode Island in alle haast niet over. Kom je vanuit New York en wil je naar Boston, plan hier een tussenstop. Bezoek in hoofdstad Providence het prachtige State Capitol en rijdt daarna door naar Newport. Alleen al de prachtige mansions zijn een bezoek aan deze plaats waard. Newport ligt onschuldig mooi aan het water. Wie enigszins is geïnteresseerd in presidentiële geschiedenis kan er ook zijn hart ophalen.

John F. Kennedy

JFK en Jackie op de Hammersmith Farm tijdens hun huwelijksfeestIn St. Mary’s Church aan 80 Memorial Boulevard, de oudste katholieke kerk van Rhode Island, gaven de latere president John F. Kennedy en Jacqueline Bouvier elkaar op 12 september 1953 het jawoord. Hoewel dat alweer 62 jaar geleden is, loopt de kerk nog graag te koop met deze gebeurtenis. Buiten het gebouw staat het op een bord duidelijk te lezen. Het bruiloftsfeest was niet ver van de kerk, namelijk op de Hammersmith Farm, de plek waar Jacqueline Bouvier opgroeide. De farm is niet te bezoeken, maar wel van een afstand te zien vanaf de weg. Het was ook een belangrijke uitvalsbasis voor president Kennedy. Zo benoemde hij in 1961 CIA-directeur John McCone op de Hammersmith Farm.

Hollander Adriaen Block

Adriaen BlockDe geschiedenis van Rhode Island gaat echter veel verder dan de Kennedy-connectie. Zo is er een belangrijke Nederlandse link met Rhode Island. De staat werd namelijk ontdekt door de Hollander Adriaen Block. Die gaf het gebied de naam ‘Roodt Eylandt’, vanwege de rode klei die hij langs de kustlijn aantrof. Rhode Island werd op 29 mei 1790 als dertiende staat toegevoegd aan de Verenigde Staten. De volledige naam is State of Rhode Island and Providence Plantations. Rhode Island is één van de originele dertien koloniën. Hoe mooi de staat ook is, er is één nadeel. De zomers zijn doorgaans kort, maar wel warm. In de winter is het flink koud in de kleinste staat van Amerika.

Bannister’s Wharf

Bannister's Wharf, NewportWie weinig financiële slagkracht heeft, gaat niet snel in Rhode Island en al zeker niet in Newport wonen. Dat is een plaats voor de nouveau riche, niet voor Jan Modaal. Rhode Island dankt haar inkomsten grotendeels aan het toerisme. Vooral Newport is in de zomer een populaire bestemming. Rustiek, aangenaam en door de relatief korte afstanden is het pittoreske centrum prima te belopen. Breng een bezoek aan Bannister’s Wharf, net buiten het kleine centrum. Er zijn winkeltjes, restaurantjes, bestel een vismaaltijd, overweeg een Harbor Cruise at Sunset of geniet vanaf de Wharf van de ondergaande zon. Zelfs voor de echte strandliefhebbers zijn er voldoende mogelijkheden in Newport.

Niet in de weekenden

Wie een bezoek aan Newport overweegt, nog een belangrijk advies: probeer de weekenden zo veel mogelijk te vermijden. Dan is het drukker dan normaal en de hotelprijzen gaan op die dagen flink omhoog. Parkeren in het centrum is daarnaast aardig prijzig. Een parkeerplaats kost al gauw vijftien dollar, of je er nou een halfuur staat of een halve dag. Toch zijn Rhode Island en Newport absoluut een bezoek waard. Eenmaal rijdend over de Claiborne Pell Newport Bridge gaat er een wereld voor je open. Wedden?


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven