Nu aan het lezen
Newport in Oregon: fraaier dan Newport, Californië
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Newport in Oregon: fraaier dan Newport, Californië

newport

In de staat Oregon gaan veel mensen vanuit Portland – al dan niet op rondreis – de Pacific Coast bezoeken bij het bekende Cannon Beach. Met de Haystack Rock en de vele kunstwinkeltjes ook zeker leuk, maar het ruim 100 mijl zuidelijker gelegen Newport heeft gastschrijver Bert Noorbeek als veel aantrekkelijker en authentieker ervaren. 

Newport in Oregon, fraaier dan zijn naamgenoot in Californië

newport
Highway 101: Brug over Spencer Creek

Gedurende ons tweedaags verblijf overnachten we met de camper op het aan de noordzijde van Newport gelegen Beverly Beach State Park. Hier zitten we, op een steenworp afstand van de oceaan, in een prachtig bos met machtige bomen langs de Spencer Creek. Dit riviertje stroomt onder de Pacific Highway 101 door. Ernaast ligt het wandelpad vanuit het park, dat loopt naar de oceaan en het uitgestrekte zandstrand. De ondergaande zon is daar een fantastisch schouwspel.

In de stad (mag je daar met nog geen 10.000 inwoners eigenlijk van spreken) is Newport opgedeeld in twee interessante gebieden. Dit zijn: Yaquina Bay met de Yaquina Bay State Recreation Site en Yaquina Head Natural Area.

[tekst gaat verder onder de foto]

newport
Zonsondergang bij kustlijn Beverly Beach State Park

Yaquina Bay

De rivier mond uit in de Yaquina Bay, de baai van de Pacific waar de Highway 101 over de prachtige Yaquina Bay Bridge loopt. De Yaquina River is een zeer kronkelige rivier van 95 kilometer lengte en genoemd naar de inmiddels nagenoeg uitgestorven indianenstam de Yaquina, die langs de rivier leefde. Onder de Yaquina Bay Bridge is het een komen en gaan van vissersboten , het bestaan van de Newporters. Langs de Bay Boulevard is het een en al activiteit van de vissers, met daarbij ook de afslag die met een fraaie muurschildering is versierd.

[tekst gaat verder onder de foto]
newport
Yaquina Bay Bridge
newport
Sea Lion dock

Wereldberoemd zijn de zeeleeuwen bij Pier 39 in San Francisco, maar de zeeleeuwen hier zijn net zo fraai. Aan de Bay Boulevard liggen hier de sea lion docks met een heel mooi decor. Langs deze boulevard zijn enkele eethuisjes en een paar gift shops, maar echt toeristisch is het nog niet.

De Bay Boulevard loopt onder de brug door en komt dan direct in het Yaquina Bay State Recreation Site. Dit park heeft direct toegang tot het brede strand, een bos en met name de zeer fraaie historische vuurtoren Yaquina Bay . Deze vuurtoren is uit 1871 en is in 1970 geheel gerenoveerd. Het is de enige bestaande vuurtoren in de staat waarin de woonvertrekken zijn ondergebracht in hetzelfde gebouw als het licht. Het is eigendom van de Amerikaanse kustwacht en is open voor bezichtiging en rondleidingen. Zoals zoveel State Parks is het park oorspronkelijk in de jaren 1930 aangelegd door het Civilian Conservation Corps.

[tekst gaat verder onder de foto]
newport
Yaquina Bay Lighthouse

Yaquina Head Natural Area

newport
Yaquina Head Lighthouse op de kaap

Yaquina Head is een kaap die zich uitstrekt in de oceaan. Het is de site van het Yaquina Head Lighthouse, die wordt beheerd door het Bureau of Land Management. De Yaquina Head Lighthouse is met 28 meter de hoogste vuurtoren van Oregon. Vreemd genoeg werd deze in 1868 in Parijs gemaakt en daarna verscheept. Op het grasveld voor de toren stonden vroeger, voor de automatisering, twee woningen. Yaquina Head had typisch drie vuurtorenwachters; een hoofdwachter en twee assistenten. De hoofdwachter en de eerste assistent verbleven met hun gezinnen in de woningen en de tweede assistent was meestal een vrijgezel. De vuurtoren maakt nog steeds gebruik van de originele 1868 gefabriceerde lens, die tot meer dan dertig kilometer in de zee zichtbaar is.

[tekst gaat verder onder de foto]
newport
De imposante vuurtoren
newport
Yaquina Head: Outstanding Natural Area

Het gebied wordt beschouwd als “Outstanding Natural Area”. Het congres van de Verenigde Staten noemde de 95 hectare grote landtong een uitzonderlijk natuurgebied. Er is een interactief informatiecentrum en van hieruit kan men ook walvissen en bijzondere vogels bekijken. Het centrum biedt tentoonstellingen over zeevogels en het leven in zee evenals de geschiedenis van de kaap. Middels een trap is het eenvoudig om beneden aan de kaap te komen voor het verkennen van de getijdenpoelen waar je de fraaiste zeesterren en andere dieren kunt vinden. Voor wie de kust Oregon wil bezoeken is Newport eigenlijk een must!

Bekijk de prachtige omgeving van Newport nog eens in onderstaande fotoslide:


bert-noorbeekBert Noorbeek (1954) uit Alphen aan den Rijn ging in 1995 voor het eerst op vakantie naar Amerika. Hij keerde diverse keren terug en heeft onder meer met zijn vrouw Trudie genoten van een rondreis per camper. ‘We genieten dan van de ruimte, natuur en vriendelijkheid van de Amerikanen. We overnachten het liefst in State Parks. Minder luxe, maar vaak veel meer in de natuur.’ Inmiddels heeft Bert, liefhebber van countrymuziek, meer dan 37 staten bezocht en in 2016 ging hij voor het eerst naar de staten Oregon en Washington. Hij is opgeleid als IT-professional en heeft als nevenactiviteiten; projectcoördinator, fotograaf en tekstschrijver. Die laatste zaken komen goed van pas bij zijn bijdrages voor USA365.nl!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven