Nu aan het lezen
Cannon Beach: het prachtige strand van Oregon
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Cannon Beach: het prachtige strand van Oregon

Het was zo’n middag vol verrassingen. Niet alleen omdat ik met Oregon mijn vijftigste en laatste staat bezocht, of vanwege de prachtige Multnomah Falls, of het open, vriendelijke en progressieve Portland dat indruk maakte, maar vooral die schitterende kust van Oregon, waar ik op slag verliefd op werd. De reden? Cannon Beach, de parel van Oregon, met de Haystack Rock die overal bovenuit torent en tegelijkertijd zo veel rust biedt.

Cannon Beach: het prachtige strand van Oregon

Ach, Cannon Beach. Onbekend maakt onbemind. Toen ik mijn reisgenoot een bezoek aan deze kustplaats in het noorden van Oregon voorstelde, bespeurde ik weinig enthousiasme. Enerzijds begrijpelijk, want Cannon Beach, Oregon doet nauwelijks een belletje rinkelen. Dat is volkomen onterecht, zo ondervond ik. Alleen al de fascinerende rit van Portland naar Cannon Beach, dat zo’n anderhalf uur in beslag neemt, is de moeite waard. Voornamelijk de laatste drie kwartier, slingerend over provinciale wegen door prachtige natuur. Het bleek een voorbode voor een onvergetelijke dag.

Cannon Beach artikel Stan

1700 inwoners

Cannon Beach, een plaatsje van grofweg 1700 inwoners, is zo’n plek in Amerika waar je even heerlijk kunt ontsnappen van de hectiek van de stad. Zo heb ik door Amerika heen wel meer van die plekken. Santa Barbara in Californië bijvoorbeeld, of Hyannis Port op het schiereiland Cape Cod in Massachusetts. En – hoewel niet helemaal vergelijkbaar – de National Mall in Washington DC. Plaatsen om bij te tanken en afstand te nemen van een hectisch werkjaar. Cannon Beach, de parel van Oregon, staat nu ook in dat rijtje. Een plek waar ik absoluut nog eens naar terugkeer. Het liefst meermaals.

Dit zijn de 10 mooiste stranden in Amerika!

National Geographic

Cannon Beach 4Niet voor niets werd Cannon Beach in 2013 door National Geographic al bekroond als één van de honderd mooiste plaatsen ter wereld. In 2014 kreeg Cannon Beach van USA Today een top-10 plaats als één van de meest romantische plekken en The Culture Trip gaf Cannon Beach in 2015 een top-10-notering als één van de mooiste plaatsen aan de Amerikaanse westkust. Als je de kust van Oregon niet hebt bezocht, ben je eigenlijk niet in Oregon geweest. Wie bij Google Afbeeldingen Cannon Beach intikt, begrijpt waarom ik die zin met enige stelligheid uit mijn vingers liet komen.

Haystack Rock

Cannon Beach 3Eigenlijk vertellen die foto’s het verhaal. De rust van een dorp met de uitstraling van een grote meneer. Mensen komen er voor hun rust en vinden het daar. Je kunt eindeloos wandelen over het strand. Hoe dichter bij de Haystack Rock, hoe indrukwekkender het wordt. Jaarlijks bezoeken naar schatting 200.000 mensen het gevaarte aan de kust van Cannon Beach, met haar schitterende rotsformaties in de schaduw van die enorme steen. En wie een nog beter uitzicht op al dat moois wil, kan het best naar Ecola State Park rijden. Dat ligt – komend vanuit noordelijke richting – vrijwel aan het begin van Cannon Beach.

Go West, mensen!

Maar wandel vooral over het strand, waai lekker uit, geniet van de vergezichten, eet ’s avonds een heerlijk stuk zalm bij Driftwood aan 179 North Hemlock Street en bezoek de gezellige winkeltjes in diezelfde straat. Helaas waren we er maar een dagje, maar we hadden veel langer willen blijven. De volgende dag, op het eerste stuk van onze route naar San Francisco, kregen we dubbel en dwars bevestigd hoe mooi de kust van Oregon is. Cannon Beach en de kust hebben mijn hart gestolen. Go West, mensen! Laat je betoveren!


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven