Nu aan het lezen
Superman en de tragische verhalen rondom de acteurs
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Superman en de tragische verhalen rondom de acteurs

Op 16 juni 1959, vandaag precies 55 jaar geleden, komt er veel te vroeg een einde aan het leven van Superman-acteur George Reeves (45). Nota bene vlak voor zijn bruiloft wordt hij dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. Het is niet de laatste keer dat een vertolker van het bekende superheld-personage zou worden getroffen door het noodlot.

It’s a bird. It’s a plane. It’s superman! Het zijn woorden die geen nadere uitleg behoeven.  Al vele jaren is Superman één van de beroemdste en populairste tekenfilmfiguren ter wereld, met Jerry Siegel en Joe Shuster als de geestelijke vaders. Zij bedenken het  personage begin jaren dertig en in 1938 is de eerste publicatie van het stripverhaal door uitgever DC Comics een feit.

Strip 1 Superman

De planeet Krypton

Het verhaal introduceert Superman die als ‘Kal-El’ geboren wordt op de planeet Krypton: een planeet die op ontploffen staat. Zijn ouders evacueren hem naar de aarde en daar wordt hij geadopteerd door Jonathan en Martha Kent uit het fictieve plaatsje Smallville. Zij noemen hem Clark en zo wordt het beroemde alter ego van Superman geboren. Als Clark opgroeit, blijkt hij over ongewone krachten te beschikken en daarom besluit hij de misdaad te gaan bestrijden.

Ondertussen werkt ‘The Man of Steel’ in het dagelijks leven als verslaggever bij de krant Daily Planet, net als collega Lois Lane op wie hij heimelijk verliefd is. Later krijgen de twee een relatie en uiteindelijk volgt er zelfs een bruiloft. Lex Luthor – een gestoorde wetenschapper en later een corrupte zakenman – is zijn aartsvijand en kryptoniet zijn achilleshiel. Het chemische goedje afkomstig van zijn thuisplaneet ontneemt Superman zijn krachten.

Bud Collyer

De eerste man die in de huid van Superman kruipt voor een medium is Clayton ‘Bud’ Collyer, een radio-omroeper uit New York. Van 1940 tot 1951 is hij dé stem in de serie The Adventures of Superman die wordt uitgezonden op de Amerikaanse radio. In de periode 1966-1970 keert de stem van Collyer terug bij de animatiereeks The New Adventures of Superman van televisiestation CBS.

Radio

Meer faam verwerft Collyer misschien nog wel met To Tell the Truth (Nederlandse versie: Wie van de drie?), de bekende televisiequiz in Amerika waarvan hij in 1956 de eerste presentator is. Op 8 september 1969 overlijdt Collyer in Greenwich (Connecticut) op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van een mysterieuze, zeldzame bloedsomloopaandoening. Het toeval wil dat dit net gebeurt op de dag dat To Tell the Truth met een nieuwe reeks uitzendingen begint.

Zelfmoord?

Tien jaar eerder, op 16 juni 1959, komt er al een einde aan het leven van de 45-jarige George Reeves, de man die in de jaren vijftig in meer dan honderd tv-afleveringen gestalte geeft aan het personage Superman. Reeves wordt met een schotwond in zijn hoofd en een Duits Luger-pistool naast hem dood gevonden in zijn woning te Beverly Hills. De officiële doodsoorzaak luidt zelfmoord, maar er ontstaat controverse omdat er geen sporen van buskruit en vingerafdrukken te bekennen zijn op de plaats delict.

Superman Reeves 2

Daarnaast staat de populaire Reeves volgens familie en vrienden ook niet bekend om zijn suïcidale gedrag. Met een huwelijk in aantocht is hij juist gelukkiger dan ooit. Er gaan verhalen dat Eddie Mannix, studiobaas van filmmaatschappij MGM, achter de moord zit. Reeves had lange tijd een affaire met zijn vrouw Toni. In 2006 verschijnt de film Hollywoodland die gebaseerd is op de gebeurtenis. Ben Affleck speelt in deze thriller de rol van Reeves. Acteur Adrien Brody is de privé-detective die de zaak onderzoekt en op bijzondere feiten stuit.

Verlamd

Na stripboek, radio, enkele low budget-films, animatie, tv-serie en musical heeft Christopher Reeve de eer om Superman in 1978 neer te zetten in de gelijknamige speelfilm en de eerste kaskraker. Dat doet de Amerikaan met veel succes en er volgen drie vervolgen waar hij eveneens in schittert. In 1995 neemt zijn aangename leven een zeer abrupte wending als hij tijdens het paardrijden ten val komt, zijn nek breekt en verlamd raakt. Dat gebeurt opmerkelijk genoeg nog geen week na het in première gaan van de film Above Suspicion, waarin Reeve een verlamde man speelt.

Reeve richt zich na het ongeluk in bescheiden mate op produceren en regisseren. Ook verschijnt hij, in rolstoel, nog een paar keer voor de camera. Op 10 oktober 2004 begeeft zijn lichaam het. Na een hartaanval overlijdt Reeve op 52-jarige leeftijd. Hij ligt begraven in Altadena, Californië. Bij weduwe Dana wordt nog geen jaar later longkanker geconstateerd. Zij sterft in maart 2006 en is dan pas 44 lentes jong.

Foto superman 3

Supermanacteurs spannen kroon

De Supermanacteurs spannen de kroon, maar ook andere acteurs/actrices uit Supermanproducties krijgen te maken met hun portie pech. Margot Kidder, die in de Supermanfilms de rol van Lois Lane vertolkt, ziet drie huwelijken op de klippen lopen en brengt enige tijd door in een psychiatrische kliniek. Ze kampt met depressies en schizofrenie. Richard Pryor uit Superman III krijgt multiple sclerose en Lee Quigley (de baby Superman in de eerste film) wordt niet ouder dan veertien. En dan zijn er nog de nodige ongelukken op de set en acteurs, zoals Brandon Routh uit Superman Returns, die na hun doorbraak nergens meer aan de bak komen en in de anonimiteit verdwijnen.

Door al die rampspoed is er in de loop der jaren geregeld gesproken van de ‘Supermanvloek’. In 2013 verscheen de laatste Superman-film: The Man of Steel, met in de hoofdrol Henry Cavill. Het is te hopen dat het lot hem gunstiger gezind is.

Bekijk reacties (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven