Nu aan het lezen
625 Palisades Beach Road: het Peter Lawford-huis
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

625 Palisades Beach Road: het Peter Lawford-huis

Avatar
Peter Lawford House - 625 Palisades Beach Road

Toen ik in april in Los Angeles was, stond er een bezoek aan Santa Monica op mijn verlanglijst. Niet alleen voor het strand en het gezellige winkelgebied, maar ook voor het maken van wat foto’s van het strandhuis op het adres 625 Palisades Beach Road. Als muren konden praten, zouden ze hier duizenden fascinerende verhalen kunnen vertellen over de historische bewoners en de feestjes die hier gegeven zijn. John Lennon, John F. Kennedy, Marilyn Monroe, Paul McCartney, Louis B. Mayer… Allemaal bezaten of bezochten ze ooit het pand. En de lijst is nog veel langer…

625 Palisades Beach Road

Hieronder drie van mijn foto’s en een vooraanzicht van Google Streetview. Ik maakte zowel aan de voor- als aan de achterkant (vanaf het strand) een foto, en maakte daarnaast een foto toen ik bovenop de rotsen stond, in Palisades Park, ongeveer ter hoogte van Alta Avenue en Palisades Avenue. Zie ook mijn grote foto bovenaan deze pagina: ik denk dat niemand het erg zou vinden om hier te moeten wonen. Wat is er allemaal zo bijzonder aan deze prachtig gesitueerde woning? Lees hieronder verder!

Peter Lawford House 2, 625 Palisades Beach Road Peter Lawford House 3

625 Palisades Beach Road Peter Lawford House 1

Filmproducent Louis B. Mayer

louis_b_mayerEen stuk geschiedenis. In 1925 kocht de beroemde filmproducent Louis B. Mayer (baas van MGM) een leeg stuk land van 600 vierkante meter aan de Grote Oceaan. Hij liet architect H. Libbert een mediterraans ontwerp maken en in de vroege lente van 1926 werd de mooie woning gebouwd in slechts zes weken, voor $ 26.000. De bouwvakkers moesten de klok rond werken; Mayer wilde zo snel mogelijk beschikken over zijn nieuwe woning. Dochters Irene en Edith stonden naar verluidt iedere dag te kijken naar de vorderingen. Hij kon hier beschikken over twintig kamers, meerdere badkamers, prachtige balkons, een zwembad, een filmkamer, een verblijf voor de portier en natuurlijk een prachtig uitzicht.

Op de smalle strook langs de oceaan woonden in de jaren ’30 meer invloedrijke mannen uit de filmwereld. Het best denkbare symbool van succes was een woning aan de Palisades Beach Road, waar je buren had als Harold Lloyd, Mae West, Darryl Zanuck, Samuel Goldwyn, Harry Warner, Douglas Fairbanks en Irving Thalberg.

louis-b-mayer-santa-monica-beach-houseIn de tuin van deze woning sprak Mayer in januari 1927 met zijn vrienden Conrad Nagel en Fred Niblo over een te vormen eliteclub binnen de filmindustrie. Ze wisten al gauw zo’n veertig mannen enthousiast te krijgen en in mei spraken ze een kleine honderd man toe, die allemaal graag wilden investeren. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was geboren. Twee jaar later werden de eerste Academy Awards uitgereikt. De Oscars vinden dus hun oorsprong in deze woning. Rechts een foto uit deze tijd.

Louis B. Mayer vertrok uit de woning toen hij scheidde van zijn vrouw Margaret, in 1944. Margaret werd de nieuwe eigenaar. Ze verkocht twaalf jaar later door voor de prijs van $ 95.000, aan een echtpaar dat we ook allemaal kennen.

Vanity Fair schreef in 2014 over de bouw van de woning en het ontstaan van de Oscars, in dit leuke artikel.

Acteur Peter Lawford en zijn vrouw Patricia Kennedy

Peter Lawford en Patricia Kennedy in Santa MonicaDe Britse acteur Peter Lawford (uit de MGM-stal van Mayer) trouwde in 1954 met Patricia Kennedy, zus van de latere president JFK. Het stel werd de nieuwe eigenaar van de woning in Santa Monica. Lawford, onder meer bekend van zijn activiteiten met de Rat Pack (met o.a. Frank Sinatra en Sammy Davis, Jr.), maakte deel uit van een interessant netwerk van filmsterren, zangers, modellen en politici. Voor velen staat het strandhuis nog steeds bekend als het Peter Lawford-huis, omdat deze jaren verreweg het interessantst zijn voor de geschiedschrijving ervan. Rechts het echtpaar in het zwembad van de woning.

frank-sinatra-patricia-kennedy-lawford-marilyn-monroe-and-peter-lawford-play-with-a-new-polaroid-camera-may-britt-is-in-background-photo-by-bernie-abramsonJohn F. Kennedy bezocht de woning vaak en graag, ook tijdens zijn jaren als president. Tijdens deze jaren werd de woning ook wel aangeduid als de Western White House. Andere frequente bezoekers waren Frank Sinatra en Marilyn Monroe. De foto rechts is een beroemde, genomen in het huis: we zien op de voorgrond van links naar rechts Peter Lawford, Patricia Kennedy, Frank Sinatra en Marilyn Monroe. Monroe zou hier zelfs gegeten hebben op 4 augustus 1962; ze belde op het laatste moment af en werd een paar uur later dood aangetroffen in haar slaapkamer, op vijf minuten rijden van 625 Palisades Beach Road. Het blijft natuurlijk speculeren of Kennedy en Monroe hier romantische avonturen hebben beleefd; als we iedere bron zouden moeten geloven hebben de twee de liefde bedreven in iedere Californische villa. Overigens bezocht ook Robert F. Kennedy regelmatig de woning. Ja, ook hij zou hier leuke avonturen met Monroe hebben beleefd…

Het huwelijk tussen Lawford en Kennedy zou duren tot 1966. Tegen die tijd had de acteur zijn hoogtijdagen ook al even achter zich gelaten. Hieronder drie foto’s van zijn zwager John F. Kennedy in Santa Monica.

JFK in Santa Monica 3JFK in Santa Monica 2

John Lennon, Paul McCartney en Ringo Star

In 1974 werkte John Lennon in deze woning als producer aan een album van zanger Harry Nilsson. Lennon bedacht dat het geweldig zou zijn als alle muzikanten die aan het album werkten, zouden leven onder één dak. Lennon en zijn vrouw May Pang namen de grootste slaapkamer. Toen Lennon hem voor het eerst zag, zou hij hebben gezegd: “Dus dit is de kamer waar ze het hebben gedaan.” Hij refereerde aan Kennedy en Monroe. Ook twee andere voormalige leden van de Beatles, Paul McCartney en Ringo Star, woonden een tijd in het huis. Sterker nog: de laatste foto waarop John en Paul samen staan, is hier genomen: zie de meest linkse foto hieronder. De andere twee foto’s (John bij het zwembad en Paul aan de piano) zijn ook genomen in het strandhuis. Meer foto’s en het verhaal van die dag, vind je op deze website.

John Lennon en Paul McCartney Paul McCartney aan de piano John Lennon bij het zwembad

Zijn er nog meer beroemde eigenaren? Jazeker. Volgens een lokale makelaar hebben ook acteur/producent Warren Beatty en zanger Led Zeppelin hier ooit gewoond. Het historische huis is voor het laatst verkocht in oktober 1978, voor $ 862.000. Wie er nu woont, is niet bekend.

Als muren konden praten, zouden er ongetwijfeld hele mooie verhalen worden verteld. Helaas moeten we het doen met de overlevering. Eerlijk is eerlijk: veel meer dan de informatie hierboven, is er niet te vertellen. En toch: even 625 Palisades Beach Road bezoeken, raad ik iedereen aan!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven