Nu aan het lezen
Meedoen aan het WK Barbecue in Las Vegas
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Meedoen aan het WK Barbecue in Las Vegas

Gastschrijver

Gastschrijver Huddie Lee Stokes blikt in zijn eerste bijdrage terug op zijn twee deelnames aan het WK Barbecue in Las Vegas, oftewel de World Food Championships, met de bekende Strip als toneel. Een unieke ervaring!

Meedoen aan het WK Barbecue in Las Vegas

Deelname aan het WK Barbecue in Las Vegas
Links Huddie Lee Stokes.

Een mooiere afsluiting van 2012 had ik mij niet kunnen wensen. Ik werd in juli benaderd door Harry Havinga van BBQ Guru. Hij is tevens organistor van de Tony Stone Low & Slow competition en vroeg mij of ik met mijn team Serial Grillaz mee wilde doen met hem op de World Food Championships op de Strip in Las Vegas, Nevada.

Later dat jaar, op woensdag 31 oktober, arriveerden wij in Las Vegas en op donderdagochtend was het gelijk tijd om in te checken en de boel op te bouwen. We hadden zelf geen bbq’s mee en waren dus afhankelijk van anderen. Gelukkig kon Harry op het laatste moment wat Ugly Drum Smokers (UDS) regelen; deze werden tegen het einde van de dag afgeleverd inclusief de tenten. Omdat wij allebei nog nooit op een UDS hadden gebarbequed, was het best spannend.

World Food Championships 2012

Daar sta je dan, op een parkeerplaats achter de Strip in Las Vegas! We keken onze ogen uit en spraken veel Amerikanen over het hoe en wat in de wereld van de American BBQ Competitions. Veel gezien en geleerd, al wonnen we helaas geen prijzen. Maar dat lag natuurlijk ook niet in de verwachting als je het moet opnemen tegen de grote kampioenen van Amerika. Er waren dan ook vele bekenden zoals Lee Ann Whippen, Big Bob Johnsen, Golden Toad, Jim Johnson en Harry Soo en nog vele anderen zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse Serial Griller. De eindstanden in ons debuutjaar waren dus erg laag, maar bij thuiskomst ging ik meteen nadenken over hoe dat voor het volgende jaar te veranderen.

World Food Championships 2013

In 2013 mocht ik voor de tweede keer meedoen aan de World Food Championships en dit keer geheel op eigen kracht. We moesten nog wel even wat geld bij elkaar harken om dit te realiseren. We hadden meerdere sponsoracties opgezet, bijvoorbeeld met sauzen van Stokes BBQ en een pop-uprestaurant. We willen iedereen ontzettend bedanken die ons toen gesteund heeft! Anders hadden we onze droom niet kunnen waarmaken.

BBQ 3BBQ 1BBQ 2

Bij aankomst in Las Vegas was het 18:00 uur en net donker, dus we hadden een mooi uitzicht op de stad met zijn enorme verlichting. Waanzinnig om te zien! De competitie vond plaats op Fremont Street, het oude centrum van Las Vegas. Dit was zo’n kwartiertje rijden van ons hotel.

BBQ 7De volgende dag waren we al vroeg uit de veren en vertrokken we rond 08:15 uur richting Fremont Street, waar de inschrijving plaatsvond en er zich langzaam een rij begon te vormen van voertuigen met Q’s. Wij hadden natuurlijk geen bbq’s bij ons en hebben gelukkig via de organisatie wat kunnen regelen. We wisten nog niet wat we moesten verwachten. Tijdens de inschrijvingsdag moesten we ook de inkopen gaan doen, dus konden we niet de hele tijd bij ons plekkie blijven waardoor we die dag nog geen Q hadden ontvangen. De volgende ochtend kwamen we Wayne Lohman gelijk tegen en die had het in vijf minuten geregeld. We beschikten nu over een Kamado Rocket, vergelijkbaar met een Primo of Green Egg. Op een paar lampjes na waren we nu compleet. Aan de slag!

Als eerste was de Ranger’s reserve aan de beurt, dat wil zeggen steak (plaats 30), en daarna sidedish (plaats 24). De steak was niet helemaal naar wens qua garing, maar smaakte prima. De sidedish was goed gelukt, deze maak ik vaak bij cateringklussen en dat is altijd wel een succes. Ik had hem natuurlijk iets getweakt door middel van bacon bits, jalapéno en onze eigen Nederlandse oude kaas als topping te gebruiken. Die nacht begonnen we om 02:00 uur met het smoken van de briskets en Boston Butts en dat was nog wel even proppen om alles op de Kamado te krijgen, maar door met houtblokjes een verhoging te bouwen, paste alles net.

BBQ 6De volgende dag moest Adriaan als eerste met de ribs die, nadat we de point van de brisket verwijderd hadden, weer op de Q pasten. We eindigden daarmee op plek 53, een mooi resultaat. Hierop volgend natuurlijk de Pork (plaats 33) die bijzonder juicy was. Als laatste de brisket waarvan ik twee flat’s had. De ene was al wel op tijd klaar, maar de ander was nog zo stug als wat dus de keuze was duidelijk. Over de brisket waren we toch het minst tevreden en dat zagen we ook terug in de beoordeling (plaats 61). Uiteindelijk zijn we het beste team uit Europa geworden en tweede internationaal; dus we hebben ons visitekaartje afgegeven op deze trip en dat is meer dan we hadden kunnen hopen. Kortom, Las Vegas was a blast!

Ten opzichte van ons eerste jaar was het deze keer veel beter geregeld en was de setting fenomenaal in het oude centrum Fremont Street. De collega-bbq’ers waren super vriendelijk en behulpzaam en we hebben dus ook weer wat kameraden erbij. Zo stonden wij bijvoorbeeld naast Hellfire BBQ uit Quebec (zij wonnen de eerste prijs sidedish met heerlijke baked beans) en de Maclay brothers uit Oregon. En een stukje verderop Rusty’s BBQ ook uit Canada. Het hoogtepunt voor mij was toch wel het mogen proeven van de briskets van Pitmakers en This is it bbq. Later die dag bleek dat de vijfde plaats voor de pitmakers was en de derde plek voor This is it bbq, dus nu weten we hoe echte Texas-brisket moet smaken. In 2014 hebben wij niet deelgenomen, maar nu zijn we aan het oefenen en sparen voor de editie van 2015! Dan zijn de World Food Championships in Kissimmee, Florida.


Huddie Lee Stokes (1973) heeft een vader die uit Amerika komt. Hij bezocht het land zes keer. Wat hij de mooiste plekken vindt? New York, Las Vegas, de Grand Canyon en Washington DC; al wil hij de komende jaren nog veel meer van het land ontdekken. Is gek van honkbal en basketbal en van Amerikaanse blues, rock en hiphop. Heeft als barbecue-expert zijn eigen bedrijf met Stokes BBQ. Deed ooit mee aan de Worldfood Championships in Las Vegas. Huddie op Twitter: @stokesbbq

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven