Amerika en Obama: een historische week
Het vrije handelsverdrag en twee uitspraken van het Hooggerechtshof in het voordeel van Obamacare en het homohuwelijk maakten het tot een historische week voor Amerika en president Barack Obama. Opstekers na de dramatische gebeurtenissen in een kerk in South Carolina.
Amerika en Obama: een historische week
Wolf Blitzer, anchorman van CNN, vatte het treffend samen. “Historici zullen over deze week schrijven.” Daarmee overdreef Blitzer niet en zette hij deze week direct in het juiste perspectief. De uitspraak van het Hooggerechtshof dat homostellen in elke Amerikaanse staat mogen trouwen en niet meer mogen worden geweigerd, is het sluitstuk op een week waarin president Obama zijn politieke nalatenschap bezegelde. Het duurde lang, vooral met dank aan de eindeloze sabotagepolitiek van Republikeinse zijde, maar Obama krijgt wat hij wil. Amerika verandert snel, sneller dan verwacht.
Anthony Kennedy
De uitspraak van het Hooggerechtshof was er één met een miniem verschil: 5 tegen 4. Uitgerekend rechter Anthony Kennedy (foto), aangesteld door president Ronald Reagan, gaf de doorslag. In tien jaar veranderde er veel. Tijdens de presidentscampagne van 2004 sprak zittend president Bush zich nog duidelijk uit tegen het homohuwelijk. Christelijk-conservatief Amerika toog daarop massaal naar de stembus, waardoor Bush zijn tweede termijn zeker stelde. Obama sprak zich pas tegen het einde van zijn eerste termijn uit voor ‘same sex marriage’, de eerste president in de historie van het land. Toen wist hij al dat de meerderheid van de Amerikanen het met hem eens was. Interessant cijfer: 69 procent van de onafhankelijke kiezers steunt het homohuwelijk.
‘Amerika mag trots zijn’
“Dit is een overwinning voor Amerika,” zei Obama in een toespraak. “Echte verandering is mogelijk. Amerika is een plek waar iedereen zijn eigen lot kan bepalen. Amerika mag trots zijn. Vandaag zorgden we ervoor dat onze unie weer een klein beetje perfecter werd.” Obama zou het ook donderdag gezegd kunnen hebben, toen het Hooggerechtshof voor de tweede keer de gezondheidswet, vooral bekend als Obamacare, grondwettelijk verklaarde. Hier was de meerderheid een stuk ruimer, 6 tegen 3.
Obamacare
“Obamacare is here to stay,” zei de president, wetende dat steeds meer mensen de gezondheidswet steunen en zelfs geharnaste Republikeinen in typisch Republikeinse staten zich voor Obamacare inschrijven. Ondanks de eindeloze tegenwerking zal de volgende president – zelfs geen Republikeinse – Obamacare niet laten sneuvelen zonder een fatsoenlijk alternatief te bieden. Republikeins kandidaat Jeb Bush laat het er vooralsnog niet bij zitten. Via Twitter liet hij weten dat Obamacare alsnog de nek moet worden omgedraaid.
Tweede termijn
De week begon al goed voor Obama, omdat hij met hulp van het Congres het vrije handelsverdrag er door kreeg, wat goed is voor de handel met onder andere Azië. Presidenten die een tweede termijn wonnen, kregen zelden iets wezenlijks voor elkaar. Jonge Bush had Katrina en de ellende in Irak, Bill Clinton had Monica Lewinsky, Ronald Reagan had de Iran-Contra-affaire, Richard Nixon raakte verstrikt in Watergate en Lyndon Johnson zat hevig in zijn maag met de Vietnam-oorlog.
Na de midterms van afgelopen november leek Obama een ‘lame duck president’ en werd zijn presidentschap doodverklaard. In de laatste week van juni 2015 bewees hij zonneklaar het tegendeel. Hij veranderde Amerika. Ook daar kunnen historici in de geschiedschrijving van de Verenigde Staten niet meer omheen.
Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft