Nu aan het lezen
Amerikaanse gerechten: de Verenigde Smaken
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Amerikaanse gerechten: de Verenigde Smaken

Nelleke van Lindonk reist regelmatig naar Amerika. In bijna veertig jaar is ze in alle uithoeken geweest en overal genoot ze van de Amerikaanse gerechten. Al vrij snel ontdekte ze dat de Amerikaanse keuken veel meer was dan een hamburger, een hotdog en een glas cola. In 2001 kwam haar boek uit: De Verenigde Smaken van Amerika. Ik kwam het tegen op een Amerikaanse beurs en moet zeggen: het is een hartstikke leuk boek voor iedereen die graag in de keuken staat. Leer het land kennen van zijn meest culinaire kant! Amerika wat vaker proeven? Schaf het aan. Het boek leest als een culinair reisverhaal, gelardeerd met alle recepten. In dit artikel al die gerechten! Eten in Amerika: rijd eens een keer die McDonalds voorbij!

Verenigde Smaken: Amerikaanse gerechtenMulticulti Amerika is ook in de keuken zeer veelzijdig. De eetcultuur is een smeltkroes van Spaanse, indiaanse en Aziatische elementen, die weer Poolse, Italiaanse, Franse, Duitse en Mexicaanse invloed hebben ondergaan. De talloze immigranten brachten in de loop der tijd hun eigen smaak en bereidingswijze het land in, waardoor een unieke keuken is gegroeid.

Bron: De Verenigde Smaken van Amerika. Nelleke van Lindonk, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (2001). De auteur geeft Amerikaanse kookles en organiseert culinaire reizen naar kookscholen in Amerika.

Amerikaanse gerechten: de Verenigde Smaken

Zes regio’s, veertien culinaire reizen. Gaat u op reis? Print het lijstje van uw regio uit en vraag ernaar in restaurants! Amerikaanse gerechten: genieten!!

Kaart bij De Verenigde Smaken

De Westkust 

1. Los Angeles, Santa Barbara, Montereu, San Francisco, Yosemite, Fresno, Santa Clarita en San Diego:

  • New Potato-Avocado Hash (aardappelgerecht met avocado)
  • Tuna Melt (sandwich met tonijn, bleekselderij, kaas, kappertjes en citroensap)
  • Crab Cakes (krabvlees met ei, ui, paprika en mosterd)
  • Caesar Salad (salade met Romeinse sla, witbrood, ansjovisfilets, ei en parmezaanse kaas)
  • Roasted Nut Soup (soep met prei, komijn, pistachenoten, pompoenzaadjes, pinda’s en pijnboompitten)
  • Banana Bread (brood van bruine suiker, eieren, bloem, rijpe bananen, vanillearoma en nootmuskaat)
  • Carrot Salad with Raisins (salade met worteltjes, sherry, vinaigrette en rozijnen)
  • Guacamole (dipsaus van avocado, knoflook, ui, citroensap, groene peper, tomaat en koriander)
  • Quesadillas (tortilla’s met kaas, jalapeñopeper, zure room, tomaat en gedroogde rode pepers)
  • Meatloaf (gehaktbrood met ketchup, ui, eieren, tijm, Worcestershiresaus, gehakt, broodkruimels, bacon)
  • Cobb Salad (salade met bacon, eieren, Romeinse sla, kalkoenfilet, avocado, blauwe kaas, eieren en bosuitjes)

2. Seattle, Yakima, Bend, Lassen Volcanic, Sacramento, San Francisco, Eureka en Portland:

  • Barbecued Onions (gebakken ui met citroen, peterselie, peper en parmezaanse kaas)
  • Feta Burgers (hamburgers met rundergehakt, pitabroodjes, fetakaas, champignons, rode ui en droge witte wijn)
  • Cedar Planked Salmon (zalm gebakken op gloeiendheet cederhout, besmeerd met olijfolie)
  • Rosemary Potatoes (aardappelgerecht met blauwe kaas, rozemarijn, peterselie en cayennepeper)
  • Cauliflower with Sundried Tomatoes (bloemkool met zongedroogde tomaten, knoflook en bosui)
  • Hash Browns with Corned Beef (ontbijt: aardappels, ui, corned beef, mierikswortel en Worcestershiresaus)
  • Razor Clam Fritters (mosselgerecht met bier, bosuitjes, bleekselderij en pannenkoekenmix)
  • Hangtown Fry (omelet met gebakken, gepaneerde oesters)
  • Corned Beef and Cabbage (corned beef met sinaasappel, kruidnagels, klapstuk, aardappels en winterwortel)
  • Scallops with Chicken Liver (kippenlevers en coquilles, met ui, bacon, madera, spitskool en balsamico)

The Rocky Mountains

3. Denver, Cheyenne, Sheridan, Yellowstone, Grand Teton en Rawlins:

  • Bowl of Red (chiligerecht met uit, chilipoeder, rundvlees, knoflook en komijn)
  • Ground Beef and Potato Pie (gerecht met rundergehakt, uien, eieren, aardappels en pittige kaas)
  • Watermelon Muffins (cakejes van watermeloen met bloem, kaneel, suiker, eieren, karnemelk en rozijnen)
  • Fried Green Tomatoes (plakken onrijpe tomaten bestrooid met zout, peper en maïsmeel)
  • Chocolate Souffle Cake (chocoladecake met eieren, suiker, pure chocolade en kirsch, rum of espresso)
  • Zucchini Bread (brood van courgette, eieren, oregano, nootmuskaat en geroosterde walnoten)
  • Cheese Dip (dipsaus van cheddar en cream cheese, met uit, knoflook, tomaat en jalapeñopepers)
  • Black Bean Soup (soep van zwarte bonen, ham of schouderkarbonade, knoflook, ui, komijn en sherry of rum)
  • Huevos Rancheros (ontbijt: tortilla’s met eieren, rancherosaus (zie hieronder), kaas, bosui, avocado en tomaat)
  • Ranchero Sauce (saus van ui, chilipepers, tomaten, zout, peterselie en jalapeñopepers)
  • Cowboy Potatoes (ongebakken frites frituren met chilimengsel, pepermengsel of paprika- en uimengsel)
  • Tuna Salad (salade van tonijn, paprika, groene olijven, bleekselderij, bieslook, dragon en wijnazijn)

4. Denver, Casper, Sheridan, Billings, Helena, Glacier, Missoula, Idaho Falls en Salt Lake City:

  • Tenderloin Sandwich (bieflapjes op broodjes; het vlees even gedoopt in mengsel van bloem, zout en peper)
  • Spinach Salad with Poppyseed Dressing (spinaziesalade met dressing van azijn, suiker, mosterd en aardbeien)
  • Shrimp with Beer (grote garnalen in een saus van bier, viskruiden en citroensap)
  • Baked Potato with Roasted Garlic Butter (gepofte aardappels met knoflookbollen, oregano en groene peper)
  • Peach Puree (perziken, aardbeien, abrikozen in een pan met suiker en water; koken, pureren laten sudderen)
  • Parmesan Cheese Butter (bij hamburgers of steaks: boter, parmezaanse kaas, ui en oregano mengen)
  • Sherry Marmelade Butter (bij ham, kip of spareribs: boter, marmelade, sherry, gember en sojasaus mengen)
  • Chili Cheese Puff (eiergerecht uit de oven, met paprika, rode pepers, cottage cheese en geraspte kaas)

5. Denver, Colorado Springs, Taos, Albuquerque, Zuni, Hopi, Montrose en Aspen:

  • Blackberry Cobbler (deeggerecht met bramen, suiker, kaneel en vanillearoma)
  • Barbeque Sauce (bier, ketchup, bruine suiker, Worcestershiresaus en ui samen laten sudderen tot saus)
  • Potato Doughnuts (aardappelgerecht met eieren, melk, gist, suiker, melk en citroensap)
  • Navajo Fry Bread (gefrituurd brood met bonen, chilisaus, sla en tomaten)
  • Carne Adobado (schouderkarbonades of hamlappen in saus van chilipepers, komijn, knoflook en oregano)
  • Sopaipillas (gefrituurde broodjes van bloem, bakpoeder, gist en warme melk – lekker met honing)
  • Pinon Tart (dessert met gemalen pijnboompitten, meel, chocolade, eieren, suiker en vanille)
  • Soda Bread (brood van gist, karnemelk, ei, maïsmeel, zout, stroop en tarwemeel)
  • Blue Cheese Dressing (dressing van blauwe kaas, mayonaise, zure room, peper en tabasco)
  • S’Mores (geroosterde marshmallows tussen twee biscuitjes met dunne laagjes chocola)
  • Rubarb Crisp (rabarber met suiker, zoete rode wijn, matzes, rozijnen en honing)
  • Salmon Sandwich (sandwiches met zalm, jeneverbessen, Bannock bread (zie hieronder) en waterkers)
  • Bannock Bread (simpel brood van bloem, zout, bakpoeder en olijfolie)

6. Salt Lake City, Arches, Canyon de Chelly, Grand Canyon, Zion, Bryce en Capitol Reef:

  • Watermelon Drink (watermeloen, water, suiker en citroen – flink koelen)
  • Fish Stew (visfilets met bacon, jalapeñopepers, ui, knoflook, aardappels, tomaten, majoraan en bouillon)
  • Oven-fried Fish (kabeljauwfilets met tartaarsaus (zie hieronder), melk, paneermeel en olie)
  • Tartar Sauce (mayonaise vermengd met ui, kappertjes, augurk, peterselie, sherry, mosterd en chilipeper)
  • Creamed Hash Browns (aardappelgerecht met boter en slagroom)
  • Kiwi-Orange Salsa (bijgerecht van kiwi, sinaasappel, groene peper en ui; serveren bij vis)

The Heartland

7. Minneapolis, Eau Claire, Madison, Milwaukee, Chicago, Iowa City en Ames:

  • Fudge Cake (cake van chocola, eieren, bruine suiker, eieren, zure room, poedersuiker, melk en vanillearoma)
  • Cranberry Ketchup (saus van cranberries, appelazijn, gember, witte wijn, nootmuskaat en cayennepeper)
  • Macaroni and Cheese (macaroni, eieren, slagroom, melk, tabasco, nootmuskat, jonge kaas en cheddar kaas)
  • Chocolate Sauerkraut Cake (cake van zuurkool, suiker, eieren, vanillearoma, cacaopoeder en bloem)
  • Mustard Fried Chicken (kip gemarineerd in schaal met mosterd, karnemelk, dragon en bloem)
  • Irish Soda Bread (brood van bloem, bruine suiker, karwijzaad, bakpoeder, zuiveringszout en karnemelk)
  • Spinach and Artichoke Dip (voorgerecht met bladspinazie, artisjokbodems, mayonaise, dille en knoflook)
  • Smashed New Potatoes (aardappelpuree met naast aardappels zout, melk, zure room, boter en jonge kaas)
  • Wild Rice Pancakes (pannenkoekjes (bloem, melk, eieren) met wilde rijst, bosui, peterselie, peper en tabasco)
  • Wild Rice Bread (brood van wilde rijst, rozemarijn, gist, melk, honing, tarwemeel, rijstebloem en bloem)

8. Detroit, Cleveland, Pittsburgh, Columbus, Fort Wayne en Lake Michigan:

  • Sweet Pepper and Tomato Soup (soep met ui, paprika’s, bleekselderij, tomaten, slagroom en maanzaad)
  • Boxty (dunne pannenkoekjes van aardappels met bloem, ei, melk en als vulling een vis-, vlees- of groentesaus)
  • Breakfast Strata (ontbijtgerecht met stokbrood, melk, mascarpone, tomaten, ham, kaas, pesto en eieren)
  • Chicken Fajita (tortilla’s met kipfilets gemarineerd in limoensap en knoflook, met gebakken uien en paprika’s)
  • Hoagie Sandwich (sandwiches met salami, mortadella, Provolone kaas, ijsbergsla, tomaat, paprika en oregano)
  • Pumpkin Bread (brood van pompoen, suiker, eieren, bloem, zout, kruidnagelpoeder, kaneel en nootmuskaat)
  • Cinnamon Popcorn Crunch (lekkernij met gepofte popcorn, gemengde noten, bruine suiker, stroop en kaneel)
  • Lake Perch with Lemon (visgerecht: snoekbaars met bacon, bosuitjes, pecannoten, salie en citroensap)
  • Honey Peppercorn Ice Cream (nagerecht van melk, slagroom, eieren, bruine suiker, honing en zwarte peper)

The South

9. New Orleans, Mobile, Pensacola, Jackson, Hattiesburg en Baton Rouge:

  • Crawfish Etouffée (kreeftenstaartjes met ui, paprika, knoflook, tomaten, cayennepeper, rijst en tabasco)
  • Mufuletta (sandwich met olijven, oregano, ansjovis, sla, mortadella, Italiaanse kaas, salami en limoen)
  • Chicken Gumbo Ya Ya (kip met andouille (gerookte worst), uien, laurierblad, rijst en gumbo filé-poeder)
  • Grit Cakes (cake van melk, knoflook, griesmeel, ham, belegen kaas, bieslook en cayennepeper)
  • Bread Pudding (pudding van broodkruimels, melk, rozijnen, kokos, whisky, eieren en vanillesuiker)
  • Dilly of Some Shrimp (voorgerecht met garnalen, sjalotjes, knoflook, dille en citroensap)
  • Hushpuppies (gefrituurd bijgerecht van maïsmeel, ui, eieren, melk, bakpoeder en bloem)
  • Southern Fried Catfish (meervalfilet met bloem, tartaarsaus (zie bij puntje 6), melk en cayennepeper)
  • Creamy Oyster Stew (oesters met bosui, peterselie, slagroom, melk en cayennepeper)
  • Jambalaya (rijstgerecht met ham, chorizo, garnalen, paprika, tomaat, cayennepaper, tabasco, tijm en knoflook)
  • Caramelized Salmon with Cilantro Potato Salad (zalmfilets gedoopt in suiker, met aardappelsalade)

10. Tampa, Fort Myers, Miami, Orlando, Daytona Beach, Ocala en St. Petersburg:

  • Fried Oyster Sandwich (stokbroodjes met oesters, tartaarsaus (zie bij puntje 6), broodkruimels, ei en bloem)
  • Blackened Cod (gebakken kabeljauwfilet gekruid met pepers, basilicum, oregano, tijm, venkelzaadjes)
  • Smoked Salmon Spread (puree van zalm, yoghurt, peper, paprikapoeder, citroensap en bosui)
  • Cuban Sandwich (stokbrood met ham, salami, augurk, gruyèrekaas, varkensfricandeau en mosterd)
  • Key Lime Pie (taart van key lime sap (limoensap), eieren, vanillesuiker, biscuitjes en zoete melk)
  • Grilled Mahi-mahi with Lime and Avocado (mahi-mahi (dolfijn) of zwaardvis met limoensap en avocado)
  • Three-Nut Turkey Burger with Tropical Fruit Salsa (bijzondere hamburger met kaas-notenmengsel en fruit)
  • Corn Fritters (gefrituurde pannenkoekje met maïskorrels, bestrooid met poedersuiker)
  • Gravy and Biscuits (soort beschuitjes met ragout van boter, gehakt, bloem, kippenbouillon en melk)
  • Strawberry Shortcakes (aardbeiencake met suiker, bloem, bakpoeder, slagroom, eieren, boter en zout)

11. Atlanta, Chattanooga, Nashville, Birmingham, Savannah en Brunswick:

  • Chess Pie (taart met vulling van roomboter, suiker, eieren, melk, maïsmeel, zout, vanillearoma en citroensap)
  • Country Fried Steak with gravy (gefrituurde runderbaklapjes met gravy-ragout zoals beschreven bij puntje 10)
  • Corn Bread (brood van maïsmeel, maïs, bloem, suiker, bakpoeder, eieren, melk en zout)
  • Pecan Dressing (dressing van pecannoten, walnotenolie, azijn, bieslook, peterselie en koriander)
  • Brunswick Stew (vleesgerecht met bacon, kip, riblap, varkenspoot, aardappels en diverse groenten)
  • Vidalia’s Favorite Onion Dip (dipsaus voor bij nacho’s, van uien, geraspte gruyèrekaas, knoflook en maynaise)
  • Potato-Pepper Bread (brood van aardappels, gist, peper, tarwebloem, cayennepeper, bloem, suiker en zout)
  • Barbecued Pork (varkensschouder met bot, coleslaw, barbecuesaus (zie puntje 5) en broodjes)
  • Peach Ice Cream Soda (dessert van perziken, slagroom, suiker, abrikozenlikeur, vanilleijs en sodawater)

The East Coast

12. Baltimore, Washington DC, Ocean City, Norfolk, Richmond, Lexinton, Lancaster, Newark en Wilmington:

  • Fried Ham Steak (dikke plakken boerenham met een jus van het aanbaksel en een eetlepel koffie)
  • Coconut Cream Pie (taart met vulling van kokos, suiker, maïzena, eieren, melk, vanille, slagroom en brandy)
  • Portobello Sandwich (sandwich met portobello, ui, knoflook, peterselie, kervel, frisée en tomaat)
  • Glazed Pork Chops with Onion Marmalade (varkenskarbonades met whisky, uien en diverse groenten)
  • Crab Imperial (krabschotel met surimi (imitatiekrab) en peper, Worcestershiresaus, tabasco en mosterd)
  • Spoon Bread (brood van melk, maïsmeel, eieren, boter en zout)
  • Coleslaw (salade met rode kool, witte kool, wortel, ui, azijn, mayonaise en kummel of selderijzaadjes)
  • Chicken Pot Pie (deeggerecht met kip, eieren, worteltjes, bleekselderij, bloem, peterselie en kippenbouillon)
  • Funeral Pie (taart met vulling van rozijnen, bloem, suiker, citroensap, slagroom en boter)
  • Philly Steak Sandwich (broodje met rosbief of runderrollade, ui, Emmentaler, paprika en ketchup)
  • Clam Chowder Manhattan (dikke soep met clams, aardappels, tomaten, bacon, tabasco, peterselie en ui)

New England

13. Newark, Poughkeepsie, Hudson, Pittsfield, Manchester, Burlington, Concord, Brattleboro en Springfield:

  • Egg Sauce (saus van witte wijn, vis- of kippenbouillon, sjalot, citroensap slagroom, eieren en peterselie)
  • Heywood’s Mustard (mosterd van mosterdpoeder, suiker, zout, eieren, azijn, honing en tabasco)
  • New England Style Cheese Biscuits (lekkernij van bloem, suiker, slagroom, cheddar kaas, boter en bakpoeder)
  • Chocolate Chip Cookies (chocoladekoeken van bloem, chocolade, boter, suiker, vanillearoma, eieren en noten)
  • Fried Dough (gefrituurd deeggerecht van bloem, bakpoeder, zout en boter)
  • Potato Skins (uitgeholde gebakken aardappels gevuld met kaas, bacon, zure room en bieslook)
  • Grilled Cheese Sandwich (sandwich met kaas, tomaat, mayonaise en evt. ham, bacon, ui of avocado)
  • Baked Beans (witte bonen met spek, ui, stroop, mosterd, suiker en zuiveringszout)
  • Jalapeño Potato Chips (dunne aardappelschijfjes gefrituurd in olie met jalapeñopepers)
  • Apple-Pear Conserve (stukjes appel en peer bakken in saus van azijn, suiker, kersen, komijn en nootmuskaat)

14. Boston, Gloucester, Portland, Deer Isle, Bangor, Sandwich, Martha’s Vineyard, Provincetown en Plymouth:

  • Clam Chowder (dikke soep met clams, aardappels, bacon, ui en bloem)
  • Angel Hair Pasta with Shrimps (spaghetti met garnalen, knoflook, bosui, asperges, shitake, kaas en witte wijn)
  • Onion Rings (gefrituurde uiringen, gepaneerd in bloem, oregano, salie, tijm, rozemarijn en kerrie)
  • Hot Lobster Roll (hotdogbroodjes met krab (surimi), overgoten met gesmolten boter)
  • American Chop Suey (macaroni met mager gehakt en ui, bleekselderij, sojasaus, tomaten en belegen kaas)
  • Hot Artichoke Dip (dipsaus van crème fraiche, artisjokharten, maynoaise, parmezaanse kaas en tabasco)
  • Fire-Roasted Corn Sauce (saus van maïskorrels, bosui, knoflook, stroop, runderbouillon en koriander)
  • Eggs Benedict (muffins met ham, gepocheerd eieren en saus hollandaise)
  • Chicken Fricassee (kipgerecht met ui, wortel, bleekselderij, tijm en kippenbouillon)
  • Baked Salmon with Spinach (zalmfilets met spinazie en saus van kippenbouillon, tomaten en ui)
  • Pepper Jelly (soort jam in weckpotjes, van paprika’s, pepertjes, (appel)azijn, geleisuiker en witte gelatine)
  • French Toast (witte sneetjes brood gedoopt in mengsel van eieren, bloem, melk, vanille en zout)
  • Clam Cakes (cake van clams, bloem, bakpoeder, eieren, melk, gezeefd clamvocht, ui en boter)

Welke gerechten missen we volgens jou? Laat het ons weten!!

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven