Nu aan het lezen
Eten in Amerika: hoe blijf ik in shape? 10 tips!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Eten in Amerika: hoe blijf ik in shape? 10 tips!

Gastschrijver

Een van mijn grootste passies is het continent Noord-Amerika. In de laatste tien jaar ben ik er negen keer geweest. Meestal doe ik een roadtrip, heerlijk rondrijden op de eindeloze lange snelwegen van Amerika en Canada. Ruigte, natuur, ruimte, wildlife, boerderijen, bossen, vlaktes; Noord-Amerika heeft het allemaal. De VS staat ook bekend om zijn extreme eetgewoontes, en aankomen tijdens je reis is wel het laatste dat je wilt. Hieronder wat tips om te genieten van die roadtrip, zonder dat je met extra lichaamsgewicht huiswaarts keert.

Eten in Amerika: hoe blijf ik in shape? 10 tips!

Zelf ben ik niet de slankste en zo heeft voeding toch wel een behoorlijke impact op mijn leven. Ik probeer zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten, met zoveel mogelijk verse, natuurlijke ingrediënten. Op vakantie ga je natuurlijk niet lijnen, maar het is ook zeker niet de bedoeling dat ik tijdens een roadtrip van drie weken zes kilo aankom! Hier mijn reistips om te genieten van je roadtrip, zonder dat je aankomt!

LEES OOK: 150 typisch Amerikaanse gerechten die bewijzen dat die keuken veel meer omvat dan een hamburger en een hotdog!

1. Koelbox

ButterEenmaal op Amerikaanse bodem zoek ik meestal meteen een Walmart, één van de grootste supermarktketens in Noord-Amerika. Bij Walmart kun je goed boodschappen doen en voor 10 à 15 dollar een prima koelbox aanschaffen. Deze laat ik bij de laatste dag van de vakantie achter in het hotel. De dames van de housekeeping zijn er blij mee. Bij Walmart zorg ik dan meteen voor een bruin brood, fruit, boter, kaas, jam, ham, yoghurt en een tray met 24 flesjes water. Dan het belangrijkste; zipp zakjes (daar kun je ijsklontjes in doen) en wegwerpbordjes en plastic messen. De koelbox reist de hele reis mee en wordt ’s morgens gevuld met zipzakjes met ijsblokjes. De ijsblokjes zijn overal gratis bij de hotels te verkrijgen. Bij gebrek aan een vriezer/koelkast is dat erg handig. Meestal kies ik goedkopere motels uit en die hebben alleen een douche, wc en bed, dus geen extra luxe. De koelbox is ter bescherming van mezelf en bespaart een berg geld uit, omdat ik altijd wat gezonds te eten bij me heb en niet bij elke pompstation of restaurant wat hoef te halen.

2. Motels: een klein ontbijtje

Tijdens een roadtrip kun je uiteraard de duurste en meest luxe hotels kiezen, maar daar loop je behoorlijk op leeg. Een motel, of een hotel uit de lagere klasse, kost minder en dan heb je ook geen megaontbijt. Meestal kun je een boterham roosteren, bak koffie erbij en een glaasje jus en je hebt ontbeten. Uiteraard is een uitgebreid Engels ontbijt heerlijk, maar niet goed voor de lijn en zeker niet voor de darmen, die toch al van slag zijn vanwege het tijdsverschil. Dus een motel biedt uitkomst! Low budget en gewoon een klein ontbijtje.

3. Picknicken onderweg 

Niet alleen in de toeristengebieden, maar ook in de meeste dorpen of steden heb je parkjes met picknicktafeltjes. Zeker in de Nationale Parken zijn er voldoende te vinden. Dus rond het middaguur de koelbox uit de auto en heerlijk genieten van een picknickplaats met lekkere verse boterhammen met gezonde vleeswaren en een sapje. Yoghurt als toetje en je voldoet in een prachtige ambiance aan de schijf van vijf!

Eten in Amerika: hoe kom ik geen kilo's aan?Broodrest area

4. Drink veel water

Eerder sprak ik over een tray met 24 flesjes water. Deze drink ik voortdurend in de auto en bij de lunch. Voldoende water (minimaal 2 liter per dag) zorgt er al voor het grootste gedeelte voor dat je niet aankomt. Water zuivert en zorgt voor voldoende hydratatie, die je nodig hebt vanwege de drogere lucht. Hoge nood? Geen nood, overal zijn (vaak schone) openbare toiletten aanwezig waar je een pitstop kunt maken.

5. Koffie 

koffieIk ben wel een behoorlijke fan van koffie. In Nederland drink ik zwarte koffie, dus probeer ik dit in Noord-Amerika ook te doen. Probeer ja, ze hebben namelijk bijzonder goede koffietentjes waar je heerlijke soorten koffie kunt krijgen. Eén bijzonder bakje koffie per dag gebruik ik maximaal. Dat kan een cappuccino zijn of een heerlijke latte karamel. Ik beperk dit soort bakjes koffie tot maximaal één, omdat de room erg vet is (meestal slagroom) en er mierzoete siroop in gaat. Qua suiker en calorieën is dit best veel. Een McCafe mocca caramel is 320 kcal! In een warm gebied kun je ’s middags ook genieten van een iced cappuccino of frappe. Heerlijk verfrissend! De lekkerste koffies hebben ze bij Starbucks, Tim Hortons (alleen in Canada) en McDonalds (alleen degene met McCafé). Kijk hier eens voor een overzicht van soorten en calorieën.

6. Hiken

Heb je zo’n heerlijke koffie op, probeer dan die dag ook wat aan beweging te doen. Met een halfuur hiken (wandelen), verbrand je zo’n 265 calorieën en heb je de schade van de koffie mooi beperkt! En het belangrijkste; je hebt genoten van de koffie èn van de wandeling! Een win-win-situatie dus! Als je gaat hiken, neem dan ook een flesje water mee uit de auto, dat kun je weleens hard nodig hebben. De lucht is droger en omdat je hoger zit, is je zuurstofopname in je bloed minder en wordt je sneller moe en ga je sneller hijgen. Drink dus voldoende.

7. Keuze

Het leven bestaat uit keuzes maken. Wil je iets lekkers bij de koffie, bijvoorbeeld een chocolat chip cookie of een lekkere punt cheesecake, neem dan een gewone koffie (liefst zwart). Zo kun je genieten van het lekkers bij de koffie en heb je na je koffiemomentje niet het gevoel dat je bagger vet bent en veel te veel gegeten hebt. Ook hier weer een flesje water bij de hand en zodra je in de auto zit, op het gemak je halve litertje water wegtikken.

8. De verleiding van fastfood

Foto 6In Noord-Amerika kun je je helemaal laten gaan met fastfood. Ik eet het NIET. De belangrijkste keuze op vakantie in Noord-Amerika is het NIET eten bij fastfoodketens. Ik vermijd ze allemaal. Dit zijn bijvoorbeeld McDonalds (alleen koffie dus), Wendy’s, Denny’s, Burger King, KFC, Pizza Hut, IHOP, Dunken Donuts et cetera. Dit zijn bewuste keuzes, je kunt natuurlijk een uitzondering maken, maar het zijn veelal restaurants die hun vlees in vet bakken of frituren. Neem bijvoorbeeld een steakhouse, dan kun je bewust kiezen voor een gepofte aardappel, rijst of aardappelpuree in plaats van frites en wordt je vlees heerlijk gegrild. Vaak kun je gekookte of gegrilde groentes erbij krijgen. Zit er een saus bij, vraag deze dan ‘on the side.’ Zo kun je heerlijk eten en heb je geen opgeblazen gevoel en ook geen honger meer die avond!

Ook bijvoorbeeld Cracker Barrel heeft vers brood en heerlijke salades. Ik wissel dit vaak af, de ene dag een heerlijk steakhouse, de dag erna een goedkoper en licht verteerbaar diner. Een pizza of pasta gaat op zich ook wel een keer, maar kijk dan of je een Italiaans restaurant kan vinden. Hier wordt het eten vaak wat zorgvuldiger bereid en minder vet door een steenoven of grill.

9. Breakfast: vermijd die pannenkoeken!

Ontbijt je liever toch wat uitgebreider? Bij een buffetrestaurant kun je zelf kiezen. Zelf ja! Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af, dus hier kun je redelijk beperkt calorieën tot je nemen en toch genieten. Kijk wel uit, want het is verleidelijk om je bordje lekker vol te scheppen. Wat ik weleens doe, is een oatmeal breakfast nemen. Heerlijke verse havermout. Gezond en lekker! Maar daar moet je natuurlijk van houden! Vermijd als ontbijt in ieder geval pannenkoeken, want die zijn mierzoet en baggervet. De rest van de dag heb je een opgeblazen gevoel en spijt.

10. Locals

Foto 5Begeef jezelf eens tussen de locals. Waar eten zij? Al zijn er uiteraard velen die gewoon voor fastfood kiezen. Zo heb ik eens gegeten in Gardiner in de staat Montana. Bij de noordingang van Yellowstone ligt dit kleine dorpje. Er zit een klein restaurantje wat lijkt op een kippenren, het terras wordt met kippengaas afgezet. Ga je daar naar binnen dan kun je voor een paar centen een gigantische steak eten! Super lekker, gegrild op een BBQ met bruine bonensaus en een maiskolf. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet heiliger dan de paus en neem heus wel eens iets lekkers. Het is immers vakantie en dat is genieten. Waarom zou je dan niet een lekker stuk taart, toetje of lekkere koffie mogen? Dat mag, maar natuurlijk wel met mate! Fijne reis!


LindaLinda van der Wel (1980) is freelance-adviseur in de groen,- grond,- en infrasector. Ze houdt enorm van reizen en Amerika en Canada zijn haar favoriete bestemmingen. Al twaalf keer maakte ze de oversteek naar het continent. Haar missie is om alle staten een keer te bezoeken; de teller staat nu op 26. Yellowstone, het wilde westen van Wyoming, de graanvelden in South Dakota en San Francisco zijn haar ‘absolute toppers’.
Linda op Twitter: @Agrolin

 

Bekijk reacties (9)
  • En niet te vergeten dat heerlijke geroosterde knoflookbrood in Gardiner.!
    Leuk artikel! En overal is heerlijk vers fruit te koop.

  • Ook ik ben de afgelopen jaren veel in De VS en Canada geweest. Het is me gelukt om tijdens de vier weken rondreizen het afgelopen jaar mijn afvalpogingen goed vol te houden. Ik kwam met 3 kilo minder terug dan ik erheen ging :-)). De tip van de koeltas is een heel goede! Wij pasten deze truc al een aantal jaar toe. Van huis neem ik een koeltas mee, 40x30x20 cm. Gaat al jaren mee en doet in het vliegtuig op heen en terugreis dienst als handbagage-tas. In de VS aangekomen zochten we inde eerste de beste supermarkt naar een grote fles vruchtensap met een wijde hals en schroefdop. Zodra die leeg was (eventueel een deel overschenken in lege waterflesjes) vulden we deze inderdaad! met ijsblokjes uit de hotels. Supergoedkope oplossing dus en nóg minder kans op lekkage van smeltwater dan met de zipzakjes. Overigens gaat er ook altijd een etui in de koffer mee met daarin diverse mesjes en wat vorken en lepels. Ook 2 kleine (metalen) thermoskannen gaan mee. In bijna elk hotel vind je een waterkoker. ‘s Morgens heet water in de kannen, oploskoffie mee en je hebt koffie bij je picknicklunch…
    En nog een tip voor het rondreizen met een huurauto langs hotels: pak wat grote (stevige) plastictassen in je koffer waarin je wat spullen kunt doen die je voor de lunch nodig hebt, voor je vuile was die je dan in de auto laat staan en voor wat andere spullen die je niet elke keer het hotel in wilt sjouwen. De laatste vakantiedag moet je wel weer alles in die koffers zien te proppen… 😉

  • Ik woon in de vs en wat wij doen op een dagje uit is: we gaan ‘s middags uit eten. Ten eerste is dat goedkoper, ten tweede de porties zijn net zo groot als een dinner daardoor je hebt ‘s avonds geen honger meer waardoor een koeje bij de koffie genoeg is, ten derde dan heb je de hele middag en avond om al die callorieen te verbranden……. Verder in al het eten hier ziiten veel toevoegingen, let op de labels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven