Nu aan het lezen
Het wilde westen: een roadtrip in 25 foto’s
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Het wilde westen: een roadtrip in 25 foto’s

wilde westen

De staat Wyoming is voor velen bekend door National Park Yellowstone. Een fantastisch mooi natuurpark vol adembenemende uitzichten, wildlife en natuurpracht. In augustus 2008 heeft gastschrijfster Linda van der Veer een roadtrip van twee weken gemaakt waarin ze niet alleen Yellowstone wilde zien, maar ook het platteland, de cowboys en de boeren. In dit fotoverslag neemt ze je mee op deze roadtrip door Utah, Wyoming, Montana, South Dakota, Nebraska en Colorado. 

Het wilde westen: een roadtrip in foto’s

De route

wilde westenVanaf vertrekpunt Salt Lake City zijn we via Grand Teton National Park naar Yellowstone gegaan. Vanuit daar door naar Cody en Devils Tower. Vervolgens door naar Custer State Park (Mount Rushmore) en Rapid City, om vervolgens af te zakken door Nebraska naar Cheyenne en te eindigen in Denver. Let op, voor deze trip betaal je wel drop off-kosten voor je huurauto of camper omdat je deze in een andere staat inlevert.

Fotoverslag roadtrip wilde westen

1: Grand Teton

wilde westen

Aan de voet van de Rocky Mountains, in Grand Teton National Park (Wyoming), vind je een geweldig uitgestrekt gebied waar veel bizons lopen. Het landschap is werkelijk adembenemend en laat je intens genieten van de rust en de schoonheid.

2: Coyote

wilde westen

In het westen van Wyoming bevinden zich de Rocky Mountains met nationale parken als Yellowstone en Grand Teton als behoorlijk toeristische trekpleisters. Het is er schitterend en zit er vol wildlife. Deze Coyote lijkt op een lichte, magere herdershond en heeft wat weg van een wolf. De Coyote is te herkennen aan zijn kleine formaat en lichte blond/grijze kleur, puntige oren en spitse neus. De wolf is een stuk groter en donkerder van kleur.

3: Toeristen in Yellowstone

wilde westen

In Yellowstone is de toeristische trekpleister Old Faithfull, de geiser die elke anderhalf uur zijn water met grof geweld omhoog spuit. Deze mag je zeker niet missen, net als de andere toeristen in het park. Een kiekje van mijn medetoeristen…

4: Gardiner, Montana

wilde westen

Omdat Yellowstone enorm groot is, is het handig er te overnachten en er twee of drie dagen over te doen, zeker als je wilt hiken of op zoek bent naar het perfecte fotomoment. Hier zitten we met Nederlandse vrienden die toevallig ook in het park waren in Gardiner, Montana te eten. In een bijzonder restaurant tussen de locals: in de tuin van een kroeg!

5: Bergen, maar ook vlaktes

wilde westen

Yellowstone ligt dan wel in de bergen maar kent ook prachtige vlaktes. Ze lenen zich perfect voor een picknick, koffiepauze, fotomomentje of een mooie hike. Je voelt je hier met recht eenzaam en klein…

6: Deer op de foto zetten

wilde westen

Deze prachtige deer bleven rustig liggen voor de foto. Ze zijn redelijk gewend aan toeristen, wat echter niet wegneemt dat ze ongevaarlijk zijn. Deze jongens wegen toch al snel zo’n 200 kilo!

7: Cody, Wyoming

wilde westen

Inmiddels hebben we Yellowstone aan de westkant verlaten en komen we in Cody, Wyoming terecht. Dit is hét cowboydorpje van het wilde westen en vernoemd naar de bekende cowboy Bill Cody. Je kunt hier bij het Old Trail Museum een bezoek brengen aan een ouderwets cowboystraatje met rijke geschiedenis en het graf van Bill Cody.

8: Cowboyvoedsel en entertainment

wilde westen

In Cody vind je Irma Buffalo Bills-hotel. Je kunt hier slapen, al is het wel wat prijzig. Het diner wat hier geserveerd wordt, is wel fantastisch. Een heus cowboymaal met veel vlees in de vorm van een buffet, of je kiest voor de heerlijke zachte spareribs. Bij het hotel is ook een bar waar in de avond altijd iets te beleven valt, zoals livemuziek.

9: Prairies en echte cowboys

wilde westen

Verder richting het oosten van Wyoming rijd je over de prairie, waar nog echte cowboys te vinden zijn. Menig veehouder controleert hier nog te paard de kuddes. Een enkeling gebruikt een nieuwer transportmiddel zoals een quad of buggy.

10: Devils Tower

wilde westen

In het noordoosten van Wyoming, geheel afgelegen maar middenin de prairie, vind je Devils Tower. Deze reusachtige rotsformatie zie je al vanaf grote afstand staan. Hoe dichterbij je komt, hoe verder je mond open gaat. Bij Devils Tower vind je ontzettend veel eekhoorns, een bezoekerscentrum en je kunt er een prachtige wandeling omheen maken. Deze duurt zo’n anderhalf uur en bevat wat obstakels en hoogtes. Amerika zou Amerika niet zijn als je toch geen rolstoelvriendelijk stuk pad zou hebben, zodat je met rolstoel of kinderwagen toch bij de rots kan komen.

11: Mijnwerkersdorp

wilde westen

We steken de grens over met South Dakota en gaan op zoek naar een stukje historie van deze staat. We komen terecht bij Broken Boot Gold Mine (plaatsje Deadwood). Een mijn die te bezoeken is met een gids en je laat zien en voelen hoe het voor de mijnwerkers geweest moet zijn. Houd je van motoren? Breng dan absoluut een bezoek aan Sturgis! Hier vind je vanaf begin augustus de Sturgis Motorrally, een jaarlijks evenement met en voor motorrijders.

12: Mount Rushmore

wilde westen

Vanuit Deadwood trekken we zuidwaarts richting Custer State Park. Een prachtig park waarbij je onderweg Mount Rushmore tegenkomt. Dit ligt in de Black Hills, nabij Keystone. Meer over dit monument lees je hier.

13: Keystone

wilde westen

In Keystone kun je genieten van prachtige motoren, een hapje en drankje en wat leuke excursies. Omdat Sturgis crème de la crème is voor motorrijders, vind je hen veel in South Dakota, Wyoming en Nebraska. Het landschap is uitgestrekt, heuvelachtig en heeft talloze bochten en uitkijkplaatsen waar je als motorrijder heerlijk kunt cruisen. Met de auto gaat dat overigens ook prima.

14: Oldtimers

wilde westen

Eén van de vele oldtimermachines langs de kant van de weg. Degene die van oud houdt, kan hier zijn hart ophalen.

15: Hooi

wilde westen

In South Dakota heerst een landklimaat met relatief droge lucht. Daarnaast is de grond er niet erg vruchtbaar en moeten dieren worden bijgevoerd met hooi.

16: Graincart

wilde westen

Zo’n karretje achter de trekker die het graan ophaalt bij de combine is in werkelijkheid toch groter dan het lijkt. Met deze enorme graincart vult hij in één lading de gehele vrachtwagen (en die zijn zeker niet klein in Amerika).

17: Gras harken

wilde westen

Deze cowboy harkt gras bij elkaar voor zijn paarden en heeft het prima naar zijn zin.

18: Een land vol combines

wilde westen

In South Dakota wilde ik als boerendochter graag de immense graanvelden zien. Medio augustus is het oogsttijd en uitermate geschikt om combines te spotten. In South Dakota zijn veel boeren te vinden. Veel kuddes met paarden en vleesvee op de akkers waar niets anders groeit dan een beetje gras. Op de overige akkers vind je goudgeel graan. Hier één van de vele Custom Harvesters met wel twintig combines op één stuk land. Zij trekken van zuid naar noord om te oogsten.

19: Laundry

wilde westen

Tijdens een roadtrip ontkom je er niet aan: de was. Om het echte Amerikagevoel te ervaren, doe je dat niet in een hotel, maar ga je naar de laundry. In de VS wordt dit nog vaak gedaan. Vaak kun je voor 1,25 dollar een wasje draaien in een half uurtje. Terwijl je wacht, kun je mooi eens naar de route kijken.

20: Paarden kijken

wilde westen

In Nebraska kom je vele boerderijen tegen, waarbij enkele toegankelijk zijn voor publiek in de vorm van een museum. Je kunt lekker rondkijken, paardrijden en vaak (uiteraard) iets eten en drinken.

21: Cheyenne

wilde westen

Weer terug in Wyoming bezoeken we cowboystad Cheyenne. Een fantastische stad om te shoppen en een rodeo te bezoeken. Je kunt de stad rond in een ouderwetse tram, je vindt er het State Capitol en rodeomuseum. Ik kocht er mijn eerste cowboyboots en deze draag ik nog steeds!

22: Colorado

wilde westen

Ten zuiden van Cheyenne passeren we de grens met Colorado. Deze staat is overduidelijk groener dan Wyoming en South Dakota. Er is meer gras, meer vee en meer water. Boeren kennen een irrigatiesysteem waarbij ze het perceel laten onderlopen tussen ‘dijkjes’. Door een dijkdoorbraak te creëren, zakt het water weer weg en is de grond vochtig. Op de foto zien we een vracht hooi wat naar Wyoming of South Dakota wordt gebracht.

23: Feedlots

wilde westen

Colorado kent veel feedlots: enorm grote veebedrijven waar koeien gevoed worden voor het vlees. Duizenden koeien staan in de weides die geschakeld zijn door middel van een voerstraat. Hierop rijden vrachtwagens met voer de hele dag heen en weer om de koeien te voorzien van een vers maaltje.

24: Nederland!!

wilde westen

Onderweg naar eindbestemming Denver kom je Cheyenne langs Nederland. Een leuk dorpje waar je natuurlijk niet voorbij kunt rijden zonder een paar leuke foto’s te hebben gemaakt.

25: God Bless America

wilde westen

Na zo’n prachtige roadtrip zijn we het hier helemaal mee eens!

Ook een mooie roadtrip gemaakt door Amerika? Of heb je een leuke fotoserie geschoten die je graag wil delen met andere Amerika-liefhebbers? Mail ons via info@usa365.nl en laat ons je idee weten!


wilde westenLinda van der Veer (1980) is freelance-adviseur in de groen,- grond,- en infrasector. Ze houdt enorm van reizen en Amerika en Canada zijn haar favoriete bestemmingen. Al twaalf keer maakte ze de oversteek naar het continent. Haar missie is om alle staten een keer te bezoeken; de teller staat nu op 26. Yellowstone, het wilde westen van Wyoming, de graanvelden in South Dakota en San Francisco zijn haar ‘absolute toppers’.
Linda op Twitter: @Agrolin

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven