Nu aan het lezen
Nebraska: wat te doen in de Cornhusker State?!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Nebraska: wat te doen in de Cornhusker State?!

Nebraska is niet direct de eerste Amerikaanse staat waar je aan denkt als leuke reisbestemming. Het is zelfs een gebied waar veel ervaren Amerika-reizigers nog weinig over weten. Toch is er meer te zien en doen dan alleen het rijden door grote landbouwgebieden. Hoogste tijd om eens te kijken waarom ook jij moet afreizen naar de Cornhusker State! 

Nebraska: wat te doen in de Cornhusker State?!

De grote leegte

nebraska
Bruce Springsteen – Nebraska

Nebraska is misschien nog wel het bekendst doordat Bruce Springsteen het album Nebraska uitbracht in 1982. Goede reclame zou je denken als zo’n topartiest een album over je staat maakt, maar dat viel wel mee. Het akoestische album kent duistere teksten over loners, dronken arbeiders en het depressieve, uitzichtsloze en eentonige plattelandsleven in het midwesten van Amerika. Een heerlijk, donker album om bij weg te dromen, maar voor Nebraska niet direct een visitekaartje.

De staat bestaat voor een groot deel uit heuvelachtig tot vlak landbouwgebied. De bijnaam Cornhusker State komt daar dan ook vandaan: een cornhusker is een persoon of machine die de schil van een maïskolf verwijdert. Staten zoals Nebraska, Iowa of North Dakota, die gezien worden als de grote graanschuren van Amerika, zijn niet direct populaire reisbestemmingen, maar wie het midwesten wil ontdekken, is hier zeker op zijn plaats. De staat leent zich goed als een bestemming tijdens een roadtrip maar ook de steden Omaha en hoofdstad Lincoln kunnen interessant zijn.

Vijf tips in Nebraska

#1 – Scotts Bluff National Monument

nebraska
Gedeelte van Scotts Bluff

Dit nationale monument in het westen van Nebraska is een rotsformatie die voor veel immigranten, die in de negentiende eeuw westwaarts trokken, een belangrijk herkenningspunt vormde tijdens hun route. Talloze huifkarren lieten sporen na in de omgeving, die je soms nog kunt terugvinden. Genoemd naar de bonthandelaar Hiram Scott, die in de buurt van de rotsen stierf in 1828, is Scotts Bluff een mooie tussenstop als je de nabijgelegen staat Wyoming wil bezoeken op weg naar bijvoorbeeld Yellowstone of iets zuidelijker richting de stad Denver in Colorado wilt reizen.

#2 – De stad Omaha

nebraska
Omaha Zoo

Hoewel Lincoln de hoofdstad is van Nebraska, is de stad Omaha in het oosten van de staat zowel bekender als groter. Het is de geboortestad van acteur Marlon Brando (1924-2004) en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd één van de invasiestranden in Frankrijk naar deze stad vernoemd; Omaha Beach. De plaatselijke dierentuin, de Henry Doorly Zoo, is erg bijzonder en heeft onder meer ’s werelds grootste indoorwoestijn en indoorjungle. Het centrum met zijn negentiende-eeuwse Market District is een aanrader voor een goede wandeling, iets wat in het vrij compacte Omaha sowieso goed te doen is. Liefhebbers van musea gaan naar het Durham-museum (lokale geschiedenis), wat gevestigd is in een gebouw wat ooit één van Amerika’s grootste treinstations was, of het Joslyn-museum, het grootste kunstmuseum van Nebraska. Via de Bob Kerrey Pedestrian bridge kun je al wandelend naar de staat Iowa aan de andere zijde van de Missouri-rivier. Hiermee is de brug een unicum in de hele Verenigde Staten.

nebraska
Bob Kerrey Pedestrian Bridge

#3 – Carhenge: Stonehenge, with a twist!

Vlakbij de stad Alliance in het westen van Nebraska ligt Carhenge, een bizarre versie van het Engelse Stonehenge. In plaats van stenen bestaat het in 1987 opgerichtte Carhenge uit oude Amerikaanse auto’s, die allemaal grijs geverfd zijn. Carhenge is gratis te bezoeken en met recht een mooie stop om eens een leuke foto te maken! Wie Scotts Bluff bezoekt, moet hier eigenlijk wel even langs!

nebraska
Carhenge

#4 – Indian Cave State Park

In het uiterste zuidoosten van Nebraska ligt dit State Park, waarvan de naam al onthult wat er te zien is. Belangrijkste attractie in dit park langs de Missouri-rivier is de grot met zijn wanden vol rotstekeningen gemaakt door indianen die het gebied vroeger bevolkten. Hoe oud ze precies zijn is onbekend, maar uitgegaan wordt van enkele duizenden jaren! Het park is verder ideaal voor een mooie wandeling, tocht per paard of nachtje kamperen. Een mooie stop als je toch op weg bent richting Omaha of de andere kant op, richting Kansas City, de Route 66 in Missouri of oostwaarts naar Chicago.

nebraska
Trap in Indian Cave State Park

#5 – De Chimney Rock (National Historic Site)

Je kunt hem moeilijk missen in de wijde omgeving, de Chimney Rock, een imposante rotsformatie van 480 voet hoog. Net als het nabijgelegen Scotts Bluff gelegen in het westen van Nebraska, is deze rots bekend geworden als herkenningspunt voor (im)migranten op doortocht in de negentiende eeuw. Uiteraard is er een bezoekerscentrum bij de Chimney Rock waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de streek en de geologie van deze rots. Kodakmomentje!

nebraska
De Chimney Rock

Alleen deze vijf tips maken een bezoek aan Nebraska al de moeite waard wat ons betreft. Oké, het is misschien geen staat waar je een week zult verblijven, maar wel degelijk de moeite waard om eens doorheen te rijden! Met staten als Wyoming, South Dakota, Iowa, Kansas, en Missouri om Nebraska heen, kan het bijna niet anders of de route van één van jouw roadtrips moet hier doorheen lopen! Laat ons weten welke sights jij de moeite vond in Nebraska!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven