Nu aan het lezen
Onze top 25 van musea in Amerika. En handige tips!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Onze top 25 van musea in Amerika. En handige tips!

Amerika telt duizenden musea, zo rond de 35.000. Dat zijn er meer dan alle vestigingen van Starbucks en McDonalds bij elkaar opgeteld! Wij stelden een top 25 samen, gebaseerd op onze eigen bezoeken en ervaringen, feedback van onze gastschrijvers en de reacties van onze volgers op Facebook. Binnenkort naar de VS? Raadpleeg onze top 25 van musea in Amerika, want er zit ongetwijfeld een museum bij jou in de buurt!

Musea in Amerika: onze top 25 en handige tips!

1. American History (Washington D.C.)

flagWe kunnen er natuurlijk maar met één beginnen: het National Museum of American History. Dit museum, gelegen aan de National Mall in het hart van de hoofdstad, vertelt de geschiedenis van de Verenigde Staten. Je vindt hier tentoonstellingen in allerlei segmenten; van politiek en cultuur, tot entertainment en technologie. Pronkstuk is de Star-Spangled Banner Flag uit de Oorlog van 1812, die de basis vormde voor het latere volkslied. Maar je ziet hier ook de stoel van Archie Bunker, de camera van de broers Naudet (9/11), de hoed van Lincoln en diverse historische voertuigen. Hier ben je wel een aantal uurtjes zoet! Vooral een aanrader bij een dag met veel neerslag.

2. 9/11 Memorial & Museum (New York City)

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Om stil van te worden. Op de plaats waar eerder de Twin Towers stonden, is nu een parkje aangelegd met twee enorme watervallen. Rondom bevinden zich randen met de namen van alle slachtoffers (ook die in Pennsylvania en Washington vielen). Een rondleiding over het terrein is te boeken bij de vele gidsen die er rondlopen.

Onze lezers Ivonne Peeters Esters en Anuschka van den Bussche brachten ook een bezoek. “Heel erg indrukwekkend! Maar neem wel voldoende tijd om alles te bekijken,” aldus Van den Bussche.

Onder de grond (de ingang vind je bij het opvallende witte kunstwerk) zit het officiële 9/11-museum. Eveneens sober ingericht. De objecten en het fotomateriaal die je er ziet, spreken voor zich. Verder is het museum voorzien van diverse kunstwerken en foto’s van de slachtoffers. Ook bezochten wij het nieuwe One World Trade Center. Voor een overzicht van alle musea en memorials over 9/11 raadpleeg dan dit artikel.

National September 11 Memorial & Museum

3. Sixth Floor Museum (Dallas, Texas)

dealey uitgelichtDe moord op president John F. Kennedy van vrijdag 22 november 1963 behoort nog altijd tot één van de meest aangrijpende gebeurtenissen binnen de Amerikaanse geschiedenis. Een gebeurtenis waar wij een enorme fascinatie voor hebben en op onze site al vele malen over schreven. Het Sixth Floor Museum in het Texas School Book Depository bij Dealey Plaza, de plek des onheils, bezochten wij meerdere malen. Het is de verdieping waar de vermeende dader Lee Harvey Oswald zich bevond toen JFK in zijn limousine door kogels werd getroffen. Je vindt er info over de dag, de betrokkenen, stoet en de befaamde video van Abraham Zapruder. Jammer genoeg is de plek waar Oswald bij het raam stond, afgeschermd met een transparante wand.

4. National Air and Space Museum (Washington D.C.)

Uitgelichte Museum DCBehoort tot de populairste en best bezochte musea ter wereld. Niet gek als je kijkt wat Amerika door de geschiedenis heen heeft betekend voor de lucht- en ruimtevaart. In 1903 maakten de broers Wright hun eerste experimentele vliegtuigvlucht in North Carolina en later was er de opkomst van Boeing. Ook is er het toestel de ‘Spirit of St. Louis’ te bewonderen. Hiermee maakte de beroemde luchtvaartpionier Charles Lindbergh in 1927 een trans-Atlantische vlucht. Wij waren hier in 2008 en keken onze ogen uit. Overal zijn er oude propellervliegtuigjes, grote toestellen, straaljagers, maquettes, video’s en ruimtevaartobjecten te bewonderen. En het museum staat niet stil, want in april 2014 begon de aanbouw van de Boeing Milestones of Flight Hall. In juli 2016 is dit afgerond, dus dat zou wel eens een mooie aanleiding kunnen zijn om het museum rond die tijd te bezoeken.

Lees meer over het museum in dit artikel.

Monique Peters maakte ons in hetzelfde genre nog attent op The Museum of Flight in Seattle, Washington. “Erg interessant!! Heel leuk om allerlei modellen van Boeing te zien, maar de fabriek zelf was nog interessanter. Bijvoorbeeld om te zien hoe de Dreamliner werd gebouwd.”

5. Newseum (Washington D.C.)

Bill Biggart in NewseumEd Harms wees ons op dit vrij nieuwe museum (1997) dat wij zelf ook bezochten. Dit interactieve museum laat je de wereld van het nieuws en de journalistiek ontdekken, met mooie vaste tentoonstellingen en vijftien theaters. Herbeleef 9/11, bekijk beroemd bewijsmateriaal van de FBI en bewonder de voorpagina’s van toonaangevende Amerikaanse kranten gedurende afgelopen eeuwen. Je kunt moeiteloos een ochtend of middag in het Newseum doorbrengen. Let op: veel musea in Washington DC zijn gratis, maar voor het Newseum dien je wel te betalen.

6. Metropolitan Museum of Art (New York City)

Het grootste en misschien wel belangrijkste kunstmuseum ter wereld. Het complex bevindt zich in New York City, aan de oostelijke kant van Central Park. Trek gerust een hele dag uit voor dit prachtige museum met meer dan twee miljoen kunstwerken van over de hele wereld. Alle belangrijke schilders en beeldhouwers zijn hier vertegenwoordigd. Ons persoonlijk hoogtepunt: de Egyptische Tempel van Dendur! New York heeft diverse musea die moeiteloos ook in deze lijst opgenomen hadden kunnen worden, zoals het MoMa, het Guggenheim Museum en het American Museum of Natural History.

7. National World War II Museum (New Orleans, Louisiana)

Een fantastisch museum! Wij schreven er eerder deze reportage over. Een must voor wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog, maar eigenlijk verplichte kost voor iedereen. Met name de Slag om Normandië (D-Day) belichten ze hier op geweldige wijze, maar er is ook aandacht voor de strijd in de Pacific. Het museum is al een aantal jaar grondig in verbouwing. Voor 300 miljoen dollar verviervoudigt men het grondoppervlak en in 2017 hopen ze de renovatie af te ronden. Door Katrina heeft dat proces flink vertraging opgelopen.

National World War II Museum uitgelichteNational World War II Museum in New Orleans (9)Onze top 25 van musea in Amerika. En handige tips!

8. Abraham Lincoln Presidential Museum (Springfield, Illinois)

Abraham Lincoln MuseumLigt midden in downtown Springfield, op zo’n vier uur rijden ten zuiden van Chicago. Van alle presidentiële musea is die van Abraham Lincoln misschien wel de meest bijzondere qua historisch perspectief, omdat hij de slavernij afschafte en een einde maakte aan de Amerikaanse Burgeroorlog. Maar: er is ook uitgebreid aandacht voor zijn jeugdjaren – Lincoln groeide op in een bescheiden milieu – zijn privéleven, de advocatuur, zijn verkiezing in het Huis van Afgevaardigden en de weg naar het presidentschap. Lincoln, die kort na zijn inauguratie voor zijn tweede termijn werd doodgeschoten, ligt als één van de weinige presidenten niet begraven bij zijn museum, maar in een indrukwekkende graftombe op Oak Ridge Cemetary, een paar kilometer verderop.

Meer weten over presidentiële musea? Lees dan ons rapport.

9. Graceland en Sun Studio (Memphis, Tennessee)

Hier op 3764 Elvis Presley Boulevard woonde legende Elvis Presley van 1957 tot zijn dood in 1977. De woning is het drukst bezochte huis van de VS, op het Witte Huis na. Graceland ligt even buiten het centrum. Je kunt erheen rijden, maar wij adviseren het volgende: er pendelt de hele dag door een gratis busje van de Sun Studio naar Graceland. Je komt tijdens die rit van een half uur lekker in de stemming dankzij Elvis’ muziek. Het bezoek is niet goedkoop (40 dollar), maar de moeite waard. Hieronder de Jungle Room van Elvis, één van de hoogtepunten.

Jungle Room van Elvis; een hoogtepunt van Graceland

Sun Studio mag je dan ook niet overslaan. Dit is de plek waar in de jaren ’50 vele beroemde artiesten begonnen, waaronder dus Presley, die er 23 titels opnam. Andere grote namen zijn Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbison, B.B. King, Howlin’ Wolf en Charlie Feathers.

Tim Wietsma bezocht Sun Studio net als wij. “De studio is nog exact hetzelfde als het toen in de jaren 50 is opgericht.”

Sun Studio - door Lance Vaughn geportretteerd

10. National Civil Rights Museum (Memphis, Tennessee)

National Civil Rights Museum in MemphisVan een heel andere orde in Memphis is het National Civil Rights Museum, gevestigd in het voormalige Lorraine Motel. Genieten doe je niet hier – je verwondert je over de staat van het land in de turbulente jaren ’50 en ’60. Hier werd in april 1968 Martin Luther King vermoord. Het Amerikaanse nationale burgerrechtenmuseum beschrijft de strijd voor burgerrechten van de Afro-Amerikanen, vanaf de aankomst van de eerste zwarte slaven in de Britse koloniën in 1619 tot aan de afschuwelijke moord op King. Bekijk onder meer kamer 306, de kamer van King. In 2001 vond een eerste uitbreiding plaats. Sindsdien maakt ook het nabijgelegen pand, vanwaar moordenaar James Earl Ray de dodelijke schoten loste, deel uit van het museum.

11. Battleship Memorial Park (Mobile, Alabama)

De USS Alabama was tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevreesd gevechtsschip. Nu doet de Amerikaanse vloot sinds 1965 dienst als museum in het havenplaatsje Mobile, in het zuiden van de staat Alabama. Ook zijn er een onderzeeër, een hangar met oude vliegtuigen en tanks te bewonderen. Wij waren er tijdens het 50-jarige jubileum (2015), na een tip van Linda van der Wel. Het parkeergeld bedraagt 2 dollar, het entreebewijs (voor volwassenen) 15 dollar. Trek voor het Battleship Memorial Park gerust een paar uur uit!

Submarine 2

Anita Janssen-Franken wees ons nog op het vergelijkbare Intrepid Sea, Air & Space Museum, gelegen aan de Hudson in New York. Wij bezochten het vliegdekschip in 2015 eveneens. Het vormt een leuke afwisseling tijdens je stedentrip door de Big Apple. In San Diego (Californië) vind je met de USS Midway een zelfde soort attractie. Lisenka Alleman en Ivonne Peeters Esters herinnerden ons daaraan. Dank!

12. National Constitution Center (Philadelphia, Pennsylvania)

Dit museum wijdt zich volledig toe aan het verspreiden van kennis over de Amerikaanse grondwet. De belangrijkste tentoonstelling is The Story of We the People. Door middel van honderden beelden, geluiden, teksten, voorwerpen en sculpturen leer je de constitutie goed kennen. Naast de vaste collectie zijn er veel tijdelijke tentoonstellingen die vooral het thema vrijheid belichten. Toen wij er in 2013 waren, was er een prachtige expositie over het jaar 1968 – het jaar van de moorden op RFK en Martin Luther King, Vietnam en tal van andere belangrijke gebeurtenissen. Een museum dat je kunt bezoeken als je in het centrum bent: (bijna) alle andere highlights van Philadelphia zijn op loopafstand.

13. John F. Kennedy Museum (Boston, Massachusetts)

JFK-museumLigt buiten het centrum van Boston, in de Dorchester Bay op een universiteitsterrein. Het uitzicht vanaf de achterzijde van het museum op de skyline Boston is erg mooi. Om bij het museum te komen, moet je vanuit Boston met de auto of het openbaar vervoer. Omdat JFK van de zee hield, heeft de locatie zeker iets symbolisch. De video over JFK aan het begin van de tour is indrukwekkend. Over de presidentscampagne van 1960, waar Richard Nixon namens de Republikeinen JFK’s opponent was, is een aparte ruimte ingericht met rekwisieten en facts & figures rondom de verkiezingsuitslag. Al met al vinden wij dit presidentiële museum een enorme aanrader, maar met onze Kennedy-fascinatie is dat natuurlijk geen verrassing.

14. Henry Ford Museum (Dearborn, Michigan)

Opgericht en vernoemd naar de Amerikaanse industrieel en oprichter van Ford. Het museum is een verkapte ode aan de Industriële Revolutie, met tal van voorwerpen, voertuigen en machines die een enorme historische waarde vertegenwoordigen. Je vindt hier bijvoorbeeld de bus waarin de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks in 1955 haar zitplaats weigerde op te geven voor een blanke, de Lincoln waarin John F. Kennedy werd vermoord en de stoel van Abraham Lincoln uit het Ford’s Theater van die fatale 14 april 1865.

15. Brooklyn Museum (Brooklyn, New York)

Wat maakt het Brooklyn Museum zo bijzonder? Naast het mooie moderne gebouw met klassiek aandoende gevel, is dat wat ons betreft vooral de diversiteit aan collecties. Je kunt er een prachtige verzameling kunst en erfgoed uit de Egyptische Oudheid bekijken met topstukken als sarcofagen en opgegraven beelden van farao’s. Moderne onderwerpen zijn er ook; zo was er tijdens ons bezoek een expositie over de sneakercultuur.

Wij schreven deze recensie over het museum.

brooklynmuseum2015brooklynmussneakersEen kleine waarschuwing is op zijn plaats: de naam van het Brooklyn Museum is misschien wat misleidend. Wie verwacht er alles over de geschiedenis van Brooklyn te leren, vanaf het ontstaan van ‘Breuckelen’ in de tijd dat de Nederlanders er nog de scepter zwaaiden tot het moderne stadsdeel dat het vandaag is, komt bedrogen uit. Het museum is namelijk een kunsthistorisch museum, wat betekent dat de exposities zich voornamelijk focussen op kunst uit verleden en steeds vaker ook het heden. Natuurlijk zit daar een flinke dosis geschiedenis bij, maar lang niet alleen van Brooklyn of zelfs de stad New York. Dat kan een minpunt zijn als je daar als bezoeker niet op rekent.

16. Roswell UFO Museum (Roswell, New Mexico)

Roswell MuseumHeb je iets met het UFO-mysterie? Dan moet je dit museum gelegen aan North Main Street absoluut een keer bezoeken! Wij gingen er in de zomer van 2011 even kijken, op onze doortocht richting Las Vegas. Het museum is niet heel groot en spectaculair, maar een must voor mensen die affiniteit hebben met UFO’s en mogelijk buitenaards leven. Roswell dankt zijn faam aan een incident in 1947, toen er een vliegende schotel in de omgeving van het stadje zou zijn gecrasht. Er werden later vele boeken over geschreven en series, documentaires en films over gemaakt. Roswell heeft tot op de dag van vandaag een enorme aantrekkingskracht op mensen vanuit heel de wereld.

17. Delta Blues Museum (Clarksdale, Mississippi) 

delta-blues-museum-guitars-courtesy-visitmississippi-1024Bluesliefhebbers opgelet! Hier moet je een keer naartoe! Het museum vind je in Clarksdale, een kleine stad met ongeveer 20.000 inwoners dat bekendstaat als de geboorteplaats van de Blues. Hier bevindt zich dan ook het Delta Blues Museum. Wij bevelen een bezoek van harte aan. Er staat een levensgroot beeld van de legendarische blueszanger Muddy Waters en er is aandacht voor helden als John Lee Hooker, Howlin’ Wolf en Robert Johnson. Bekijk de gitaren en snuif de geur van de blues op!

Voor meer info over deze regio zie dit artikel.

18. Pearl Harbor (Oahu, Hawaii)

Bovenop het gezonken schip de USS Arizona staat tot op de dag van vandaag een memorial, ter nagedachtenis aan de slachtoffers die op 7 december 1941 het leven lieten tijdens de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Een bootje vaart toeristen naar de plek. Op het memorial is het stil. In het schip drijven nog altijd 900 lichamen van vele strijders; on eternal patrol, noemen ze het, op eeuwige patrouille. Liefst 2100 mariniers verloren die dag hun leven op de USS Arizona. Een indrukwekkende plek om te zijn.

Wij bezochten Hawaii en uiteraard ook Pearl Harbor, waarover wij dit verhaal schreven.

19. Alcatraz (San Francisco, Californië)

AlcatrazUitgelichtWie in San Francisco is, mag Alcatraz absoluut niet overslaan. Met een boot vaar je naar Alcatraz, waar je met een koptelefoon een ‘self guided tour’ kunt doen. Een aanrader: de tour is erg goed en won diverse prijzen. Je kunt natuurlijk ook aansluiten bij een groepstoer. Zie hoe gevangenen er hun jaren sleten, loop over de buitenplaats, neem plaats in een cel en laat je fotograferen. Erg interessant: leer alles over de ontsnapping van 1962! Welke boot je terugneemt, is helemaal aan jou. Neem de tijd op dit eiland!

Belangrijke tip voor bezoekers tijdens het hoogseizoen: wil je zeker zijn dat je het eiland kunt bezoeken, bestel dan vooraf tickets.

20. The Eastern State Penitentiary (Philadelphia, Pennsylvania)

Eastern State PenitentiaryEen vrij onbekende bezienswaardigheid waar wij nog nooit van gehoord hadden, maar het verraste ons in positieve zin! De Eastern State Penitentiary was als gevangenis in gebruik van 1829 tot 1971. Bankrover Willie Sutton en maffiabaas Al Capone waren twee van ESP’s bekendste gevangenen. Bij binnenkomst krijg je een audioset; wandel ermee langs de vele interessante plekken. Voor de meeste bewoners was het verblijf een hel; Capone had een fraai ingerichte cel die nog intact is gebleven. Ook interessant: het verhaal over de beroemde ontsnapping van 1945. Meer info vind je op de website van The Eastern State Penitentiary.

21. Chicago History Museum (Chicago, Illinois)

Als geschiedenisliefhebber koos ik in Chicago voor dit museum; anderen willen wellicht naar The Art Institute of Chicago. In het Chicago History Museum kom je meer te weten over het kleurrijke verleden van de stad. Tot de hoogtepunten behoren miniatuurvoorstellingen van de Great Chicago Fire en levensgrote voorstellingen van belangrijke jaren uit de stadsgeschiedenis. Zelf vond ik erg interessant om te zien wat men tentoonstelde over de jaren van de maffia; lees daar meer over in dit artikel.

22. Hearst Castle (San Simeon, Californië)

Na een tip van onze gastschrijver Kenny Louwen. Hij bezocht het historische landhuis aan de westkust, dat ooit eigendom was van krantenmagnaat William Randolph Hearst maar in 1957 gedoneerd werd aan de staat Californië. Beroemdheden als Walt Disney, Charlie Chaplin, Winston Churchill en Charles Lindbergh logeerden in dit gigantische paleis, waar bezoekers tegenwoordig kunnen genieten van de kunstcollecties en fraaie architectuur.

“We stootten er destijds bij toeval op, dus er moet ergens een bord hebben gestaan. Het is een enorm terrein met een kasteel. Ik zou het eerder een paleis noemen, of nóg beter: een verzameling van mooie gebouwen,” graaft Louwen in zijn geheugen.

23. Emmett Till Historic Intrepid Center (Glendora, Mississippi)

Emmett Till MuseumSegregatie: dichterbij ga je niet komen. Dit is het aangrijpende verhaal van Emmett Till (klik en lees ons artikel). Till werd als 10-jarig donker jongetje slachtoffer omdat hij iets te uitdagend keek naar een blanke vrouw. In het hart van de Mississippi Delta vind je de ‘plaats delict’ van die flirt en het aangrijpende museum, in Glendora. Iedereen zou ooit eens in dit museum moeten zijn. Het oogt wellicht wat knullig omdat hier geen miljoenen aan subsidies uit te geven waren, maar de boodschap is duidelijk en zeer belangrijk. In de buurt? Neem de afslag.

24. B.B. King Museum (Indianola, Mississippi)

Het B.B. King Museum and Delta Interpretive Center ligt echt in de middle of nowhere. Het museum is gebaseerd op de bekende Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter die ooit in Indianola woonde. Het is heel modern en er heerst een leuke sfeer. King overleed in mei 2015 en wij bezochten het museum in 2009 – we weten niet of er sindsdien veel veranderd is in Indianola. Ben je in de buurt? Neem er een kijkje!

25. Getty Museum (Los Angeles, Californië)

gettycenterHet J. Paul Getty Museum kent twee locaties, de bekendste is het Getty Center in Los Angeles en de tweede locatie is de Getty Villa in Malibu. Nu zijn L.A en Malibu niet direct twee bestemmingen waarbij je direct aan musea denkt, maar het Getty Museum is toch echt de moeite waard. Een kunstcollectie van wereldfaam en ook de gebouwen zelf zijn al de moeite waard om te bekijken. Liefhebbers kunnen beide locaties eenvoudig bezoeken, de afstand is met de auto al in een half uur te overbruggen. Zeg nou zelf, een bezoekje aan L.A. met alleen maar zon, zee en Hollywood gaat ook vervelen toch?!

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven