Nu aan het lezen
Boston; alle highlights langs de Freedom Trail
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Boston; alle highlights langs de Freedom Trail

Boston is één van de leukste steden van Amerika! Het werd officieel een plaats in 1630 en in 1822 een stad. De hoofdstad van de staat Massachusetts is één van de oudste steden van Amerika met een welvarende economie en rijke historie. De politieke zegetocht van John F. Kennedy begon hier. Boston is echter ook de onofficiële hoofdstad van de regio New England, een prachtige toeristische trekpleister en één van de meest Europees aandoende steden aan de Amerikaanse oostkust. Leer de geschiedenis van Boston kennen door de Freedom Trail van ruim vier kilometer te lopen (volg de rode markers op de straat) en vergaap je aan alle pracht, praal en historie!

Boston; alle highlights langs de Freedom Trail

Boston Common
BostonFreedomTrailEr is geen betere plek om de Freedom Trail te beginnen dan bij de Boston Common. Het is het oudste park van Amerika en ligt in hartje Boston. Lang geleden gekocht door kolonisten, die eigenaar werden van het 44 hectare beslaande gebied. De Boston Common is hét park om doorheen te wandelen of even lekker te luieren na een stevige wandeldag. Want één ding is zeker: Boston is een echte wandelstad. Hoewel de Public Garden officieel niet tot de Freedom Trail behoort, neem er wel even een kijkje. Hij ligt naast de Boston Common.

Massachusetts State House
BostonMassaStateHHet gebouw, pal naast de Boston Common, werd op 11 januari 1798 opgeleverd en behoort tot één van de oudste gebouwen van de wijk Beacon Hill, een wijk die hoofdzakelijk wordt bewoond door mensen met een dikke portemonnee. Eén van de meest opvallende aspecten aan het Massachusetts State House is de gouden koepel, die het gebouw extra cachet geeft. Hier begon John F. Kennedy zijn politieke carrière en maakte zijn broer Ted Kennedy furore als senator. Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney diende er als gouverneur.

Park Street Church
De kerk werd gesticht in 1809 en staat op de hoek van Park en Tremont Street. In de zeer vroege jaren was de kerk met zijn 66 meter één van de hoogste gebouwen van Boston. Bezoekers van de stad zagen de kerk al van grote afstand. Het ontwerp is gemaakt door architect Sir Christopher Wren.

Granary Burying Ground
Deze begraafplaats stamt uit 1660! Onder andere de ouders van Benjamin Franklin liggen hier begraven, net als vele andere Bostonions. De historische begraafplaats heeft 2300 markers, maar naar schatting vonden er meer dan vijfduizend mensen uit Boston hun laatste rustplaats.

Benjamin Franklin Statue en Boston Latin School
BostonFranklinStatueDe Boston Latin School, gesticht op 23 april 1635, is de oudste openbare school in Amerika. In de beginjaren bood de school vrij onderwijs aan jongens aan, terwijl meisjes vooral thuis onderwijs genoten. Vijf ondertekenaars van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring kregen hier onderwijs: Benjamin Franklin (van hem staat een groot standbeeld voor het gebouw), Samuel Adams, John Hancock, Robert Treat Paine en William Hooper. Franklin kwam later ook op de lijst van drop-outs…

Old Corner Book Store
Het oudste, commerciële gebouw van Boston. Gebouwd in 1718 als apotheek. Halverwege de negentiende eeuw was de Old Corner Book Store een belangrijke plek waar boeken werden uitgegeven, ook al omdat Boston in die tijd Amerika’s literaire Mekka was. In 1960 dreigde het gebouw te worden gesloopt om er een parkeergarage neer te zetten. Daar staken de inwoners van Boston succesvol een stokje voor.

Old South Meeting House
Het Old South Meeting House, gebouwd in 1729, was geen kerk, maar een ontmoetingsplek. Eén van de meest historische bijeenkomsten vond er plaats tijdens de Amerikaanse Revolutie, inclusief de bijeenkomst op 16 december 1773. Meer dan dertig ton thee werd met drie schepen vanuit Engeland naar Boston vervoerd. Als de thee zou worden uitgeladen, moest Boston belasting betalen aan Engeland. Zolang er geen afvaardiging in de Britse regering zat, werd dat geweigerd. Vijfduizend mensen kwamen bijeen en uiteindelijk besloten zij de thee niet aan te nemen. Het gevolg: 340 theekratten werden gedumpt in de haven. Het incident zou bekend komen te staan als de Boston Tea Party.

Old State House
BostonOldStateHouseDe Old State House was meer dan driehonderd jaar het symbool van vrijheid in Boston en eigenlijk de voorloper van het huidige Massachusetts State House. Vanuit dit gebouw werden Massachusetts en Boston jarenlang geregeerd. De onafhankelijkheidsverklaring uit 1776 werd vanaf het balkon van het Old State House voorgelezen aan de inwoners van Boston. De Old State House is in mijn optiek één van de mooiste plekken in Boston. Het ligt vlakbij Faneuil Hall, midden tussen de moderne gebouwen van Boston. Het nieuwe en oude Boston door elkaar; dat maakt de stad tot wat het is!

Site of Boston Massacre
Voor het Old State House vond op 5 maart 1770 een ernstig incident plaats dat de historie inging als de ‘Boston Massacre’. Een man met de naam Edward Gerrish raakte verzeild in een handgemeen met een Engelse wachtpost, waarna inwoners Gerrish te hulp schoten. Daardoor kwamen ze tegenover een klein Engels regiment te staan. De Bostonions gooiden sneeuwballen en afval naar de soldaten. De order ‘niet vuren’ zou vervolgens verkeerd zijn begrepen. Soldaten openden het vuur. Er vielen vijf doden en zes gewonden.

Faneuil Hall
BostonFaneuilNaar dit beroemde gebouw, de voortuin van het gezellige Quincy Market, wordt vaak gerefereerd als ‘the home of free speech’ en ‘the cradle of liberty’. Faneuil Hall was gastheer van Amerika’s eerste ‘Town Meeting’. Het is een plek voor debat en politiek. De in 2009 overleden senator Ted Kennedy kondigde hier in 1979 zijn gooi naar het presidentschap aan, maar zittend president Jimmy Carter versloeg hem tijdens de voorverkiezingen.

Paul Revere House
BostonPaulRevereGebouwd rond 1680. Het is het oudste onderkomen dat nog overeind staat in het centrum van Boston en het enige huis van de Freedom Trail. Paul Revere kocht het huis in 1770 op 35-jarige leeftijd. Later werd Revere bekend vanwege het beroemd geworden gedicht Paul Revere’s Ride.

Old North Church
De Christ Church in the City of Boston, vooral bekend als de Old North Church, is de oudste, nog bestaande kerk in Boston. De kerk opende voor het eerst zijn deuren op 29 december 1723 en bestaat dus al een kleine driehonderd (!) jaar. De torenspits heeft een lengte van 58 meter en is daarmee de langste in Boston.

Copp’s Hill Burying Ground
Vernoemd naar de schoenmaker William Copp. De plek is de laatste rustplaats van koop- en ambachtslieden en ambachtelijke mensen die in Boston North End woonden. De plek ligt op een heuvel waar ooit een windmolen stond. De grond is lang geleden geschonken aan Boston. Copp’s Hill Burying Ground was de grootste koloniale begraafplaats sinds 1659.

Bunker Hill Monument
BostonBunkerHillHet gevecht van Bunker Hill op 17 juni 1775 was het eerste, grote gevecht tijdens de Amerikaanse Revolutionaire oorlog en voorspelde het karakter en de uitkomst van de rest van de oorlog. De obelisk is 75 meter hoog en een trap van 291 treden brengt je naar de top van het monument.

USS Constitution
Het oudste oorlogsschip stamt uit 1797 en kreeg al heel snel de bijnaam ‘Old Ironsides’ tijdens de oorlog van 1812. Er werden ‘cannonballs’ op het schip geschoten, maar die ketsten zo af op de zijkanten van het schip. Eén van de medewerkers op het schip maakte daarop de opmerking dat de zijkanten waren gemaakt van staal.

Hoofdstad van Massachusetts

BostonQuincyBoston is een stad met een rijke historie en natuurlijk is er in de hoofdstad van Massachusetts veel meer te zien dan alleen de Freedom Trail. Denk bijvoorbeeld eens aan Back Bay met het prachtige Copley Square aan Boylston Street. Twee jaar geleden ontploften er aan die straat twee bommen tijdens de Boston Marathon, maar die plekken zijn snel hersteld. En wat te denken van het gezellige Newbury Street, met de prima restaurants? Absoluut een plek om de avonduren door te brengen. Of Quincy Market, met haar kleine winkeltjes, terrasjes en eetgelegenheden, achter Faneuil Hall. Overdag en ’s avonds barst het daar van de gezelligheid. Natuurlijk is er ook nog The Waterfront, met mooie vergezichten op de Boston skyline! Voor de sportliefhebbers: bezoek een honkbalwedstrijd van de Boston Red Sox of kies voor een rondleiding door Fenway Park, het stadion.

Wandelstad

BostonTBoston is een echte wandelstad. Veel toeristische trekpleisters liggen relatief gezien op korte afstand van elkaar. Trek goede wandelschoenen aan en ontdek de stad met de benenwagen, zo luidt ons advies. Het openbaar vervoer in Boston is echter ook goed geregeld. Met de metro, in de volksmond de ‘T’ genoemd, kom je overal. Overweeg met de metro een tripje naar het nabijgelegen Cambridge om een bezoek te brengen aan het terrein van de beroemde Harvard Universiteit.

Overnachting

BostonParkPlazaAls grote stad heeft Boston uiteraard vele hotelkeuzes. Net als andere steden aan de Amerikaanse oostkust zoals New York en Washington DC is een hotelovernachting in Boston niet spotgoedkoop. Wil je toch waar voor je geld en toch op een aantrekkelijke plaats overnachten? Boek dan een kamer in het Boston Park Plaza. Het hotel staat in Back Bay en is, zeker als je met z’n tweeën bent, betaalbaar. Om de hoek zit een parkeergarage. Het hotel ligt pal naast de Boston Public Garden en de Boston Common. De ‘T’ ligt op loopafstand. Ook Newbury Street en Copley Square zijn moeiteloos lopend te bereiken. Andere interessante punten zijn vanuit Boston Park Plaza eenvoudig bereikbaar. Het hotel ligt op tien minuten van Boston Logan International Airport. Een andere hoteloptie is de Boston Common Copley Square.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven