Nu aan het lezen
Pretparken in Amerika: onze top 25
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Pretparken in Amerika: onze top 25

Binnenkort naar Amerika? En nog op zoek naar een dagje uit? Overweeg dan een bezoek aan één van de vele pretparken. Ze zijn haast overal te vinden, in alle soorten en maten. Wilde achtbanen, waterpret, filmsets, zeldzame dieren, voorstellingen; themaparken zijn er volop. Wij vroegen op Facebook om tips, en kregen veel reacties. Met als resultaat onderstaande Top 25! Dank voor jullie bijdragen! Heb jij een aanvulling? Let us know!

Pretparken in Amerika: onze top 25

1. Universal Studios Hollywood

(Universal City, Californië & Orlando, Florida)

UniversalWe beginnen met één van de bekendste en klassieke themaparken uit Amerika: de Universal Studios. Na tips van Karin Heijmans-Limmen, Peter en Angelique Greebe, Sandra Lenaerts-Schrijbers, Jeffrey Niemantsverdriet en Rudy Olthof. Universal Studios Hollywood bestaat sinds 1964 en in 1990 kwam er een soortgelijk attractiepark in Orlando. Waan je op de sets van beroemde Hollywoodfilms en bekende tv-producties en geniet van voorstellingen, filmstunts en 3D-shows. In Orlando heb je met het Islands of Adventure ook nog de nodige achtbanen en attracties naast de filmstudio’s.

“The Simpsons Ride (zie deze clip) is fantastisch, maar ook Jurassic Park. Eerlijk gezegd is het gewoon één groot genieten,” aldus Karin Heijmans-Limmen. Jeffrey Niemantsverdriet over zijn ervaringen: “Universal is gewoon geweldig qua sfeer en attracties. Vooral Harry Potter-land vonden wij heel gaaf.”

2. SeaWorld

Bassie in SeaWorld(Orlando, Florida, San Diego, Californië & San Antonio, Texas) 

Bezoek dolfijnenshows, bezichtig aquariums met de gevaarlijkste haaien en geniet van orka’s en andere bijzondere zeedieren. SeaWorld San Diego (1964) is het oudste van de drie themaparken. In 1973 volgde Orlando, in 1988 San Antonio. Bassie & Adriaan bezochten tijdens hun serie De Reis Vol Verrassingen uit 1994 – deze speelde zich af in Amerika – diverse pretparken in Florida, waaronder SeaWorld.

3. Disney’s Magic Kingdom

(Lake Buena Vista, Florida) 

Vuurwerk tijdens 4 juli in Magic Kingdom, Florida. Mandy Charité maakte ons attent op dit themapark dat opgehangen is aan de Disneyfiguren en sprookjesverhalen. “Alleen er doorheen lopen is al een beleving op zich! De lichtjesparade en lichtshow op het kasteel is wel écht het hoogtepunt.” Ook onze gastschrijfster Hennie Snoeren reageerde: “Alles van Disney is eigenlijk mooi vanwege de sfeer.” Het Cinderella Castle is het symbool van Magic Kingdom. Op de foto te zien tijdens het vuurwerk op 4 juli, de nationale feestdag in Amerika.

Magic Kingdom maakt onderdeel uit van het immense Walt Disney World Resort, oftewel Disney World. Het is één van de best bezochte vakantieoorden ter wereld met zo’n 25 miljoen bezoekers op jaarbasis die overal vandaan komen. Parken als Animal Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Epcot (zie elders in deze top 25) en de diverse waterparken zoals Disney’s Blizzard Beach en Typhoon Lagoon zijn afgeleiden van het in 1971 geopende Walt Disney World Resort. Wereldwijd een begrip.

4. Cedar Point

(Sandusky, Ohio) 

Een tip van Frankie Robert. Dit park noemt zichzelf ‘The Roller Coaster Capital of the World’ (achtbaanhoofdstad van de wereld) en gek is dat niet. Het gaat in dit attractiepark voornamelijk om loopings, scherpe bochten en steile duikvluchten. Snel, hoog en spectaculair. Er zijn bijna 20 verschillende rollercoasters te vinden. Opende in 1870 en is daarmee, op Lake Compounce na, het oudste attractiepark van de Verenigde Staten.

Nieuw in 2015 is de Rougarou (zie video hieronder). Deze gaat op zaterdag 9 mei open voor het publiek, maar er is een speciale veiling die de 64 hoogste bieders de kans geeft om het ritje al op vrijdagavond 8 mei te beleven.

Heb je helemaal niets met achtbanen, dan kun je je in Cedar Point ook vermaken in het Soak City Waterpark of bij Dinosaurs Alive, een plek met nagebouwde dino’s die niet van echt zijn te onderscheiden.

5. Legoland

(Carlsbad, Californië)

Legoland CaliforniëHans Agterberg wees ons op dit themapark, gelegen even ten noorden van San Diego. Geloof het of niet, maar zelfs de hotelbedden zijn hier van lego! Het park – eveneens te vinden in Florida – is opgedeeld in diverse gebieden, waaronder Miniland USA. Daar tref je nagebouwde steden als New York City, San Francisco, New Orleans en Las Vegas! En wat te denken van de foto? Daar zie je hoe een medewerker bezig is om de inauguratie van president Barack Obama bij het Capitool in Washington DC na te maken. Hij lijkt een behoorlijk eind op weg!

6. Discovery Cove 

(Orlando, Florida)

Na tips van Evelien voor de Wind en Maarten Kleywegt. Discovery Cove maakt onderdeel uit van het SeaWorld-imperium. Het is al meer dan 50 jaar dé plek voor interactie met dolfijnen (Dolphin Swim Experience), snorkelen tussen de tropische vissen (The Grand Reef) en het voederen van zeldzame zoogdieren. Een plek die zeker de moeite waard is. Reserveren is wel een must, want het park verleent per dag toegang aan maar een bepaald aantal bezoekers.

7. Epcot

(Orlando, Florida)

EpcotNa tips van Ed Harms en Wendy de Bert. Epcot (vroeger Epcot Center) behoort tot het Walt Disney World Resort en bestaat in grote lijnen uit twee delen; The World Showcase en Future World. In het laatstgenoemde kun je vooral genieten van tentoonstellingen over aarde, ruimte, techniek en uitvindingen. The World Showcase bestaat uit elf paviljoenen die elk een land als thema hebben. Zo kun je wandelen door China, Italië, Japan en Marokko. Voor snelle achtbanen of andere spectaculaire attracties moet je hier niet zijn.

Ed Harms was vooral te spreken over The World Showcase. “Paviljoens opgezet tot in de kleinste details.” Onze gastschrijfster Rosemary Gelens: “De reis in de ruimte was ook waanzinnig!”

8. Busch Gardens

(Williamsburg, Virginia & Tampa, Florida) 

Pretpark Mike Busch_GardensNa tips van Stellan Glissenaar en Jeffrey Niemantsverdriet. Laatstgenoemde geeft zijn mening: “Busch Gardens is heel uniek omdat het een dierentuin en pretpark in één is. De verblijven van alle dieren zijn heel erg mooi, ruim en lijken op de natuurlijke omgeving.” Bijzonder in Tampa is de Cheetah Run. Vraag de rangers in het park wanneer je deze jachtluipaarden kunt zien rennen op volle snelheid. In Williamsburg is in april 2015 een nieuwe achtbaan geopend: Tempesto. Deze gaat tot 47 meter hoog de lucht in en haalt een snelheid van ruim 100 kilometer per uur.

9. Great America

(Santa Clara, Californië)

Behoort tot het viertal grote attractieparken in de San Francisco Bay Area, gelegen bij de stad Santa Clara. Opende in 1976 en ruilde diverse keren van eigenaar. Het hotelketen Marriott beet het spits af, halverwege jaren 80 kwam het park na juridisch getouwtrek in handen van Santa Clara en ook Paramount Pictures en CBS Corporation kochten zich ooit in als eigenaar. Tegenwoordig is het pretpark in handen van Cedar Fair Entertainment Company. De officiële naam luidt nu: California’s Great America. Het was Britt Gibney die ons wees op dit park en er zelf ooit een bezoek bracht.

Het is groot, mooi aangelegd en heeft veel rollercoasters. Voor elke leeftijd wat! En er is nog een waterpark ook!

10. Dollywood

(Pigeon Forge, Tennessee) 

Dollywood in TennesseeNa tips van Hennie Snoeren, Debby van Rooijen en Pipi Lotta. Dit in 1986 opgerichte themapark ligt aan de voet van de Smokey Mountains bij Pigeon Forge. Niet ver van het plaatsje Sevierville; de geboorteplek van zangeres/actrice Dolly Parton. Zij heeft het park in handen. Naast de gebruikelijke attracties kun je hier ook genieten van shows en concerten, soms ook van Parton en haar familie zelf. Voor waterratten is er ook genoeg te beleven met het aangrenzende Dollywood’s Splash Country, met tientallen glijbanen. Een paar van onze lezers die het park bezochten bestempelen Dollywood als ‘leuk en gemoedelijk’. Vergeet dit museum trouwens niet: Southern Gospel Museum and Hall of Fame.

11. Six Flags Magic Mountain

(Santa Clarita, Californië) 

Ron Hania maakte ons attent op dit park nabij Santa Clarita, een kilometer of 40 ten noorden van Los Angeles. Thrillseekers kunnen zich hier uren vermaken, met liefst 18 spectaculaire achtbanen. Goldrusher was de eerste die werd geopend op 23 mei 1971. De snelste achtbaan is ‘Superman: Escape from Krypton’, die een snelheid haalt van 160 kilometer per uur. Ook voor kleine kinderen en de niet-waaghalzen biedt het park voldoende vermaak. Meer informatie op: www.sixflags.com/magicmountain.

12. The Adventuredome

(Las Vegas, Nevada)

Adventuredome Las VegasDit themapark vind je in gokstad Las Vegas, in het beroemde casinohotel Circus Circus nabij de Strip. Het is dus allemaal overdekt en gezien de extreme hitte die er in Nevada kan heersen is dat maar beter ook. Geschikt voor alle doelgroepen. De kleintjes kunnen zich vermaken in de kleine vliegtuigjes (Thunderbirds), de grote draaimolen (Circus Carousel) of bij de Frog Hopper; een bank die in verticale richting op en neer gaat. Achtbanen zijn er ook met de El Loco (zie foto) en Canyon Blaster, evenals 4D-voorstellingen van onder andere SpongeBob SquarePants, de beroemde tekenfilmfiguur. Maar zoals onze lezers Theo Serbee en Pipi Lotta al terecht stelden: eigenlijk is heel Las Vegas zelf al één groot pretpark natuurlijk.

13. Six Flags Great America

(Gurnee, Illinois) 

Ook weer een bolwerk van Amerikaans amusement, met 14 achtbanen en meer dan 30 familieattracties. De Raging Bull (de dolle stier) is de langste (1.7 km), hoogste (61.5 meter) en snelste (117 km/u) achtbaan van het park. Check de video. Meer info op: www.sixflags.com/greatamerica. Verderop in dit artikel meer over Six Flags.

14. Hersheypark

(Hershey, Pennsylvania) 

Opgericht in 1907 en in eerste instantie bedoeld voor de arbeiders van de nabijgelegen chocoladefabriek van Hershey, één van de oudste snoepproducenten van Amerika. Kijk dan ook niet raar op als je in Hersheypark een levende chocoladereep tegen het lijf loopt. Later werd het park toegankelijk voor iedereen. Het park telt inmiddels tientallen attracties. Hiertoe behoort ook ZooAmerica met al zijn (wilde) dieren.

15. Kings Island

(Mason, Ohio)

Behoort sinds de opening in 1972 tot de best bezochte pretparken in het land. Naast het bekende vermaak heb je hier Planet Snoopy; een speciaal gedeelte met botsautootjes, draaimolens en andere kindvriendelijke attracties. The Racer is de beroemde houten achtbaan en één van de attracties die er vanaf het begin al bij is. In 2007 kreeg The Racer de Coaster Landmark Award, een onderscheiding van de American Coaster Enthusiasts (ACE). Deze non-profit-organisatie ziet toe op het behoud van achtbanen met historische waarde. Het ontwerp van The Racer was een grote inspiratiebron voor andere parken en rollercoasters die later volgden. Deze achtbaan in Ohio was op tv te zien tijdens een aflevering van de comedyserie The Brady Bunch.

The Racer in Kings Island.

 

16. Kennywood Amusement Park

(West Mifflin, Pennsylvania)

Bestaat al sinds 1898 en heeft diverse themagebieden. Eén van de twee amusementsparken in Amerika die (in 1987) werd aangemerkt als National Historic Landmark. Nieuwste aanwinst is de Black Widow; een groot cirkelvormig toestel dat de 40 passagiers alle kanten op laat gaan op een hoogte van ruim 44 meter.

17. Water World

(Federal Heights, Colorado)

Geopend in 1979. Ligt op 15 minuten rijden van Downtown Denver en behoort tot de beste waterparken van Amerika, met liefst 49 verschillende attracties. Hieronder een voorproefje van de Mile High Flyer!

18. Enchanted Island

(Phoenix, Arizona)

‘Enchanted’ betekent betoverd. Naast attracties voor jong en oud zijn er geregeld festivals. Op 3 mei vieren ze er Cinco de Mayo en in de winter kun je er in een slee door het park. De Encanto Carousel opende in 1948 en is daarmee de oudste draaimolen van Arizona. Het diende eerst als hart van het Kiddieland Amusement Park, maar toen dit park eind jaren tachtig zijn deuren sloot, besloot een groep vrijwilligers het te renoveren en over te dragen aan Enchanted Island bij de opening in 1991. Voor meer informatie zie deze website.

19. Kentucky Kingdom and Hurricane Bay

(Louisville, Kentucky) 

Zeker niet het grootste pretpark. Maakte in het verleden onderdeel uit van Six Flags, maar in 2010 kwam er een einde aan de samenwerking. In het voorjaar van 2014 heropende het park, met enkele nieuwe waterglijbanen en attracties. Waaronder Skycatcher, een grote zweefmolen die je 40 meter boven de grond laat zwaaien.

20. Silver Dollar City

(Branson, Missouri) 

Pretparken in Amerika: onze top 25.Een oud mijnenstadje uit de periode rond 1880; dat is het thema van dit park. Al meer dan een halve eeuw kun je hier genieten van buitenattracties, live-entertainment, shoppen en dineren. Kijk voordat je gaat ook nog even naar onderstaande data, want jaarlijks vinden in Silver Dollar City zes festivals plaats: World-Fest (9 april-3 mei), Bluegrass & BBQ Festival (7-25 mei), Star-Spangled Summer (6 juni-19 juli), Southern Gospel Picnic (27 augustus-7 september), National Harvest & Cowboy Festival (16 september-31 oktober) en An Old Time Christmas Festival (7 november-30 december). Bezoek de website voor meer informatie.

21. Dutch Wonderland

(Lancaster, Pennsylvania) 

Dit is de plek ‘where kids RULE!’ Amusement Today Magazine nam Dutch Wonderland op in de top 5 van beste kinderpretparken van de wereld. Er zijn meer dan 30 ‘fun rides’ en ook bij het Duke’s Lagoon water play area valt voor de jeugd een hoop te beleven. Echte thrillseekers hebben hier weinig te zoeken.

Dutch WonderlandDW IIDutch Wonderland in Pennsylvania

22. Santa’s Village

(Jefferson, New Hampshire)

Een park voor gezinnen met kleine kinderen, met kerst als thema. En dat is te merken aan de namen van de diverse attracties. Christmas Ferris Wheel, Little Elf Flying School, Rockin’ Around the Christmas Tree, Rudy’s Rapid Transit Coaster en de Reindeer Carousel. Het bijbehorende zwemparadijs heeft de ludieke naam; Ho Ho H20 Water Park. Santa’s Village bestaat sinds 1953 en is van mei tot december geopend.

23. Six Flags New England

(Agawam, Massachusetts) 

Six Flags New England. Bron: ACNOok in het noordoosten van Amerika zijn er volop achtbanen en andere avontuurlijke attracties te vinden, zo bewijst Six Flags New England. Ze noemen zich Coaster Capitol of New England. Op de foto de achtbaan Bizarro (voorheen genaamd Superman). Nieuw per 2015 is de Wicked Cyclone; een achtbaan gefabriceerd van hout en staal, met een maximumsnelheid van bijna 90 kilometer per uur. Meer weten over deze laatste aanwinst van Six Flags New England? Bekijk dan deze pagina. Zwemmen is hier ook mogelijk. Bij de opening van het seizoen in mei gaat het Hurricane Harbor Water Park open. Six Flags telt 16 verschillende parken in Amerika en heeft er nog twee over de grens in Canada (Montreal) en Mexico (Mexico City). De locatie in Arlington, Texas is de oudste. Cedar Point (zie elders in deze top 25) is de grote rivaal.

24. Wild Adventures

(Valdosta, Georgia) 

Dit pretpark ligt een kilometer of 30 boven de staatsgrens met Florida. Het mooie van Wild Adventures is de diversiteit. Naast achtbanen zoals de Cheetah en de Boomerang en de nodige familieattracties (reuzenrad, treintjes, zweefmolen) is het mogelijk om te genieten van de natuur. In het park vind je vogels, zoogdieren en reptielen. Stap in het safaritreintje en geniet tijdens het ritje van tien minuten van olifanten, giraffen, buffalo’s, varkens en andere dieren. In The Birdhouse kun je allerlei exotische vogels bewonderen en er is ook een grote vlindertuin, de Butterfly Garden.

Boulder Dash in Lake Compounce.Waterratten opgelet! Vergeet geen bezoekje te brengen aan Splash Island, het grote waterpark. Geniet hier van het spectaculaire golfslagbad, glijbanen en de kleintjes kunnen zich vermaken in het Polynesian Adventure Rain Fortress, een grote waterspeeltuin. Voor meer informatie check de officiële website.

25. Lake Compounce

(Bristol, Connecticut)

We sluiten af met het oudste amusementspark van Amerika. Lake Compounce opende haar deuren in 1846 (!). Een waterpark en strand zijn bij de entreeprijs inbegrepen. Boulder Dash (zie foto) is een bijzondere achtbaan. Het is de langste achtbaan van hout aan de oostkust van Amerika en werd in 2001 en 2004 verkozen tot nummer één van de wereld door de National Amusement Park Historical Association.

Bekijk reacties (3)
  • Wij gaan volgende paasvakantie (tijdens een weekdag) Universal Studios bezoeken. Raden jullie zo’n Front of Line-ticket aan?

    • Hoi Bart, hiermee hebben wij geen ervaring. Ik zou op de site van Universal kijken wat in jouw geval het handigste is. Wel zouden we op onze Facebook-pagina een oproep kunnen plaatsen. Er is wellicht iemand van onze lezers die hier wel ervaring mee heeft en dan kun je zelf een gesprek starten. Is dat wat?
      Groet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven