Nu aan het lezen
National World War II Museum in New Orleans
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

National World War II Museum in New Orleans

In New Orleans staat het National World War II Museum, een fantastisch museum. Een must voor wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog, maar eigenlijk verplichte kost voor iedereen, zeker voor nieuwe generaties – vrijheid is niet vanzelfsprekend. Met name de Slag om Normandië (D-Day) belichten ze hier op geweldige wijze, maar natuurlijk wordt ook de strijd in de Pacific niet vergeten. Het museum is al een aantal jaar grondig in verbouwing. Voor 300 miljoen dollar verviervoudigt men het grondoppervlak en in 2017 hopen ze de renovatie af te ronden – door Katrina heeft dat proces flink vertraging opgelopen. Ik was er in 2009 en wist toen al: als het straks helemaal af is, moet ik hier opnieuw naartoe.

Waarom in New Orleans?

Higgins BoatHet museum kwam hier mede door de inzet van historicus en auteur Stephen E. Ambrose, schrijver van onder meer Band of Brothers en een trotse inwoner van New Orleans. Het opende zijn deuren op 6 juni 2000, 56 jaar na D-Day; vijftien jaar later wordt het museum gezien als belangrijkste bewaarplaats van oorlogsmateriaal in Amerika. Bij binnenkomst (goedkoopste ticket is 23 dollar, maar betaal vijf dollar extra voor de 4D-film Beyond All Boundaries!kom je in een indrukwekkend atrium, met tanks, bommenwerpers, een landingsvaartuig en artillerie. Dat vaartuig kent iedereen van de foto’s: de zogenaamde Higgins Boat was cruciaal tijdens D-Day. Daarmee hebben we ook direct de reden te pakken van de locatie van dit museum: Higgins Industries was gevestigd in New Orleans (zie afbeelding rechts). De stad heeft goed geboerd dankzij de oorlogsindustrie.

Het museum

Fire Direction TowerEr zijn diverse zalen, paviljoens en (permanente en wisselende) exposities. De twee belangrijkste zijn de bijdragen van Amerikaanse strijdkrachten in Europa (van D-Day tot Berlijn, maar ook veel aandacht voor Operation Market Garden in Nederland) en in de Pacific (van de militaire strategie aldaar tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki). Overal vind je bijzondere schatten uit die tijd, vaak opgesteld in mooie diorama’s en met informatie die op interactieve wijze wordt aangeboden. Wat hadden de soldaten allemaal mee in hun rugzak? Welke wapens werden er gebruikt? Hoe verging het ondertussen het thuisfront? Op deze en honderden andere vragen wordt ruimschoots antwoord gegeven. Mijn persoonlijke honger naar maquettes werd ook voldoende gestild; neem bijvoorbeeld de Fire Direction Tower op de foto rechts, destijds onderdeel van de Duitse Atlantikwall in Frankrijk.

Neem ten minste drie tot vier uur de tijd om het National World War II Museum te bekijken. En voor na 2017, als alles helemaal af is, adviseer ik om gewoon een volle dag te reserveren voor het bezoek aan dit prachtige museum. Het is iedere dag open van 9:00 tot 17:00 uur, behalve op Mardi Gras, Thanksgiving, Kerstavond en eerste Kerstdag. Je kunt er gratis parkeren, maar het is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Adres: 945 Magazine Street.

Foto’s van het National World War II Museum

National World War II Museum in New Orleans (6)National World War II Museum in New Orleans (9)National World War II Museum in New Orleans (1)

National World War II Museum in New Orleans (10)National World War II Museum in New Orleans (11)National World War II Museum in New Orleans (8)

National World War II Museum in New Orleans (3)National World War II Museum in New Orleans (5)National World War II Museum in New Orleans (7)

National World War II Museum in New Orleans (12)National World War II Museum in New Orleans (13)National World War II Museum in New Orleans (4)

Wat is jouw favoriete museum?

Ik heb al een behoorlijk aantal musea bezocht in de Verenigde Staten. Om er wat uit te lichten: het Newseum in de hoofdstad vond ik op alle fronten een enorme verrassing, de Hopper-expositie in het Whitney Museum in NYC was erg bijzonder en het moderne BB King Museum in Indianola, Mississippi was erg aardig. Wat is jouw favoriete museum? Laat het vooral weten via de reactiemodule hieronder!

Meer over de Tweede Wereldoorlog:

[button link=”https://usa365.nl/amerika-en-hitler/”] Antisemitisme en Hiltler-sympathisanten in Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/uss-alabama-oude-oorlogsvloot-nu-een-museum/”] De USS Alabama[/button] [button link=”https://usa365.nl/amerikaanse-oorlogshelden-van-normandie/”] Amerikaanse oorlogshelden van Normandië[/button]
Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven