Nu aan het lezen
Majestic 12: het geheime UFO-team van Truman?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Majestic 12: het geheime UFO-team van Truman?

In 1947 formeerde president Harry Truman een geheim genootschap, bestaande uit hooggeplaatste legerfiguren, wetenschappers en regeringsmedewerkers. Doel: het Roswell-incident en het UFO-fenomeen nader onder de loep te nemen. Het bestaan van dit gezelschap zou blijken uit diverse documenten en getuigenverklaringen, al heeft de Amerikaanse overheid het altijd stellig afgedaan als onzin. De mythe van Majestic 12 duurt voort.

In de wereld van complottheorieën, UFO’s en andere duistere zaken duikt de naam Majestic 12 (vaak afgekort tot MJ-12) geregeld op. Het is al decennia lang een populaire term onder ufologen en er is zelfs een Nederlandse Wikipedia-pagina over te vinden. Bestond dit majestueuze twaalftal daadwerkelijk binnen de Amerikaanse regering? Werd er onder de auspiciën van president Harry Truman in het diepste geheim onderzoek gedaan naar buitenaards leven? En wie waren deze briljante figuren?

We maken een sprongetje naar 11 december 1984. UFO-researcher en tv-producer Jaime Shandera uit Los Angeles vindt die avond bij thuiskomst een filmrolletje in zijn brievenbus die hij later met collega William Moore ontwikkelt. Op de zwartwitfoto’s treft het duo een ‘Top Secret Eyes Only’-document aan uit 1952, waarin toenmalig president Dwight Eisenhower geïnformeerd wordt over de crash van een UFO in Roswell in 1947. Hierbij zouden vier lichamen van buitenaardsen zijn geborgen. Het document wordt beschouwd als het begin van alle commotie rondom MJ-12.

Majestic 12: het geheime UFO-team van Truman?

Shandera en Moore vinden tevens een bijgesloten memo van president Harry Truman – van 24 september 1947 – waarin hij zijn minister van Defensie James Forrestal toestemming geeft voor het formeren van een twaalfkoppig panel, om onderzoek te doen naar buitenaardse technologie. Dit naar aanleiding van het Roswell-incident in juli en andere UFO-waarnemingen in het westen van Amerika. Codenaam: ‘Majestic 12’. Een elite-denktank dus met topfiguren uit het leger, de wetenschap en politiek.

Stanton Friedman doet al jarenlang onderzoek naar Majestic 12Drie jaar later concluderen Shandera en Moore dat het om een authentiek document gaat en op 29 mei 1987 maken ze het openbaar, met de nodige headlines als gevolg. Ze krijgen steun van voormalig CIA-piloot John Lear, die het bestaan van MJ-12 bevestigt, en Stanton Friedman (foto rechts). Laatstgenoemde is de man die samen met Moore in de jaren zeventig al een uitgebreid onderzoek was gestart naar de Roswell-crash. Friedman, afkomstig uit Canada, tevens Amerikaans staatsburger en kernfysicus van beroep, schreef vele boeken over de zaak. Zijn frequente lezingen worden goed bezocht. Op zijn website gaat hij uitvoerig in op de diverse documenten die er afgelopen decennia zijn opgedoken.

Mysterieuze zelfmoord 

Volgens het document van Shandera en Moore zou Majestic 12 onder leiding hebben gestaan van Dr. Vannevar Bush (zie foto onder), met Admiraal Roscoe H. Hillenkoetter, de eerder genoemde Forrestal, generaal Nathan F. Twining, generaal Hoyt S. Vandenberg, Dr. Detlev Bronk, Dr. Jerome Hunsaker, Mr. Sidney W. Souers, Mr. Gordon Gray, Dr. Donald Menzel, generaal Robert M. Montague en Dr. Lloyd V. Berkner als overige uitverkorenen. Na de mysterieuze zelfmoord van Forrestal in mei 1949 zou generaal Walter B. Smith per 1 augustus 1950 zijn aangewezen als diens permanente vervanger.

De leden van Majestic 12?Groepsleider Bush – geen familie van de latere presidenten – was een ingenieur en wetenschapper die nauw betrokken was bij het Manhattan Project (totstandkoming atoombom) en die met zijn elektrotechnische expertise de basis legde voor het World Wide Web. Souers, Vandenberg, Hillenkoetter en Smith – allemaal in het bezit van de nodige militaire onderscheidingen van de twee wereldoorlogen – waren achtereenvolgens de eerste vier directeuren van de CIA, voordat Allen Dulles het stokje overnam in 1953.

Geheime dubbelleven van Menzel

Donald Menzel was één van de eerste theoretische astrofysici en astronomen in Amerika en hield zich bezig met de chemie van sterren, de Mars-atmosfeer en andere zaken in het heelal. Hij bleek er een geheime dubbelleven op na te houden en tot aan zijn dood werkzaamheden te verrichten voor de CIA en NSA. Gray werkte in de regeringen van Truman en Eisenhower op het gebied van defensie en nationale veiligheid. Zijn zoon zou later als adviseur dienen van president George H.W. Bush. En dan hebben we nog luchtvaartpionier Hunsaker die, als laatste van de geheime club, in 1984 overleed op 98-jarige leeftijd. Hij gaf les op M.I.T. en bij de Amerikaanse marine.

Was Vannevar Bush de geheime leider van Majestic 12?Het document van Shandera en Moore bleek een vervalsing. Althans, dat beweerde Philip Klass, journalist, ingenieur en UFO-scepticus. Hij ontdekte in 1989 dat de handtekening van Truman niet echt was. Het zou een kopie zijn van een eerdere krabbel en niemand ondertekent zijn naam twee keer op precies identieke wijze. Ook bleek dat de memo was geschreven op een typemachine die pas in 1963 in productie ging. Moore werd beschuldigd van het namaakrapport; hij zou de boel hebben vervalst – in de hoop dat de Amerikaanse regering met de echte documenten zou komen. Ook zou hij er lucratieve boekdeals op na hebben willen houden. Friedman gelooft op zijn beurt weer wel dat de memo aan Eisenhower alsmede enkele andere documenten authentiek zijn, zo beargumenteert hij op zijn site. Dat zou onder meer blijken uit de papiersoort, die overeenkomt met wat de overheid destijds gebruikte.

FBI: Majestic 12 is ‘Bogus’

mj 12 documentDe FBI besloot eind jaren tachtig zelf een onderzoek in te stellen en publiceerde het document op de eigen website, met een conclusie in koeienletters op het papier gedrukt: BOGUS, oftewel onzin. Einde zaak? Vergeet het maar. Er werden meer memo’s gevonden die wijzen op het bestaan van MJ-12. In juli 1985 stuitten Shandera en Moore in de National Archives in Washington D.C. op een document van 14 juli 1954, waarin Robert Cutler, dan National Security Adviser van president Eisenhower, correspondeert met generaal Twining over het geheime UFO-onderzoeksteam en een ‘meeting’ twee dagen later. De zogeheten CT-memo werd gevonden in Box 189 van het nationale archief. Deze werd pas het jaar ervoor toegevoegd, niet geheel toevallig na het overlijden van Hunsaker als laatste lid van MJ-12. Ook hierop kwamen veel reacties los. De twee researchers zouden de brief zelf vooraf hebben gepost, zo beweerden UFO-sceptici, de zogeheten debunkers.

Het is natuurlijk makkelijk om gebrek aan hard, officieel bewijs te beschouwen als bewijs dat het ook meteen per definitie onzin is. Ja, er gaan op het internet vele valse documenten en theorieën rond, maar er zijn toch gewoon zaken die niet kloppen. Daarbij; is het zo gek te veronderstellen dat de Amerikaanse regering na tal van UFO-waarnemingen een geheim onderzoek begint? En dat zich hier dan de allerslimsten mee bezig houden is ook een vrij logisch gevolg, zou je zo zeggen.

Bibliotheek van Eisenhower: duizenden geheime documenten

Friedman is in de loop der jaren altijd onderzoek blijven doen. In 2003 bezocht hij de bibliotheek van Eisenhower en daar vertelde een archivaris hem dat er nog altijd zo’n 300.000 bladzijden van classified (geheime) documenten zijn. Uit de periode Truman-Eisenhower (1945-1961) is lang nog niet alles boven water gekomen. De NSA (National Security Agency) heeft ook nog ruim 150 UFO-rapporten in bezit en moest deze uiteindelijk onder gerechtelijke dwang openbaar maken. Dat deden ze op hun website. Hierbij is het nodige onleesbaar gemaakt.

Majestic 12: het is een enigma in een enigma. Er is en blijft eigenlijk van alles te vinden over dit vermeende onderzoeksteam van Truman, behalve de definitieve waarheid. Het zou mooi zijn als de Amerikaanse regering een persconferentie zou beleggen en voor eens en altijd duidelijkheid zou verschaffen over MJ-12 en het UFO-fenomeen. Maar dat is waarschijnlijk hopen tegen beter weten in.

Meer lezen over UFO’s en complotzaken op USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/het-eeuwige-rookgordijn-rondom-roswell/”] UFO-mysterie in Roswell[/button] [button link=”https://usa365.nl/bohemian-grove-genootschap-voor-elite/”] Bohemian Grove: duister genootschap voor elite[/button] [button link=”https://usa365.nl/the-phoenix-lights/”] Vreemde lichten boven Phoenix[/button] [button link=”https://usa365.nl/bekendste-complottheorieen-in-amerika/”] De 25 bekendste complottheorieën in Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/10-geheime-locaties-in-amerika/”] 10 geheime locaties waar je wel eens een kijkje zou willen nemen[/button]
Bekijk reacties (2)
  • Dit riekt nogal wederom naar een complot theorie. Dat bijvoorbeeld de FBI zegt dat de Majestic 12 bogus zijn zegt al genoeg. Er heeft zich dus in die periode genoeg afgespeeld wat men in de doofpot wil houden. Niemand maar dan ook niemand mag het weten, blijkbaar zijn sommige instanties bang dat ze in verlegenheid gebracht worden. Zie bijvoorbeeld de moordaanslag op Kennedy.

    • Inderdaad Thuy, bedankt voor je reactie. De vraag is dan of het echt gaat om een andere beschaving of dat al die waarnemingen onze ‘eigen’ toestellen zijn. In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat er zaken worden achtergehouden door de Amerikaanse regering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven