Nu aan het lezen
Miami Beach: het New York van het zuiden?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Miami Beach: het New York van het zuiden?

Overal op de wereld loop je Amerikanen tegen het lijf. Zo ook in de zomer van 2007 toen ik een vierdaags bezoek aan de Italiaanse hoofdstad Rome bracht. Op een terras in de buurt van indrukwekkende Trevi-fonteinen raakte ik aan de praat met een echtpaar uit Fort Myers, een plaats aan de westkust van Florida. Op dat moment waren de plannen om een jaar later Florida te bezoeken volop in ontwikkeling. Dankbaar gebruik makend van hun kennis over de Sunshine State besloten ze het gesprek met. “Wees voorzichtig in Miami.” Hun oprecht klinkende zorgen knoopte ik goed in m’n oren. Een reportage van Stan Bos.

Miami Vice

The Golden GirlsEen jaar later, toen we in Orlando in de auto stapten om de vier uur durende rit naar Miami te maken, probeerde ik me een voorstelling van de stad te maken. In de jaren tachtig en negentig zagen we in Nederland de series Miami Vice en The Golden Girls voorbij komen. Eerstgenoemde was een ruige politieserie met Don Johnson en Philip Michael Thomas in de hoofdrol. Bij de start van de comedy The Golden Girls werd die show al snel omgedoopt tot Miami Nice. Ook deze serie over vier gepensioneerde vrouwen, met in de hoofdrol Betty White, Beatrice Arthur, Rue McClanahan en Estelle Getty, die de hart op de tong spelende Sophia Petrillo voortreffelijk gestalte gaf, was immens populair.

Grote broer

Wie Miami Beach binnenrijdt, formeel een andere stad dan Miami, maar in één adem met haar grote broer genoemd, weet niet wat hij ziet. Wolkenkrabbers als appartementencomplex of hotel, een ruim tien kilometer lang strand, palmbomen die je het gevoel geven alsof je op Hawaï bent en zó veel eetgelegenheden dat je met gemak een jaar in Miami Beach kunt zijn, zonder één avond in hetzelfde tentje te eten. De hemel op aarde? Het lijkt er wel op, maar het is natuurlijk maar ‘gewoon’ één van Amerika’s vele steden. Hoewel, om even lekker een week uit te puffen, is Miami Beach een uitstekende optie. De populariteit van de serie CSI Miami draagt zonder meer bij aan het goede imago van de stad.

Skyline

Achter ons Howard Johnson-hotel ligt een zwembad en binnen vijftig meter sta je op het strand, uitkijkend over de indrukwekkende skyline. In het verwarmde bubbelbad zitten twee donkere vrouwen van in de zestig. Ze komen uit South Carolina en zijn mee met een groepsreis van drie dagen. We raken aan de praat. De één zegt bijna niets, de andere, die zich voorstelt als Bobby, kletst honderd uit. Ze is verbaasd over onze intensieve reis en zegt dat het zuiden van Louisiana, dat we een paar dagen later bezoeken, prachtig is. “Maar wees voorzichtig hoor”, zegt ze zwaarmoedig. Blijkbaar maken Amerikanen zich sneller zorgen over de veiligheid van toeristen dan de toeristen zelf. Ik probeer het onderwerp op de presidentsverkiezingen te brengen, maar Bobby zet haar pokerface op. Een antwoord of ze een voorkeur voor Barack Obama of John McCain heeft, krijg ik niet. Ze glimlacht geheimzinnig.

Miami Beach: het nieuwe New York

Ocean Drive in Miami’s Avonds eten we op Ocean Drive. The place to be voor lekker eten, uitgaan, mensen kijken en bekeken worden. De Italiaanse maaltijd tijdens onze eerste avond smaakt niet echt. Het steakhouse van de tweede avond is een schot in de roos. Wandelend over Ocean Drive komt het ultieme geluksgevoel weer eens boven. Lekker gegeten, goed weer, even niet hoeven werken. Heerlijk! Als ik in de parkeergarage bij de betaalautomaat sta, word ik plotseling en ongevraagd aangesproken door een jong stel. “Miami Beach is over tien tot vijftien jaar het nieuwe New York, misschien nog wel populairder”, zegt het stel dat afkomstig is uit Chicago. “Dat komt niet alleen door de skyline, maar ook het prettige klimaat speelt mee. Hier zit je, in tegenstelling tot New York, lekker aan het strand. Er zijn zat uitgaansgelegenheden en het eten is goed.” Overtuigd van hun onomstotelijke gelijk lopen ze weer verder. Lees hier het verhaal dat wij schreven over uitgaanstips in Miami.

Geduchte concurrent

In de auto naar het hotel schieten me de woorden van het echtpaar uit Fort Myers te binnen. “Wees voorzichtig.” Miami heeft nog wat last van haar jaren ‘80-imago, maar geen seconde voel ik me er onveilig. Bij de analyse van het jonge stel uit Chicago sluit ik me liever aan. New York is een geweldige stad, maar heeft er over een jaar of tien met Miami Beach een geduchte concurrent bij.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (5)
  • Beste Stan,

    Ook dit artikel weer met plezier gelezen.Elke keer een interessant onderwerp, met heerlijk leesgenot, en tevens een aanvulling/verrijking voor de algemene ontwikkeling. Om mij heen hoor ik positieve geluiden, dus ga zo door. Een heel dikke voldoende, maar dat geldt voor jullie alle drie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven