Nu aan het lezen
Nashua: beste woonplaats in 1987 en 1997. En nu?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Nashua: beste woonplaats in 1987 en 1997. En nu?

Money Magazine heeft weer zijn befaamde jaarlijkse lijst gepubliceerd van beste woonplaatsen in Amerika, gebaseerd op zaken als werkgelegenheid, gunstige huizenprijzen, goede gezondheidszorg en educatie. Bij de editie van 2014 is er gekeken naar de wat kleinere steden, met een populatie tussen de 50.000 en 300.000. Uit de 781 kanshebbers werd McKinney (Texas) uiteindelijk tot winnaar benoemd. In dit artikel wil ik het echter hebben over Nashua, de stad uit New Hampshire die in 1987 en 1997 werd verkozen tot ‘Best Place to Live.’ Deze zomer bezocht ik de tweevoudig kampioen en ontdekte ik waarom Nashua anno 2014 niet eens meer in de top-50 staat.

Gefascineerd

Welcome to NashuaDeze zomer verbleef ik een week aan de oostkust van Amerika en dat bood mij de gelegenheid er eens een kijkje te gaan nemen, gefascineerd als ik was door die prestaties uit het verleden. Nashua is gelegen in het zuiden van New Hamsphire,  op een kilometer of vijftien van de staatsgrens met Massachusetts. De bijnaam luidt ‘Gate City’, omdat het gezien de geografische ligging fungeert als toegangspoort tot de rest van New Hampshire en de regio New England.

Kiezelstenen

De betekenis van de naam ‘Nashua’ is tweeledig. Enerzijds staat het voor ‘Beautiful River with a pebbly bottom’: een mooie rivier met een bodem vol kiezelstenen. Anderzijds verwijst de naam naar de Merrimack en Nashua River; het land tussen twee rivieren. Ooit was de stad verdeeld tussen twee groepen, waarbij de Noorderlingen hun gebied betitelde als ‘Nashville’. In 1853 smolt het samen met Nashua, na een volksstemming. En duiken we nog verder terug in de geschiedenisboeken dan leren we dat het huidige Nashua ooit tot Dunstable (Massachusetts) behoorde, totdat de provinciegrens in 1741 veranderde. Anno 2014 wonen er een kleine 90.000 mensen. Het werkloosheidspercentage bedraagt 5 procent, waarmee het onder het landelijke gemiddelde zit. Een huis kost er gemiddeld zo’n 208.600 dollar.

‘Toegenomen criminaliteit’

Afslaan voor NashuaNa een autorit vanuit Boston debuteerde ik in New Hampshire, om vervolgens voet te zetten in de tweevoudig landskampioen der steden. ‘Doorsnee’, was mijn eerste indruk en even later werd mijn Nashua-positivisme weer wat verder de kop ingedrukt toen ik met twee vrouwen van middelbare leeftijd sprak. Eén van hen had haar hele leven in Nashua gewoond, maar was verhuisd. “De criminaliteit is hier toegenomen, Nashua groeit uit haar jasje,” luidde haar kritiek. “Nashua heeft nu veel meer een stedelijk karakter, zo zijn er nu twee Highschools in plaats van één. Het wordt te groot.”

Spiegelende zonnebril

Wat maakt(e) Nashua dan zo bijzonder, vroeg ik. “Het is dicht bij het strand, er is natuur, werkgelegenheid met banken en bedrijven en Boston is niet ver weg. Veel mensen werken daar.” Later sprak ik een man – aan het werk in zijn tuin, baard, spiegelende zonnebril op – die juist vanwege die nummer één-verkiezing in 1997 naar Nashua verhuisde, in 2000. “Goede scholing, medische zorg; it goes on and on,” liet hij optekenen door het gezelschap uit Nederland. Het zijn natuurlijk zaken die wat lastig te controleren zijn voor iemand van buitenaf, maar het is wel een indicatie dat het leven er zeker niet slecht is.

John F. Kennedy in Nashua

JFK Memorial in NashuaVoor liefhebbers van politieke geschiedenis zijn er ook pluspunten. In Nashua hebben meerdere presidenten hun voetstappen liggen. John F. Kennedy maakte er op 25 januari 1960 als eerste een tussenstop tijdens zijn presidentiële campagne. Hij deed dat in City Hall Plaza (het stadhuis), waar je aan de voorkant van het gebouw een beeld van JFK met opschrift treft. De plek is te vinden op 229 Main Street in het centrum. In 1992 maakte George H.W. Bush een tussenstop in Nashua in zijn strijd om een tweede ambtstermijn. Die zou er niet komen, want Bill Clinton won. Ook huidig president Barack Obama heeft een connectie met Nashua: hij hield er in oktober 2012 een speech bij de Elm Street Middle School. Vice-president Joe Biden bracht er dit jaar een bezoek.

Protesten

Of Nashua ooit weer in aanmerking komt voor een derde titel? In 2006 was Nashua alweer afgezakt naar de 87e positie op de ranking van Money Magazine en ook nu is er geen top-50-notering. Een must see is de stad in mijn optiek dan ook niet. De protesten die voor een groot bedrijventerrein aan de gang waren toen ik de stad deze zomer uitreed, waren in dat opzicht veelzeggend. Ben je toevallig in de buurt, dan is het best de moeite waard er even doorheen te rijden. Maar van Nashua een dagje uitmaken: dat is anno 2014 echt overbodig.

Best Places To Live 2014

Ondertussen dienen andere steden zich aan, met McKinney in Texas, gelegen op een kleine vijftig kilometer ten noorden van Dallas, als de nieuwe stedenkampioen zeventien jaar later. De stad is daarmee de opvolger van Sharon (Massachusetts), de winnaar van 2013. Bijgaand de top-10 van America’s Best Places To Live 2014:

Money1. McKinney (Texas)
2. Maple Grove (Minnesota)
3. Carmel (Indiana)
4. Castle Rock (Colorado)
5. Kirkland (Washington)
6. Columbia & Ellicott City (Maryland)
7. Clarkstown (New York)
8. Ames (Iowa)
9. Rochester Hills (Michigan)
10. Reston (Virginia)

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven