Recordseizoen Golden State Warriors in de NBA
Basketbalteam Golden State Warriors heeft geschiedenis geschreven in de NBA. De regerend landskampioen gaat vanaf eind april op jacht naar de tweede titel op rij, maar is door het vestigen van het record van meeste gewonnen wedstrijden in één seizoen nu al bezig aan een superjaar. Liefst 73 van de 82 wedstrijden werden gewonnen, waarmee het record van de Chicago Bulls (72 wins – 10 verlies in 1995-1996) werd verbroken.
Recordseizoen Golden State Warriors in de NBA
Sportgeschiedenis in Oakland
Een seizoen van 82 wedstrijden vanaf eind oktober tot en met half april, gevolgd door de play-offs tot in juni, dat is de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA in een notendop. Waar bijvoorbeeld voetballers nog wel eens klagen over twee wedstrijden per week, speelt een basketbalteam er regelmatig vier in de week. In steden die niet altijd even dicht bij elkaar liggen, waardoor teams soms meer in een vliegtuig zitten dan ze kunnen trainen. Om dan 72 wedstrijden te winnen zoals Chicago Bulls onder aanvoering van sterspeler Michael Jordan deed in 1995-1996, is sensationeel. Dat record zou nooit meer verbroken worden, zo dacht bijna iedereen die ook maar iets met basketbal heeft. Het record bleef ook jaren staan. Tot gisteravond.
De 125-104 zege op Memphis Grizzlies in de laatste wedstrijd van het seizoen betekende de 73e overwinning dit seizoen voor Golden State Warriors, waarmee regelrechte sportgeschiedenis werd geschreven. De ploeg uit Oakland van sterspeler Stephen Curry, de man die letterlijk zonder blikken of blozen vanaf de middenlijn een driepunter kan raak schieten, gaat de boeken in met dit waanzinnige record. De Warriors werden vorig seizoen al kampioen van de NBA en zijn dit seizoen rustig voortgegaan op de ingezette lijn die onder coach Steve Kerr is ingezet. Kerr weet wat het is om dit soort records te vestigen, hij maakte zelf deel uit van het team van Chicago dat in de glorietijd halverwege jaren negentig het record van 72-10 vestigde.
Recept voor succes
Wat maakt de Golden State Warriors nu zo goed? Een vraag die velen zich hebben gesteld dit seizoen, inclusief ongetwijfeld de coaches van alle 29 andere NBA-teams. Het antwoord begint met spelverdeler Stephen Curry. Zijn schotkunst is fenomenaal, hij schiet zonder moeite van enorm ver raak. Daarnaast is hij ook nog supersnel en behendig, waardoor hij eigenlijk niet te stoppen is voor verdedigers. Hij voert de NBA dan ook aan als topscorer met gemiddeld 29.9 punten per wedstrijd. Curry is in de vorm van zijn leven en tovert avond na avond.
Naast Curry is er ook nog Klay Thompson, een guard die ook al enorm goed kan schieten van afstand. Hij profiteert optimaal van het spel van Curry en maakt geregeld nog meer punten per wedstrijd dan Curry zelf. Dit duo, bijgenaamd de Splash Brothers (splash is het geluid dat de basketbal maakt wanneer hij zonder de ring aan te raken door het netje valt), vormt de kern van de Warriors. Daarnaast is er nog een speler als Draymond Green, die dit seizoen regelmatig in drie categorieën dubbele punten haalt (rebounds, scores en assists). Het team zit verder vol ervaren reserves, beheerst de passing optimaal, is perfect afgestemd is op het spel van Curry en heeft een tactisch sterke coach die als speler zelf ook de druk van een topploeg heeft meegemaakt en je hebt een recept voor succes.
Play-offs 2016
Ondanks het record van Golden State Warriors moeten de play-offs nog beginnen in de NBA en zijn er nog zestien teams die kans maken op de titel. Natuurlijk zijn de Warriors naast titelverdediger ook de absolute topfavoriet. Dat kan niet anders na zo’n seizoen. We zouden bijna vergeten dat San Antonio Spurs ook aan een ijzersterk seizoen bezig is. De ploeg uit Texas verloor slechts één thuisduel (van Golden State), ook al een NBA-record, wat hen tot een gevaarlijke outsider maakt in de race om de westelijke finaleplaats. De veteranen van de Spurs zijn al jarenlang een goed ingespeeld team, maar raken vaak vermoeid in de play-offs. De verwachting is dat dat dit jaar wel weer eens zo kan zijn en zo niet, dan moeten ze eerst nog met Golden State afrekenen voordat een NBA-finale gehaald wordt. Dat is de Spurs dit seizoen maar één keer gelukt in vier onderlinge duels.
Andere outsiders in het westen zijn de Oklahoma Thunder met het sterke duo Russell Westbrook en Kevin Durant, dit jaar eindelijk fit gebleven na jaren blessureleed, en de atletische Los Angeles Clippers. Van Dallas, Houston en Portland wordt vooral verwacht dat ze als kanonnenvoer dienen in de play-offs. Memphis verloor in zijn laatste tien duels negen keer en lijkt het lachertje van de play-offs te worden.
In het oosten zijn alle ogen gericht op Cleveland Cavaliers, de ploeg van LeBron James die vorig jaar de finale verloor van Golden State Warriors. Toen kampte Cleveland met de nodige blessures, maar dit jaar is de ploeg fit. Een finaleplaats lijkt een reële optie doordat alle overige teams uit het oosten ofwel veel minder ervaring hebben in de play-offs, of gewoon minder sterk lijken. Toronto kan het de Cavs misschien nog lastig maken, maar verder..? Chicago Bulls, voorafgaand aan het seizoen nog een outsider voor de NBA-titel, haalde de play-offs niet en maakte zich bij de fans volslagen belachelijk, ondanks dat het team weer met vele blessures kampte.
Na dit geweldige reguliere seizoen, met het afscheid van Kobe Bryant, de legendarische speler van Los Angeles Lakers, en het record voor de Golden State Warriors, kunnen veel basketballiefhebbers niet wachten op de hopelijk spannende play-offs en uiteindelijk de finale in juni. Wij in elk geval zeker niet!
Amerika fascineert. De prachtige natuur, uitgestrekte wegen, de steden, geschiedenis, de mix van culturen, sport, je raakt er nooit uitgekeken! Ik reed Route 66 helemaal in 2016, wat een geweldig avontuur!