Nu aan het lezen
The Wolf of Wall Street: 5 hilarische scènes
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

The Wolf of Wall Street: 5 hilarische scènes

The Wolf of Wall Street is jou vast bekend. Deze Hollywood-film van topregisseur Martin Scorsese, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, vertelt het waargebeurde verhaal over de jonge en zeer gehaaide beurshandelaar Jordan Belfort die het in de jaren tachtig op dubieuze wijze tot multimiljonair schopt in Amerika. Zijn bizarre levensstijl vol drugs, seks en alcohol komt in de film uitvoerig aan bod. Lekker over de top en puur (slap) vermaak. 5 hilarische scènes om je te verleiden tot het zien van de film, of gewoon om nog eens te lachen!

The Wolf of Wall Street: 5 hilarische scènes

1. Op de borst kloppen

Scène uit het begin van de film: Leonardo DiCaprio in de rol van Jordan Belfort tijdens zijn eerste dag op Wall Street. Tegenover hem zit de ervaren Mark Hanna die hem wegwijs maakt in de wereld van aandelenkoersen, snelle verkoop en eigenaardige manieren om fysiek en mentaal fit te blijven. Geniaal gespeeld door acteur Matthew McConaughey. Het op de borst kloppen werd kort na het uitbrengen van de film een rage. Topwielrenner Peter Sagan kopieerde het bijvoorbeeld tijdens zijn optreden in de Tour de France.

2. Jordan Belfort leert nerds kneepjes van het vak 

Het Wall Street-avontuur van Belfort begint uiterst onfortuinlijk. Kort nadat hij zijn makelaarsvergunning heeft behaald, gaat het bedrijf waar hij voor werkt failliet bij de crash van 1987 (Black Monday). Uiteindelijk, na een kort uitstapje bij een klein beurskantoor, begint hij voor zichzelf. Belfort verzamelt wat vage kennissen om zich heen, leert hen telefonische verkooptrucs en dat leidt- even kort door de bocht- tot de oprichting van een nieuw bedrijf waarmee ze later pakken met geld verdienen. In dit fragment zien we de totstandkoming van Stratton Oakmont, waarmee Belfort de financiële markt op zijn grondvesten deed schudden.

3. Wilde feesten op kantoor

Het gaat Stratton Oakmont voor de wind. Ze breiden uit met een groter kantoor, meer personeelsleden én daar horen natuurlijk ook de nodige ontspanningsmomentjes op de werkvloer bij. Strippers, halfnaakte orkesten, escortdames, drank, drugs; alles komt voorbij. Dit gebeurde, zo gaf Belfort later zelf aan tijdens een interview, ook daadwerkelijk toen hij er de scepter zwaaide. Al dan niet op een iets andere locatie in het bedrijfspand. Je kunt er van zeggen wat je wilt, maar werken voor Stratton Oakmont was alles behalve saai in die tijd. Door een artikel in het tijdschrift Forbes, waarin Belfort zijn bijnaam ‘Wolf of Wall Street’ krijgt, willen jongelui maar wat graag werken voor het bedrijf (lees: meedelen in de rijkdom).

4. Zwaar onder invloed naar Zwitserland 

De Securities and Exchange Commission (SEC) en FBI krijgen Belfort in het vizier en dus besluit de frauduleuze beurshandelaar zijn vermogen door te sluizen naar Zwitserland, vanwege het bankgeheim aldaar. Ze gaan eerst op verkenning langs bij één van hun contacten en de hele gang stapt in het vliegtuig. Dat wordt natuurlijk een grote bende, met Belfort die zich zwaar misdraagt en vastgeketend ontwaakt uit zijn roes. De alcohol en drugs hebben hem volledig in zijn greep. Vooral de Quaalude is een populair middel onder de bankiers.

5. Lamborghini in de prak

Het begin van het einde. Belfort en zijn wingman Donnie (gespeeld door acteur Jonah Hill) vinden een oud, verboden middel en willen nog eens een goede trip beleven. Door de langzame werking en het ongeduldige karakter van het tweetal, besluiten ze nog maar een paar pillen achterover te gooien en dat heeft bijna fatale gevolgen. Belfort wordt ondertussen gewaarschuwd dat de FBI hem in de kraag gaat vatten en dat hij op zijn hoede dient te zijn. Hij moet een belangrijk telefoontje plegen en om veiligheidsredenen doet hij dat per betaaltelefoon buitenshuis. Belfort pakt de auto, maar ondertussen begint het middel langzaam te werken. In het fragment komt ook de woest aantrekkelijke vrouw van Belfort nog even langs, gespeeld door de Australische Margot Robbie. Voor de jeugdige lezers hebben we die scènes maar buiten beschouwing gelaten.

Tot slot: de echte Wolf of Wall Street: Jordan Belfort    

Jordan Belfort
Jordan Belfort: de échte Wolf of Wall Street

De echte Jordan Belfort zat wegens witwassen, oplichting, beursfraude, belastingontduiking etc. een gevangenisstraf van 22 maanden uit tussen 2004 en 2006. De New Yorker schreef boeken over zijn zwendelpraktijken en is tegenwoordig een motivatiespreker. De film komt grotendeels overeen met het werkelijke verhaal, al zijn er natuurlijk ook zaken aangedikt en verzonnen. Het gooien met lilliputters zou bijvoorbeeld nooit echt zijn gebeurd. Ook zou er nooit een chimpansee hebben rondgelopen op het kantoor; iets wat we in de film wel te zien krijgen. Ter voorbereiding voor zijn rol sprak DiCaprio met Belfort. De acteur won een Golden Globe voor zijn optreden. In november 2014 gaf Belfort een lezing in de RAI over succes en integriteit.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven