Nu aan het lezen
De mysterieuze UFO-lichten boven Phoenix
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De mysterieuze UFO-lichten boven Phoenix

Avatar

Inwoners van Phoenix en andere delen van Arizona zullen de avond van 13 maart 1997 nooit meer vergeten. Het was de dag van de mysterieuze UFO-lichten, beter bekend als The Phoenix Lights. Het bizarre fenomeen trok de aandacht van honderden mensen en zelfs de landelijke media. Wat gebeurde daar hoog in de lucht?

De mysterieuze UFO-lichten boven Phoenix

Vaak zijn UFO-waarnemingen in een flits voorbij en is het aan de ooggetuige in kwestie om met bewijs te komen. In veel gevallen blijft het bij een wazige foto, met een vaag stipje op de achtergrond, en niet meer dan een leuke anekdote. Het fenomeen in Phoenix is daarentegen één van de best gedocumenteerde UFO-meldingen ooit en daardoor één van de bekendste in de wereld. Hoewel de techniek toen nog niet zo ver was als nu – en een mobiele telefoon nog bijzonder was – zijn er diverse video-opnamen en foto’s gemaakt. Youtube staat er vol mee als je zoekt op ‘The Phoenix Lights’. Er zijn inmiddels ook de nodige boeken en documentaires over verschenen.

Allemaal gebaseerd dus op die bizarre donderdagavond in 1997, waarbij de bewoners van Arizona onverwachts en zonder te betalen op de eerste rij een grote UFO-show kregen voorgeschoteld. Tussen 19:30 en 22:30 uur verschenen er diverse lichtgevende, bolvormige objecten in de lucht. Ze vormden samen een immense driehoek, die bijna de hele Camel Mountain bedekte en volgens diverse verklaringen groter was dan een footballveld. Het bewoog zich zonder geluid te maken voort in een diagonale lijn, van noordwestelijke richting naar het zuidoosten. Later was er boven Phoenix nog een reeks stilstaande lichtbollen te zien. Ook in andere steden in Arizona, alsmede Mexico (Sorona) en Nevada (Henderson), werden die avond vreemde objecten gespot.

The Phoenix Lights: waren het vuurpijlen?

Een krantenartikel een dag na de mysterieuze UFO-lichten

De Amerikaanse overheid heeft er in dit soort gevallen een handje van om juist nog meer verwarring te zaaien, in plaats van duidelijkheid te verschaffen. Met het verstrekken van tegenstrijdige verklaringen bijvoorbeeld. Hoewel de lokale luchtmachtbasis eerst beweerde dat er op die avond van 13 maart 1997 geen sprake was van enige activiteit, kwam er later een bericht waarin stond dat er ten tijde van de UFO-lichten een militaire oefening aan de gang was. De lichtbollen zouden vuurpijlen (flares) zijn geweest die straaljagers hadden gelost.

Alien op persconferentie

Fife Symington was destijds de (Republikeinse) gouverneur van Arizona. Hij nam de hele zaak nogal lichtzinnig op en dat kwam hem op flink wat kritiek te staan van bezorgde ooggetuigen. Zo liet Symington bij een persconferentie zijn chief of staff in een alien-pak het podium opkomen (het bewuste fragment begint bij 2:10). Naar eigen zeggen wilde hij na het incident geen paniek zaaien onder de bevolking en vooral de kalmte bewaren.

Pas tien jaar later gaf Symington, ooit piloot bij de Amerikaanse luchtmacht, toe dat hij de UFO-lichten in 1997 ook zelf met grote verbazing had gadegeslagen. ‘It just felt otherworldly,’ zei hij in één van zijn interviews, onder andere bij televisiezender CNN. ‘I’m a pilot and I know just about every machine that flies. It was bigger than anything that I’ve ever seen. It remains a great mystery. Other people saw it, responsible people. I don’t know why people would ridicule it.’

Gouverneur Arizona: Het voelde buitenaards. Het was groter dan alles wat ik ooit gezien had.

Nieuwe beelden

Het mysterie van The Phoenix Lights ontrafeld?

In december vorig jaar nam de zaak een interessante wending, met dank aan onderzoeksjournalist David Collins van de Daily Mirror. Hij kreeg geheime videobeelden in zijn bezit, waarop te zien is hoe Amerikaanse straaljagers op de bewuste avond patrouilleren in het luchtruim en enkele ongeïdentificeerde toestellen in het vizier hebben. Klik hier voor het fragment. Mochten de beelden daadwerkelijk authentiek zijn, dan zegt dat in elk geval dat de luchtmacht op 13 maart 1997 zeer actief was en waarschijnlijk met goede reden.

Herhaling in 2007

In 2007 was het weer raak boven Phoenix. Een lokale tv-zender legde het fenomeen vast en de voorgeprogrammeerde verslaggever vertelde in zijn commentaar, hoe verrassend, dat het om vuurpijlen ging. Kijk en oordeel zelf. In augustus 2011 was ik ‘s avonds even in Phoenix, maar helaas draaide er toen geen voorstelling. Misschien dat ik in 2017 nog eens een kijkje ga nemen.

Meer lezen over UFO’s? 

[button link=”https://usa365.nl/het-eeuwige-rookgordijn-rondom-roswell/”] Roswell en de vermeende UFO-crash in 1947[/button]

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven