World Series 2015: Kansas City Royals – NY Mets
De World Series, de finaleserie van de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB, staan op het punt van beginnen! Vanaf dinsdagavond spelen de Kansas City Royals en New York Mets een zogeheten ‘best-of-seven’-serie om te bepalen wie het eerst vier duels wint en zich tot kampioen mag kronen. Wij blikten terug op het afgelopen honkbalseizoen en kijken vooruit naar de World Series.
World Series 2015: Kansas City Royals – NY Mets
De World Series honkbalgekte in Amerika
De World Series vormen al sinds 1903 het spectaculaire slotstuk van de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB (Major League Baseball). Waar in reguliere wedstrijden – een team speelt er tijdens het seizoen maar liefst 162 – de toeschouwers nog wel eens thuisblijven (niemand bezoekt bijvoorbeeld in een week zes thuisduels op rij, wat regelmatig voorkomt), zitten de stadions overvol tijdens de play-offs en zeker tijdens de finale. De World Series vormen het platform waar helden opstaan, legendes worden gemaakt en reputaties worden gebroken.
De New York Yankees wonnen de meeste World Series: 27 van de 40 die ze speelden. San Francisco Giants, de kampioen van 2014, won de finale in 2010, 2012 en 2014, dus wellicht kunnen ze dit mooie rijtje volgend seizoen weer aanvullen. Sinds het jaar 2000 won geen enkel team de World Series twee keer (of meer) op rij, iets wat er dit jaar opnieuw niet inzit. De Texas Rangers verloren in 2010 en 2011 de finale, Kansas City zou dat dit jaar ook kunnen overkomen. De Royals (opgericht in 1969) wonnen de titel voor het eerst en laatst in 1985, ze verloren de World Series in 1980 en vorig jaar seizoen. New York Mets (opgericht in 1962) won twee titels, in 1969 en 1986 en verloor twee finales, in 1973 tegen Oakland en 2000 van stadgenoot New York Yankees.
De World Series vormen het platform waar helden opstaan, legendes worden gemaakt en reputaties worden gebroken.
New York Mets: verrassende finalist
Wie aan het begin van het honkbalseizoen, in april dit jaar, had voorspeld dat de New York Mets de World Series zouden bereiken, was toch wel redelijk voor gek verklaard. De Mets zijn al jaren een team in de marge, het tweede team van New York dat ver in de schaduw van de Yankees staat, zowel qua naam, bezoekersaantallen als resultaten. USA365.nl bezocht in juni nog een wedstrijd van de Mets. Thuis tegen San Francisco Giants, de regerend wereldkampioen, zaten er opvallend weinig mensen in het Citi Field Stadium. Dit stadion, in het stadsdeel Queens werd in 2009 geopend en ligt naast het tennispark van Flushing Meadows waar de US Open jaarlijks wordt gespeeld. De Mets wonnen op karakter, nadat ze in de laatste inning het winnende punt maakten.
De zege tekende het spel van de Mets. Het team ging steeds beter spelen en liep uit op hun belangrijkste concurrent Washington Nationals. In de play-offs kwamen de Mets eerst uit tegen Los Angeles Dodgers en werd toch wel verrassend gewonnen met 3-2, met name ook doordat het beslissende vijfde duel in Los Angeles werd gewonnen. De Mets kwamen in de goede flow terecht en de Chicago Cubs werden in de halve finales met 4-0 verslagen. Wederom een onverwachte prestatie, maar volledig verdiend. New York maakt zich op voor weer een World Series, maar wel een die niet in het Yankees Stadium zal plaatsvinden.
Voor de bekendste fan van de Mets, vijftiger Nicholas Giampietro, zal het bereiken van de World Series een enorme opluchting zijn. Deze markante fan staat beter bekend als Pinman, om de meer dan tweehonderd pins (speldjes) die hij op zijn shirt en pet draagt. Pinman is een attractie op zich in het stadion van de Mets, hij neemt foto’s met toeristen die een wedstrijd bezoeken, maakt een praatje met de vaste fans en vloekt, tiert en lacht om de taferelen op het veld. Kan het voor de Mets nog misgaan als dit soort fans/mascottes achter het team staan tijdens hun thuiswedstrijden?
Kansas City Royals: twee op een rij
De Kansas City Royals staan voor het tweede jaar op rij in de World Series. Vorig jaar haalde de ploeg van manager Ned Yost voor het eerst in zeer lange tijd de finale, tot ieders verrassing. De ploeg stelde al jaren weinig voor in de MLB en had op papier ook weinig echt grote sterren. Dat bleek weinig uit te maken, want pas in de allerlaatste wedstrijd van de World Series werd San Francisco Giants kampioen door met 3-2 te winnen, nota bene in het Kauffman Stadium in Kansas City, waarmee de eindstand op 4-3 kwam.
De Royals nemen dus de ervaring van het spelen van een finale mee, nadat ze dit seizoen eigenlijk onopvallend weer een sterke prestatie neerzetten. Het team werd er niet zwakker op ondanks enkele personele wisselingen. Het won zijn divisie en plaatste zich voor de play-offs. Daarin werd Houston Astros als eerste verslagen met 3-2, nadat de Royals twee keer terugkwamen van een achterstand maar het laatste duel thuis ruim wonnen. De volgende opponent was Toronto Blue Jays, dat met 4-2 werd geklopt.
De World Series: wie wint?
Niets lastiger dan voorspellen en zeker deze World Series is voer voor psychologen. Kansas City brengt natuurlijk de ervaring van vorig jaar mee, dat is zeker een voordeel. De ploeg heeft het thuisvoordeel, mag de eerste twee en eventuele zesde en zevende wedstrijden in het eigen Kauffman stadium spelen. De Royals zijn een uitgebalanceerd team, overal solide. Met name de kracht van hun bullpen (werpers die de startende pitchers later in de wedstrijd vervangen) wordt geroemd. Met Edinson Volquez, Yordano Ventura en Johnny Cueto heeft Kansas City drie startende pitchers (werpers) die goede wedstrijden kunnen werpen. Vooral Cueto kan voor vuurwerk zorgen, al heeft hij dat deze play-offs nog niet laten zien en kon hij in het verleden de druk van dit soort wedstrijden wel eens niet aan.
De Mets vertrouwen op hun jonge, sterke pitchers die al het hele seizoen mooie dingen laten zien. Met name Jacob de Grom is in topvorm en aan het uitgroeien tot één van de sterkste pitchers van de MLB. Voeg daar Matt Harvey, Noah Syndergaard (bijgenaamd Thor, vanwege zijn imposante verschijning en werpsnelheid) en in mindere mate ook Steven Matz aan toe en je hebt vier jonge werpers die nog jaren meekunnen en ook goed in vorm zijn.
Bartolo Colon, veertig jaar inmiddels, is door de Mets voor deze play-offs omgetoverd van startende pitcher tot reliever (aflossende pitcher). Een meesterzet; de zeer ervaren Colon heeft moeite met het spelen van volledige duels maar kan juist in enkele innings het verschil maken als reliever, als de jonge starters onder druk komen te staan. Daarnaast heeft New York met Jeurys Familia een van de beste closers (werpers die een wedstrijd in de laatste inning uitgooien) van de MLB, wat fijn is als een duel spannend is en een nipte voorsprong verdedigd moet worden. Slagman Daniel Murphy is in bloedvorm, hij sloeg de laatste zes duels telkens minimaal één homerun, een MLB-record in de play-offs.
Onze voorspelling: de flow waarin de Mets verkeren en het talent van hun jonge werpers geeft nipt de doorslag boven de ervaring en de solide ploeg van de Royals, New York wint met 2-4. Maar spannend, dat wordt het zeker!
Amerika fascineert. De prachtige natuur, uitgestrekte wegen, de steden, geschiedenis, de mix van culturen, sport, je raakt er nooit uitgekeken! Ik reed Route 66 helemaal in 2016, wat een geweldig avontuur!