Nu aan het lezen
Honkbal in Amerika: ervaringen van een fan
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Honkbal in Amerika: ervaringen van een fan

Gastschrijver

Justin van der Mee is net als wij verknocht aan Amerika, én aan honkbal. In 2002 maakte hij kennis met de sport in Florida en vanaf dat moment zag hij vele wedstrijden en stadions van dichtbij. Zijn ultieme droom? Alle dertig teams uit de Major League bezoeken tijdens één reis. In zijn eerste gastbijdrage vertelt Justin hoe zijn honkballiefde ontstond en waar hij allemaal is geweest. Zijn absolute hoogtepunt? Lees snel verder!

Honkbal in Amerika: ervaringen van een fan

Honkbal in Amerika: ervaringen van een fanHet moet 2002 zijn geweest. We verbleven in Florida voor onze ‘zomervakantie’ in de maand mei. Ik was negen. Samen met m’n vader, moeder en broertje waren we drie weken aan het rondtrekken door de Sunshine State. En daar, tijdens die reis, maakte ik mijn eerste honkbalwedstrijd van de Tampa Bay Devil Rays mee. In het overdekte Tropicana Field. Een belevenis om nooit te vergeten. De liefde voor baseball was geboren.

In 2003 ging ik samen met mijn vader voor het eerst een week op honkbaltrip naar de Verenigde Staten. We verbleven een week in New York City. Vijf wedstrijden New York Mets, die toen nog in het oude Shea Stadium speelden, en de laatste dag gingen we naar de New York Yankees. Andermaal was de liefde geboren, ditmaal voor de Yankees. Het stadion, het uniform, de spelers, de uitstraling: alles was groots. Indrukwekkend.

Fenway Park & topwedstrijden

Pas in 2008 gingen we weer op honkbaltour, maar vanaf dat jaar zijn we zes jaar op rij geweest. De Yankees waren vijf van de zes jaren het hoofdprogramma. Maar we hebben veel meer gezien. Van het legendarische Fenway Park (Boston Red Sox) tot het familiaire en zeer gezellige Turner Field (Atlanta Braves). En alles daar tussenin.

De teller staat inmiddels op achttien van de dertig ploegen, twintig stadions en zeker vijftig wedstrijden. Van double headers in een bijna leeg stadion, tot topwedstrijden tussen eeuwige rivalen.

Biertje van 9 dollar

Tijdens honkbalwedstrijden zie je alles: natuurlijk is de actie op het veld het belangrijkste. Maar ook in het stadion gebeurt meer dan genoeg. Zo lopen verkopers met allerlei eten en drinken de tribunes af, bij deze beste man of vrouw kost een hotdog u ‘slechts’ 6 dollar, een biertje is al snel 9 dollar. En verder komt er zeer divers volk naar de stadions: gezinnen, liefhebbers, fans, kenners, toeristen, ex-militairen. Zeker tijdens zomervakanties is het drukker in het stadion: vele scoutingsgroepen en vakantiegangers brengen een bezoek aan één van de dertig stadions door het land. En het mooiste van alles? Fans van verschillende ploegen zitten gewoon naast elkaar. Zonder ook maar één wanklank. Zo kan het dus ook.

Het absolute hoogtepunt?

Wrigley Field, stadion Chicago Cubs

Het absolute hoogtepunt van alle honkbalervaringen in Amerika? Onze bezoeken aan Wrigley Field, waar de Chicago Cubs haar 81 thuiswedstrijden per seizoen spelen. Het klassieke stadion in het noorden van Chicago, met een capaciteit van meer dan 40.000, bestaat al langer dan een eeuw, namelijk sinds 1914. Elektronische videoschermen staan er pas sinds 2015, scoreborden worden nog steeds met de hand bijgehouden. En genieten van de wedstrijd mag u op een houten klapstoel!


Justin van der MeeJustin van der Mee (1992) werkt als machinist bij de NS. Amerika is voor hem vooral een land van uitersten. “Van miljoenensteden zoals New York City, San Francisco en Los Angeles tot de schitterende natuurparken zoals Bryce Canyon, de Rocky Mountains en Yosemite. De bizarre regels en gewoonten (denk aan wapenbezit), maar ook de onbegrensde mogelijkheden.” New York is zijn grote liefde: hij is er al meer dan tien keer geweest. Als honkballiefhebber bezocht hij vele clubs en wil hij nog een keer in één reis alle dertig ploegen bezoeken. Verder prijken Memphis en Nashville torenhoog op zijn favorietenlijstje.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven