Nu aan het lezen
5x Zuidwest-Amerika voor gevorderden
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

5x Zuidwest-Amerika voor gevorderden

zuidwest-amerika

Als je al eens in Zuidwest-Amerika bent geweest, smaakten de nationale parken van Zion, Bryce, Yosemite en de Grand Canyon vast naar meer. Heb je het Amerika-virus te pakken? De reisspecialisten van Tioga Tours nemen je  in dit gastartikel mee op reis langs onontdekte pareltjes in Zuidwest-Amerika.

5x Zuidwest-Amerika voor gevorderden

1. Goblin Valley State Park – Utah

De term ‘in the middle of nowhere’ lijkt uitgevonden voor Goblin Valley State Park. Goblin Valley ligt in de uitgestrekte rotswoestijn van Utah, letterlijk mijlenver van de bewoonde wereld. Het staatspark staat vol rotsfiguren die doen denken aan kabouters (‘goblins’). Het leuke is: je mag er vrij ronddwalen, klimmen en klauteren. Als de avond valt, hangt er een spookachtige sfeer en lijkt het leger van kabouters tot leven te komen. Reis je met een camper? Reserveer dan een plekje op de campground en kampeer onder het licht van miljoenen sterren.

Heb je de tijd? Ervaar dan het ietwat spannende alleen-in-de-kloofgevoel in de Little Wild Horse Canyon, net buiten de grenzen van Goblin Valley. De slot canyon is in het begin behoorlijk breed, maar wordt al snel smaller en smaller. Ga zo ver als je wil en neem dezelfde weg terug. Informeer vooraf in het bezoekerscentrum van Goblin Valley naar de weersverwachting in verband met flash floods.

zuidwest-amerika
Little Wild Horse Canyon

2. Colorado National Monument – Colorado

Vanuit de plaats Grand Juction kijk je op tegen de tientallen meters hoge wanden van het Colorado National Monument. Een monument in de brede zin van het woord; het gaat hier om een beschermd natuurgebied dat een rotsplateau, spectaculaire rotsformaties en kloven herbergt. Via een kronkelige weg rijd je naar de rand van het plateau en verschillende uitkijkpunten. De weg is steil, maar prima te doen met een 28 feet (8.5 meter) lange camper. Houd je ogen open voor dikhoornschapen en geniet van de views. Dit zijn de mooiste:

Je kunt prachtig wandelen in het Colorado National Monument. De Lower Monument Canyon Trail van acht kilometer is onze favoriet. Je doorkruist het diepe dal en wandelt langs de voet van torenhoge rotspilaren.

zuidwest-amerika
Lower Monument Canyon Trail. Foto: Lisa Huis in ’t Veld.

3. Kodachrome Basin State Park – Utah

De bijzondere kleurschakeringen, die fel afsteken tegen de blauwe lucht, leverden dit park zijn naam op. Een expeditie van National Geographic vernoemde dit park naar Kodachrome, de destijds nieuwe kleurenfilm van Kodak. Wacht tot de zon wat lager aan de hemel staat, trek je wandelschoenen aan en leg de bontgekleurde rotsformaties vast op de gevoelige (digitale) plaat. Voor het echte Wild West-gevoel kun je hier een paardrijtocht boeken. Kodachrome Basin State Park ligt bij Cannonville, niet ver van Bryce Canyon National Park.

4. Canyonlands National Park – Utah

Moab is voor veel reizigers de uitvalsbasis voor Arches National Park. Been there, done that? Ga offroaden over bijvoorbeeld de Shafer Trail (laat je goed informeren), wandel de Rim Trail in Dead Horse Point State Park of bewonder de zonsopkomst bij de Mesa Arch in Canyonlands National Park. Je zult er niet de enige zijn, maar dat is niet voor niets!

5. Secret Canyon – Arizona

De Antelope Canyons zijn al jaren dé topattractie van Page, Arizona. Op veel fora lees je dat de Lower rustiger is dan de Upper Antelope Canyon. Dat is helaas niet (meer) waar: in beide kloven schuifel je schouder aan schouder achter een gids aan. Wil je het betoverende uitzicht niet laten bederven door de selfiestok/zweetgeur/stofwolk/drammende kinderen van een ander? Dan maak je met Hummer Adventures een ruige rit naar de Secret Canyon, die qua schoonheid niet onder doet voor zijn beroemde broers. De groepen zijn klein en je hoeft geen gekke capriolen uit te halen voor foto’s zonder beeldbelemmerende factoren. Een stukje van de Secret Canyon (Water Holes Slot Canyon genaamd) kun je zelfstandig bezoeken. Je moet wel een permit halen in het Leechee Chapter House, even buiten Page.


zuidwest-amerikaLisa Huis in ’t Veld werkt voor Tioga Tours, dé reisspecialist in Amerika- en Canadareizen. Ze raakte enkele jaren geleden verknocht aan de schitterende natuur en bezoekt Amerika sindsdien elk jaar een paar weken. De reisadviseurs van Tioga zijn gek op Amerika en Canada en bezoeken beide landen regelmatig. Ze helpen je persoonlijk en uit eigen ervaring met het samenstellen van jouw droomreis.

 

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven