Antelope Canyon: natuurfenomeen in Arizona
Aad en Rosemary Gelens bezochten de zeer indrukwekkende Antelope Canyon in Arizona en maakten onderstaande reportage. Geniet van de prachtige foto’s die zij namen van dit natuurfenomeen!
Antelope Canyon: natuurfenomeen in Arizona
De Antelope Canyon ligt vlakbij de stad Page in de staat Arizona. Dit natuurfenomeen is een slotcanyon. Deze smalle kloof is ontstaan door ersosie; het is een plek waar regen en modderstromen doorgangen uitslijten. De zachte steensoort wordt als het ware gepolijst. Hierdoor ontstaan prachtige typerende lijnen op de muren van de kloof. Van bovenaf zie je niets anders dan een lange, brede spleet.
De Antelope Canyon is er in twee soorten: er is een Upper Canyon (44 meter diep/400 meter lang) en een Lower Canyon (90 meter lang). Deze twee canyons zijn in het bezit van de Navajo-indianen. Het is geen National Park, maar ze liggen in een Navajoreservaat. Niet veel mensen kennen een slotcanyon, maar het is er niet minder druk om. Wil je naar de Upper Canyon dan is het heel verstandig je kaarten ruim van te voren te bestellen via de website. Er zijn meerdere bedrijven die een tour aanbieden. Als je ze van te voren bestelt, is de kans groot dat je er komt. Je kunt ook op de dag zelf kijken bij Highway 18 (vlakbij de energiecentrale) of er nog plek is voor die dag. De kans dat je dan gaat, is een stuk kleiner.
Lower Canyon: uniek lijnenspel
Wij besloten zelf voor de Lower Canyon te gaan. Het unieke lijnenspel in deze canyon is mooier. Na het lezen van diverse beoordelingen op internet, scheen er topdrukte te zijn in de zomer voor de Upper Canyon. Voor de Lower Canyon kun je niet reserveren. Je moet er gewoon op tijd zijn. Op Highway 98 zie je een bord Lower Canyon vanaf beide kanten. Je rijdt een stukje over een onverharde weg en dan kom je bij een ruim parkeerterrein met wat portocabins erop. Er staat een houten huisje en daar kun je toegangskaarten kopen.
We waren er al vroeg rond 08:30 uur. Er stond een groepje mensen te wachten. Ik kocht drie kaarten van 28 dollar per persoon en een fotograafpas van 22 dollar. Dat laatste heb je nodig als je foto’s op een statief wilt maken in de Canyon. Voor het maken van foto’s uit de losse hand hoef je niet extra te betalen. Geef goed aan als je met statief wilt fotograferen, want dat gaat nog weleens mis en dan sta je daar met je statief. Mijn zoon en ik gingen met de tour mee, mijn man mocht alleen de Canyon doorlopen. Met zo’n pas mag je ook langer in de Canyon blijven (drie uur) en hoef je niet bij de gids te blijven. De gewone tour duurt ongeveer anderhalf uur.
We moesten een kwartier wachten tot onze tour begon. We wachtten op de houten banken, op een plek waar wij behalve een flesje water verder niets konden kopen. We bedachten ons hoeveel geld ze hier per dag verdienen. Wij kwamen tot de conclusie dat de faciliteiten zoals een flesje water, de portcabins en het toilet in schril contrast staan tot de dagopbrengst. Ze zouden daar best wat meer van kunnen maken, want ze draaien genoeg omzet.
Afdalen via ijzeren trappen
Als de tour begint, zie je in eerste instantie niet veel op de grond, alleen een smalle lange gleuf. De gids ging ons voor en daalde af in de grond via ijzeren trappen. Deze trappen zijn smal en steil, houd hier rekening mee! U moet goed ter been zijn om dat te kunnen doen. We kwamen als eerste in een grotere ruimte en de oh’s en ah’s waren overal te horen. Dit is iets groots om te zien. De natuur in Amerika blijft ons verbazen.
In de Canyon is het heel warm, binnen no time komt het zweet overal uit. Vergeet dus niet zelf water mee te nemen. Mijn man lieten we achter aan het begin, want hij ging foto’s maken. Mijn zoon en ik gingen met de gids en de rest van de groep mee. We liepen achteraan, zodat we nog wat tijd hadden om foto’s te maken zonder dat er een hele groep toeristen op staat. Dat viel niet mee. We schuifelden achter elkaar aan.
De grond in Antelope Canyon is soms zo smal dat mijn voet er niet eens oppaste (ik heb wel maat 42).
Het is zeker de moeite waard. De wanden vertonen een uitzonderlijk mooi lijnenspel. Een topper in de staat Arizona. Niet overslaan!
Horseshoe Bend en Lake Powell
Na afloop reden we naar Page en haalden we bij een fastfoodketen lekker wat kouds. Als je in Page bent, kun je ook nog overwegen om naar Horseshoe Bend te gaan. Dit is net buiten Page op ongeveer vijf kilometer. Daar zie je een bocht van de Colorado River. Je moet vanaf de parkeerplaats wel ruim een kilometer lopen.
Deze wandeling is best pittig, want er is geen schaduw en er zit ook nog een flinke klim in. Halverwege is er een soort afdak neergezet waar je even in de schaduw kunt zitten. Uiteindelijk krijg je wel een gigantisch mooi uitzicht over de rivier. Dus zeker de moeite waard. Daarna zijn wij lekker gaan zwemmen in Lake Powell. Daar rijd je zo naartoe. Hiervoor moet je wel betalen, tenzij je een Nationale Parken-pas hebt. Ook een prachtige locatie!
Aad (1964) werkt in de haven van Rotterdam, Rosemary (1969) als juf in het basisonderwijs. Ze zijn meer dan twintig jaar getrouwd en gingen in 2009 voor het eerst naar Amerika met hun zoon. Ze vinden er vooral de gevarieerde natuur erg aantrekkelijk. Inmiddels zijn ze drie keer in de VS geweest. De favoriete plek van Aad is Yellowstone, hij is sinds 2011 hobbyfotograaf. Rosemary vindt Zabriskie Point in Death Valley de mooiste plek. Ze zijn ook gek van LA en willen daar een huis kopen als ze de loterij winnen. De eerstvolgende Amerika-trip gaat naar de Deep South. “Amerika voelt als thuiskomen.”
Het is een excursie op zich om dit te lezen, of je er zelf bij bent.
En een prachtige foto’s erbij maken het nog beter, een lust voor het oog om dat te zien
Ik zie mezelf er niet naar toe gaan, ben niet goed ter been
Maar heb toch erg genoten het was net of ik er zelf was.
Leuk dat je reageert Liza, thanks!
Wat mooi !!!! Uniek. En heel mooi geschreven ook.
Bedankt voor je reactie Ria!