Nu aan het lezen
Chaotische conventie Republikeinen door Trump?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Chaotische conventie Republikeinen door Trump?

De kans dat Donald Trump de Republikeinse nominatie wint, wordt steeds groter. Na de winst van de staten Florida, North Carolina en Illinois en het stoppen van Marco Rubio heeft Trump een grote voorsprong op de overige kandidaten Ted Cruz en John Kasich. Maar toch; er kan straks in juli wel eens een heel chaotische conventie plaatsvinden bij de Republikeinen.

Chaotische conventie Republikeinen?

De mogelijkheid dat Trump niet de benodigde 1237 gedelegeerden haalt, die nodig zijn om de nominatie binnen te slepen, is niet onwaarschijnlijk. Aangezien Trump in de staten meestal 35 tot 40 procent van de stemmen haalt, gaan er ook gedelegeerden naar Cruz en Kasich. Dat zijn er niet veel, maar misschien wel genoeg om te zorgen dat Trump niet de 1237 gedelegeerden verzamelt. Als dat gebeurt, zal op de conventie in juli een kandidaat worden gekozen. Dit leidt tot complete chaos omdat alles mogelijk is.

Contested convention

Chaotische conventie Republikeinen?Als Trump niet genoeg gedelegeerden haalt, dan zorgt dit voor een zogenoemde contested convention, ook wel brokered convention genoemd. De termen contested en brokered worden overigens door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. Maar wat houdt zo’n contested convention in? Op de conventie, waar dus geen enkele kandidaat de meerderheid van de gedelegeerden heeft, stemmen alle gedelegeerden opnieuw. Elke gedelegeerde, ongeacht aan welke kandidaat die was gegeven in de voorverkiezingen, stemt opnieuw. Dit kan dus betekenen dat een gedelegeerde die eerst aan Trump was toegekend op de conventie zijn stem aan Cruz geeft of iemand anders. Men houdt net zoveel stemrondes totdat iemand de meerderheid krijgt. Dat kan dus wel uren of dagen duren. De laatste keer was in 1976 bij Gerald Ford. Toen haalde hij na één ronde genoeg gedelegeerden om de nominatie te krijgen.

Er zal gelobbyd worden, in achterkamertjes worden overlegd en dit allemaal met als doel om te zorgen dat Trump niet de nominatie krijgt. De partijtop zal alles in het werk stellen om Trump van de nominatie af te houden en met een redelijk alternatief te komen. Men denkt aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, maar die heeft al aangegeven dat hij niet beschikbaar is. Is er überhaupt iemand die zich hier aan wil wagen? Een eventuele kandidaat komt beschadigd uit de conventie en heeft te maken met een zeer verdeelde partij en achterban.

Schadelijk voor de partij

Republikeinen headerHet wordt chaos omdat alles open ligt en men niet weet wat de uitkomst is. Daarnaast is een contested convention schadelijk voor een partij. Het geeft namelijk aan dat er grote onenigheid heerst onder het electoraat en binnen de partij wie de nominatie moet krijgen. Daarnaast bestaat de kans dat de stem van de kiezer wordt genegeerd als er een kandidaat wordt genomineerd die helemaal niet heeft meegedaan aan de voorkiezingen. Het zou helemaal een nachtmerrie zijn als er door al het ongenoegen en frustratie partijleden besluiten zich af te splitsen. Als Trump niet de nominatie krijgt, heeft hij al gezegd dat dit tot veel protest zal leiden en zelfs de mogelijkheid bestaat dat er rellen komen en er geweld zal worden gebruikt. Dat zou vreselijk voor de Republikeinse partij zijn, maar wel begrijpelijk. Duizenden mensen hebben op Trump gestemd en als hun stem (opnieuw) genegeerd wordt dan zal dat tot nog meer woede, frustratie en afkeer leiden. Trump zal er dan vermoedelijk voor kiezen om als onafhankelijke kandidaat verder te gaan.

Lees hier alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016!

Establishment

Om te voorkomen dat er een chaotische conventie komt, waarbij de uitkomst ongewis is, kan het establishment Trump maar beter omarmen om de wens van de kiezer te respecteren. Men is dan wel niet blij met Trump, maar is er zelf medeverantwoordelijk voor dat hij zo populair is. Wil men de toekomst van de Republikeinse partij niet in gevaar brengen, dan doet men er verstandig aan om een contested convention juist te voorkomen.


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven